陳詠謙 唔洗理人點睇 請你入一入黎

1001 回覆
6467 Like 43 Dislike
屌,填左咁撚柒多年,浸左咁撚柒多年,都仲係填到一pat 屎咁喎
個意境係入世未深的mk 妹不顧一切(佢覺得)要同條仔海枯石爛,但明眼人一睇就知呢段感情唔會有將來
唔好誤會,我講緊強詞奪理既係閣下。
真心 我啱啱上咗YouTube 搵 因為 冇聽過佢啲歌 聽到一半唔聽 根本垃圾 乜撚嘢詞
完全0意思
其實唔洗去到K 歌之王呢類神作
林若寧填的《無期》都有句

聽不到約定也許 只聽到你與我暗湧

都係王菲的歌
但就自然同有意境好多
咁想問下我ge強詞奪左d咩理?
你介唔介意指出我講ge野有咩錯
想知你地點睇林若寧
呢首歌真係好經典 d詞搵個中學生寫都好過佢
其實我係903聽過一次
覺得曲好好聽 Jude把聲又好正
因為佢份垃圾詞搞臭哂
呢兩段唔洗唱就咁讀已經好有畫面好有意景
直頭係一首詩黎

陳詠謙個啲……似小學生作文咁 完全唔知佢講緊乜
本來漫無目的咁蕩來落去,
即係冇野做啦,冇野做放乜野手?
有目的,有地邊去緊仲點叫蕩來蕩去?

三姑六婆既閒言閒語都比到咁多壓力,同講出左你咁多心事?
咁仲點樣只想和你在一起?
仲點樣「旁人怎麼對待 仍然撞向未來」

仲有乜鳩失喪,明明就語之無物,你一句覺得ok就冇問題咁仲傾乜鳩姐

仲要唔撚夠人講就話人中文唔好,唔通我straight 5**,參加青少年文學獎攞過獎又同你講咩
唔差,及唔上林夕。
其實邊有講到咁差咁誇張 見有人屌就個個屌埋一份
而家我連eason d新歌都唔敢聽
呢首我都覺得唔合格

給兒子的信
作詞:陳詠謙 作曲:陳詠謙 / T-Ma

你會痛哭 繼而大笑
凝望大世界各種奧妙 興奮大叫
然後自我會放得太大
因你未發覺你還渺小
爬行著已離去 連媽媽都不再重要

你要跌倒 翻身再立正
成年路太遠你學識怨命 所以任性
難受但我會繼續供應
期待我與你攀山越嶺
若我有天跛了 你戴上我的眼睛

如果天地狠狠的將一切理想 破滅了
還是流我的血 你別忘掉
如果輸在起跑的追得太痛苦 太累了
是我對不起你 但你記得因快樂而笑

我對你好 不須答謝我
麻煩像我帶你來這世上 可以恨我
祈求上帝對你亦不錯
期望你老了不須自己過
俗世噪音一片 不聽都不算罪過

還是流我的血 你別忘掉

註定某日我將拋棄你於荒野
你發現世界又欠你一些
但是滂沱大雨總會有天傾瀉
才令你 成大器 頑強似拓荒者

還是流我的血 你別忘掉
是我對不起你 但你永遠有一種愛 從未缺少

如果生活狠狠的將一切理想 破滅了
還是流我的血 你別忘掉
如果不斷奔跑都追不到太多 不緊要

其實係真係好差
有時聽歌 諗住仔細閱讀下歌詞
然後發現句句都唔通順就知係陳詠謙
飢餓遊戲同查無此字又係被條仆街嘥咗
舊登屌到依家屌足n年,撚知佢愈填愈多咩
駁唔到
一係佢,一係佢師傅
調轉嘅主題,小肥首負親火火寫得勁好
咁愛情有時就係唔理容觀條件不顧一切
況且唱嗰個係連piece雅,的確係mk妹
我針對ge係我覺得唔應該用公開試黎衡量一個人ge文學修養
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞