陳詠謙 唔洗理人點睇 請你入一入黎

1001 回覆
6467 Like 43 Dislike
呢首真係好癲 破壞力驚人
好想佢自己上黎親身解釋下呢D詞想點
變左日經,成日聽到啲廣東歌旋律幾好聽,但啲詞好突兀,每次google 都係呢條仆街寫
佢自己首給兒子的信算係不錯了
我真心想知有無巴打婚禮係用 林奕匡首難得一遇
sorry 引起誤會
兩段分別講緊2個人
我成日以為係皇妃....戴安娜....
周柏豪果堆佢唔差

但真係大部分歌一聽就知係佢
真心,我覺得只要和你在一起唔差
點解無人洗佢 ig 嘅
皇妃邊撚到孤寂啊
原來這里路蕩來是那麼匆忙

??

閒言閒語帶出多少心事未能釋放

閒言閒語係第三者講,點樣帶出你第一身既心事釋放唔到

歷劫都不能離開 人生有太多意外
攀不過斷崖 如何相愛
旁人怎麼對待 仍然撞向未來
決意今生跟你被愛淹蓋
若世界不容人 不失氣概
進或退 我們都不踐踏愛

不能離開係被動/不情願下不離開,
即係本身想走,但走唔到,
咁又點樣決意今生跟你被愛淹蓋?

同伴有太多追問令人很失喪
乜撚野係失喪

堅信我和你 很適當

兩個人係用適合,唔係適當啊哥哥
老實講,小弟都叫半個醫神死忠,
近排果幾隻新歌,我見到係謙哥填詞,係完全無興趣download黎聽。

佢手字先唔好話去到夕爺咁既意境同隱喻人生哲理,咁有禪味。好似富士山下咁,曾沿著雪路浪遊,為何為好事淚流,誰能憑愛意要富士山私有。係要教人要學識放手,愛未必須要擁有。

何不把悲哀感覺假設是來自你虛構,其實呢個諗法響佢好多文學作品都提及過,可能因為佢有過焦慮症,想勸勉一下同路人,唔好比負面情緒打敗,同佢再見二丁目個講法好似,原來我非不快樂,只我一人未發覺。而且夕爺用字真係簡潔而又可以一語道破人生感悟,用字老練,好似紅豆咁,有時候,有時候,我會相信一切有盡頭,相聚離開,都有時候,沒有什麼會永垂不朽,放諸人生,其實好中。

謙哥要玩堆砌都勉強,以前方文山填青花瓷比人話堆砌,我覺得聽得好舒服,一幅江南煙雨景好似浮現到出黎一樣,呢樣係方文山所長,歌入面有景,景入面有歌,相輔相𠄘。

至於謙哥,sorry,我真係唔識欣賞。
屌你老母肥膏謙
屎上最差填詞人
都唔撚識中文無讀過書咁on99
屌你老母咁遲先入黎
咁拜託你叫佢老母叫佢本人收皮
啲中文差到文盲咁
無奈我心中颳風 咩撚野歌詞
還硬得好過昨日

發射完仲識一直硬
上十條女我也習慣
含下去 含下去 但一不小心
口爆左你
原來這里路蕩來是那麼匆忙
前句係:人來人往擦出喧嘩吵鬧夜城景況 停在一角靜靜回望
我覺得可以解作:
兩個人一齊行,覺得時間過得好快,覺得條路唔夠長,想行耐d,唔想分開

閒言閒語帶出多少心事未能釋放
可以係人地ge閒言閒語唔多唔少說穿左你兩個ge心病,令到你兩個發現大家未夠坦白
同伴有太多追問令人很失喪
失喪。。。。我明,我get到ge意思係沮喪
堅信我和你 很適當
我覺得適當都ok ge,可以係因為朋友ge成日話你兩個唔登對,但係你覺得你兩個好合襯
btw,適當同失喪應該係因為嗰個音淨係填到呢個詞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞