陳詠謙 唔洗理人點睇 請你入一入黎

1001 回覆
6465 Like 43 Dislike
陳詠謙在九龍華仁書院畢業,在2003年中學會考中獲得25分的成績(1A7B),但報考香港高級程度會考時卻只得中英文科及格(2E2F2U)

我覺得用香港公開試黎評價一個人ge中文修養
就好似DSE中文 5星星係靠skill,斷估paper 2&3 拎個5星星唔係係因為你修養高,有創意,而係因為你跟格式
陶傑考LS都2左la
再加上已經係2003年ge事,浸淫文字咁多年點都有進步
我唔會用一個試黎評價一個人ge能力

屌,填左咁撚柒多年,浸左咁撚柒多年,都仲係填到一pat 屎咁喎
1. 兩個人一齊行,點會係蕩來?

2. 心事未能釋放個句我已經唔想駁,
訓醒未啊未能釋放既心事點會係無啦啦比個閒人講到出黎啊

3. 既然詞不達意,就唔好砌個唔知做乜鳩既詞語出黎啦,
而家就係搞到成首歌聽到我一頭問號

兩個人一齊行點解唔可以蕩?師兄冇試過同條女漫無目咁依偎住大家遊離浪蕩?
2. 心事未能釋放個句
情侶間未能釋放ge心事=心病
點解唔可以俾人無拉拉講出黎?有時兩個人之間有心病,大家唔講出黎,唔想面對,但唔代表冇。可能就會被別人不經意ge幾句說話勾起你地ge心病,就好似人地問你地會唔會生小朋友,但原來你條女係不育ge,而你又好想要,你兩個為呢件事煩左好耐,吵到唔想再提
3.詞不達意
其實填詞都係講意思,係睇讀者可唔可以透過d字感受到d感情,唔係讀law,唔係好似must同can都拗一餐,而我覺得佢ge用字都可以令了解到佢帶出ge感情,所以我覺得ok

繼續聽陳泳謙啦強詞奪理

個意境係入世未深的mk 妹不顧一切(佢覺得)要同條仔海枯石爛,但明眼人一睇就知呢段感情唔會有將來
兩個人一齊行點解唔可以蕩?師兄冇試過同條女漫無目咁依偎住大家遊離浪蕩?
2. 心事未能釋放個句
點解唔可以俾人無拉拉講出黎?有時兩個人之間有心病,大家唔講出黎,唔想面對,但唔代表冇。可能就會被別人不經意ge幾句說話勾起你地ge心病,就好似人地問你地會唔會生小朋友,但原來你條女係不育ge,而你又好想要,你兩個為呢件事煩左好耐,吵到唔想再提
3.詞不達意
其實填詞都係講意思,係睇讀者可唔可以透過d字感受到d感情,唔係讀law,唔係好似must同can都拗一餐,而我覺得佢ge用字都可以令了解到佢帶出ge感情,所以我覺得ok

繼續聽陳泳謙啦強詞奪理

睇黎師兄中文都唔會好得去邊
你咁執著用字,我又想問下你
你話佢強詞奪理,咁佢究竟奪左d咩理?
你用"強詞奪理"黎描述佢ge行為係想指出d咩?

唔好誤會,我講緊強詞奪理既係閣下。
今日無意中聽到dear賤既新歌
聽左幾句已經知係你既作品

唔洗理啲人講既野
見到有啲人話你作詞作得好
個啲一定係on9 你都係收皮吧啦
屌你老母 樂壇大毒瘤

真心 我啱啱上咗YouTube 搵 因為 冇聽過佢啲歌 聽到一半唔聽 根本垃圾 乜撚嘢詞
林奕匡首草原本身好正
但啲詞真係唔知做乜鳩

如西裝阻不了肉搏
如婚紗遮不去倉惶
人若然不太脆弱 也許想脫殼
如娃娃開始有自覺 遐想扼殺了 如習作

完全0意思
王菲
百年孤寂
作詞:林夕
作曲:C Y Kong / Adrian Chan
編曲:C Y Kong
監製:Alvin Leong

心 屬於你的
我借來寄託 卻變成我的心魔
你 屬於誰的
我剛好經過 卻帶來潮起潮落

都是因為一路上 一路上
大雨曾經滂沱 證明你有來過
可是當我閉上眼 再睜開眼
只看見沙漠 哪裡有甚麼駱駝

背影是真的人是假的 沒甚麼執著
一百年前你不是你我不是我
悲哀是真的淚是假的 本來沒因果
一百年後沒有你也沒有我

風 屬於天的
我借來吹吹 卻吹起人間煙火
天 屬於誰的
我借來欣賞 卻看到你的輪廓

林夕前唔多廿年前既作品

咁就係王菲的百年孤寂啦,
陳奕迅首不來也不去我可唔可以簡稱來去?

因為佢寫明王菲,再孤寂,點解王菲孤寂?就係因為佢用典⋯ 用咗王菲首百年孤寂入詞,可惜失敗!成功用典例子,可以聽聽林夕填嘅K歌之王,超高三十個典故

其實唔洗去到K 歌之王呢類神作
林若寧填的《無期》都有句

聽不到約定也許 只聽到你與我暗湧

都係王菲的歌
但就自然同有意境好多
繼續聽陳泳謙啦強詞奪理

睇黎師兄中文都唔會好得去邊
你咁執著用字,我又想問下你
你話佢強詞奪理,咁佢究竟奪左d咩理?
你用"強詞奪理"黎描述佢ge行為係想指出d咩?

唔好誤會,我講緊強詞奪理既係閣下。

咁想問下我ge強詞奪左d咩理?
你介唔介意指出我講ge野有咩錯
想知你地點睇林若寧
佢首「人間失格」先經典
未撚聽過寫得咁差嘅詞
完全係強姦緊首曲同Jude
成段副歌根本鳩填
咩撚嘢「不想摑你 太邋遢」
「為何地球還未爆炸」
咁嘅料都仲可以不斷有新作品出

依首詞D句子淺白到好撚肉酸..
愚蠢得有點黐線
邋遢
偷心的騙子最賤格
首歌仲要唔係口水歌 你塞依D詞入去直程侮辱左個作曲同主唱

呢首歌真係好經典 d詞搵個中學生寫都好過佢
其實我係903聽過一次
覺得曲好好聽 Jude把聲又好正
因為佢份垃圾詞搞臭哂
第一句係:得到一刻開心過後 不開心
去到副歌第二段竟然仲係:回頭後最初多快樂 記得嗎
用咗大部分篇幅 寫緊嘅仲係完全冇進展嘅內容 一首歌由頭到尾都得一小句訊息 填得有幾好? 成篇都廢話mk文嚟

Mk 先會覺得寫得好😂😂😂

咪係 對比下林夕:

揚帆時 人潮沒有你
我是我 和途人一起
停頓時 在你笑開的眼眉
望穿秋水之美

回程時 浪淘盡了你
任背影 長睡著不起
留下我 在糞土當中
翻檢背囊 直到拾回自己

兩段 未入副歌 已經由單身狗寫到拍拖再分手再重新振作 後面再寫對人生嘅體會 矛盾一生呢啲垃圾都不如

呢兩段唔洗唱就咁讀已經好有畫面好有意景
直頭係一首詩黎

陳詠謙個啲……似小學生作文咁 完全唔知佢講緊乜
本來漫無目的咁蕩來落去,
即係冇野做啦,冇野做放乜野手?
有目的,有地邊去緊仲點叫蕩來蕩去?

三姑六婆既閒言閒語都比到咁多壓力,同講出左你咁多心事?
咁仲點樣只想和你在一起?
仲點樣「旁人怎麼對待 仍然撞向未來」

仲有乜鳩失喪,明明就語之無物,你一句覺得ok就冇問題咁仲傾乜鳩姐

仲要唔撚夠人講就話人中文唔好,唔通我straight 5**,參加青少年文學獎攞過獎又同你講咩
想知你地點睇林若寧

唔差,及唔上林夕。
你界定了生活 我侮辱了生存
你快樂過生活 我拼命去生存
???

呢兩句係正 上流社會同低層社會既寫照

正?首歌乜都冇講 成首淨係呻大家地位差太遠 佢好努力(努力過啲乜?冇講) 但都收皮俾人玩(點俾人玩?冇講)想知多少少細節都冇呀 大佬 三隻小豬都交代得合理過呢首歌啦 完全似係一首廢青怨天怨地一啲文章都冇嘅歌
其實邊有講到咁差咁誇張 見有人屌就個個屌埋一份
從負面作用黎講
陳詠謙算唔算係當今香港樂壇最有影響力的人?

能夠摧毁E神既人

而家我連eason d新歌都唔敢聽
呢首我都覺得唔合格

給兒子的信
作詞:陳詠謙 作曲:陳詠謙 / T-Ma

你會痛哭 繼而大笑
凝望大世界各種奧妙 興奮大叫
然後自我會放得太大
因你未發覺你還渺小
爬行著已離去 連媽媽都不再重要

你要跌倒 翻身再立正
成年路太遠你學識怨命 所以任性
難受但我會繼續供應
期待我與你攀山越嶺
若我有天跛了 你戴上我的眼睛

如果天地狠狠的將一切理想 破滅了
還是流我的血 你別忘掉
如果輸在起跑的追得太痛苦 太累了
是我對不起你 但你記得因快樂而笑

我對你好 不須答謝我
麻煩像我帶你來這世上 可以恨我
祈求上帝對你亦不錯
期望你老了不須自己過
俗世噪音一片 不聽都不算罪過

還是流我的血 你別忘掉

註定某日我將拋棄你於荒野
你發現世界又欠你一些
但是滂沱大雨總會有天傾瀉
才令你 成大器 頑強似拓荒者

還是流我的血 你別忘掉
是我對不起你 但你永遠有一種愛 從未缺少

如果生活狠狠的將一切理想 破滅了
還是流我的血 你別忘掉
如果不斷奔跑都追不到太多 不緊要

其實係真係好差
有時聽歌 諗住仔細閱讀下歌詞
然後發現句句都唔通順就知係陳詠謙
飢餓遊戲同查無此字又係被條仆街嘥咗

舊登屌到依家屌足n年,撚知佢愈填愈多咩

其實係真係好差
有時聽歌 諗住仔細閱讀下歌詞
然後發現句句都唔通順就知係陳詠謙

駁唔到
一係佢,一係佢師傅
呢首我都覺得唔合格

給兒子的信
作詞:陳詠謙 作曲:陳詠謙 / T-Ma

你會痛哭 繼而大笑
凝望大世界各種奧妙 興奮大叫
然後自我會放得太大
因你未發覺你還渺小
爬行著已離去 連媽媽都不再重要

你要跌倒 翻身再立正
成年路太遠你學識怨命 所以任性
難受但我會繼續供應
期待我與你攀山越嶺
若我有天跛了 你戴上我的眼睛

還是流我的血 你別忘掉

我對你好 不須答謝我
麻煩像我帶你來這世上 可以恨我
祈求上帝對你亦不錯
期望你老了不須自己過
俗世噪音一片 不聽都不算罪過

還是流我的血 你別忘掉

註定某日我將拋棄你於荒野
你發現世界又欠你一些
但是滂沱大雨總會有天傾瀉
才令你 成大器 頑強似拓荒者

還是流我的血 你別忘掉
是我對不起你 但你永遠有一種愛 從未缺少

如果生活狠狠的將一切理想 破滅了
還是流我的血 你別忘掉
如果不斷奔跑都追不到太多 不緊要

調轉嘅主題,小肥首負親火火寫得勁好
2. 心事未能釋放個句
3.詞不達意

繼續聽陳泳謙啦強詞奪理

個意境係入世未深的mk 妹不顧一切(佢覺得)要同條仔海枯石爛,但明眼人一睇就知呢段感情唔會有將來

咁愛情有時就係唔理容觀條件不顧一切
況且唱嗰個係連piece雅,的確係mk妹
呢首好好聽

衛蘭 

積雪
作詞:陳詠謙
作曲:陳考威
編曲:John Laudon
監製:雷頌德

有一些事未解決 也尚有陰影未擺脫
門縫外看見積雪 無年份的積雪
偏映襯我的鮮血

我不想做什麼 也沒意識到誰經過
原來沒有太大不妥 沿途自己一個
從前沒有流離浪蕩過麼

如果我要活著 准許我忘記過去
無非對症下藥 抓把雪融於水
讓我一口氣喝下去 然後問我幾多歲
為何這些年頭似幻似虛

如果我要道別 寫一個完美壯舉
重繪世界未日 不等到誰應許
面對這生徬徨人海裡 來日睡進墳裡
或者真的太累 歷久怎會不衰

衛蘭句 從前沒有流離浪蕩過麼 唱得好正
但首詞整體黎講真係

利申 鍾意積雪首歌 只係詞真心差咁啲
陳詠謙在九龍華仁書院畢業,在2003年中學會考中獲得25分的成績(1A7B),但報考香港高級程度會考時卻只得中英文科及格(2E2F2U)

我覺得用香港公開試黎評價一個人ge中文修養
就好似DSE中文 5星星係靠skill,斷估paper 2&3 拎個5星星唔係係因為你修養高,有創意,而係因為你跟格式
陶傑考LS都2左la
再加上已經係2003年ge事,浸淫文字咁多年點都有進步
我唔會用一個試黎評價一個人ge能力

屌,填左咁撚柒多年,浸左咁撚柒多年,都仲係填到一pat 屎咁喎

我針對ge係我覺得唔應該用公開試黎衡量一個人ge文學修養
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞