陳詠謙 唔洗理人點睇 請你入一入黎

1001 回覆
6467 Like 43 Dislike
想知多啲他點忌才小氣同自命清高法?剩係聽歌無特別了解過佢為人
陳詠謙 Chan Wing Him
28 November 2016 ·
時不時有人跟我說:「我鍾意你寫畀XXX嗰首XXXXX啊!」咁我通常都會答:「多謝。」但每當有人說喜歡《別來無恙》,我會答:「識貨!」首先,這首歌在流行榜上無影無蹤,其次,歌曲面世之後,大多數留言都表達了他們對這份歌詞的憎恨。又不押韻,又不工整,hookline填個「做飯」落去更加不知所謂。所以,懂得喜歡這首歌的人,都是品味獨特的人/懂我的人。

韻,是刻意不押的。(話我唔識押韻的人都...幾見多識廣。)因為我覺得故事的主角,已經變了一個很隨和的人。作為作者,代入角色,我沒有糾纏於韻腳處,自然的把心路歷程寫出來。而這個不押韻,為歌曲添加一種獨有的味道。唱了很多年歌的Jason,也需要一種新語氣。

至於做飯,嗯,一般來說啦吓,男人要孤獨到盡才會自己做飯給自己吃。試想想,連豬朋狗友也不約,連叫外賣都叫到厭,是孤獨了多久才有的成果?而且,這一句,是男主角跟歌裡的「你」說明自己別來無恙的最重要一句,別來無恙,叻極都只是現時自己肯做飯,多可笑。曾經幾多次女孩擔心男主角忙得飯也沒得吃,當時是耳邊風,今天是靜到耳鳴的寂寞。
韻,他是刻意不押的
因為要刻意想一些九唔搭八字眼去堆字數是很麻煩的
同埋佢無解釋點解要用「做飯」2個咁柒既字
作為一個職業填詞人
都唔希望有林夕嘅級數
但起碼你比返合格 修辭通順嘅句子出黎啦
條肥膏係連修辭都未撚識呀

你係個設計師但連基本畫圖都唔掂
係咪又要個客包容你呀
你係醫生但唔識開藥比錯藥
醫死人又係咪要體諒你呀
佢跟本放到自己好高 都唔理出面D聽眾意見同批評
如果佢肯接受同改變 加埋而家自己嘅人脈同知名度
就可以上神台 奈何呢D人就永遠唔肯接受
有無巴打或者填詞人 可以改番晒去D歌
去唱K 我都唔知自己唱左D嘜出黎
相由心生
睇佢個樣就知係反骨相
對眼表露無遺
其實首龍舌蘭做乜鳩。
ps. Eason 同個melody都好正
如果佢真係自殺,相信好多人會開香賓慶祝
證據?
才華唔係個個有,呃飯食亦大有人在,人格低先係問題。
人地唱得你既歌,始終係半個老闆,做人無口德,幾年之後踏番個歌手呢下好唔要得
JUNO隻問世真係好好J
冇MV你齋聽僧子手的最後一夜個畫面都已經出晒黎
成隻碟係一個故事
聽晒成隻真係好震憾
周耀輝填妓女 林夕填劊子手
真係好屈機
無料扮四條
叫佢食屎啦
發現有啲人都幾撚好笑
講緊陳詠謙呢個毒瘤填既大部分詞都唔知做乜鳩
有人拎一兩首出黎話呢首ok
然後就有人話係囉咁都盲反 兒登風氣係咁

喂大佬 條友做得填詞人 填正常既話係責任黎架下話?
已經唔要求神級詞 強如夕爺都有鳩詞
但講緊大部分呀 係大部分陳詠謙填既詞都唔知咩黎 睇到都覺得尷尬 原來依家想一個填詞人填正常水平既詞就係盲反 唔識字 兒登仔智商太低?
睇完篇垃圾自high文
畀四個字你
眼高手低!
啲弱智比喻
比本yylam 嘅書佢讀
物轉星飛無限轉
比肥仔填真係死亡一吻
我係街聽到呢首歌,到呢句真係好深刻,真心黑人問號出晒黎
仲有:
撞向魔鬼的紋身 我原來承受不起女人
承受不起女人....姐係中途轉基 ?
撞向魔鬼的紋身 我將佢改做 墜進魔鬼的餘溫係咪點都好過你果句
我真係唔明要咩程度先諗到"撞向魔鬼的紋身"呢D咁既詞
最近聽林奕匡最新專輯
聽撚到首榮辱戰爭
又係呆撚左 都唔知佢講乜尻
同林若寧首生之頌差唔知幾多皮
ps 生之頌真係好撚正
電視會不停播佢d做飯、賤人、爆炸、痴線、一棍歌詞悼念佢
收到 我叻仔我可以肥
仲有年少無知都填得好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞