[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區(6) 初雪的約定

1001 回覆
53 Like 3 Dislike
好撚心痛,宜家咁仲慘過一開頭估嘅擦身而過
喺半個鐘之內經歷最甜同最虐,呢集某程度上真係好經典
今晚我會無限loop,開心傷心無限loop
等緊重溫寫recap,係度講多次先
雖然預咗會虐,而家心情都係未平復到
但反而我幾鍾意今集無好快咁表白/一齊到
同時完成咗工水黨講左好耐嘅兩樣野:阿水視角 & 阿工過去
工水兩個拖拉曖昧固然睇到大家囉囉攣,但我都唔想佢哋太快一齊
阿工事業愛情兩樣都要,阿水又無咩安全感
兩個人仲有好多難關要過
而家全世界助工,阿水又動搖沉船,
兩個人雖然錯過,但關係無倒退,阿工仲要回復進擊攻勢
我覺得進度啱啱好架啦!所以其實我幾鍾意今集

見到阿水等咗好耐個樣,我都諗起自己曾經咁樣等過
架船入嗮水喇唉萬歲
一開始jenny講個blog啲嘢嗰陣仲以為會解開咗呀龔同水水之間嘅誤會
我要好似曹總咁消化下先
阿龔嗰句:落雪?
你講,你係咪唔記得「約」咗水水
今集雖然真心虐
係真係好虐
至少比我睇到兩樣野
阿水沉船
阿龔似係太愛阿水,甚至已經超過咗傑叔

啊頂stanley今日真係講得好
玻璃渣,好渣

睇今集嘅心路歷程係咁:
不過冇表白都係好事
凡事向好諗,之後可能可以睇曖昧
至少而家知呀水都沉左船
傑叔又有啲眉目
咁即係好可能之後就向呀龔價值觀推進 (所謂賺返間廠)
上咗天堂再狠狠跌落地獄
睇到一半都好驚會反cup 但始終對結局有期待
結果…真係睇到眼濕濕
其實今集拍得好靚 大家演技在線又冇咩廣告阻住
如果唔係最尾嘅錯過
算啦我夜啲再loop下
宜家真係平復唔到心情
其實呢集真係好出色嘅,啲畫面拍得好靚好有feel,亦都好浪漫 講初雪,我諗我會loop好多好多次,中間其實都有甜呀,話係為咗阿水去哈爾濱個度
向好處望,呢個初雪嘅約定實現之時就係表白之日,我相信佢哋以後一定有機會一齊睇雪,到時再呼應返呢度然後阿龔/水正式表白
同埋阿水正式沉船啦,傳說中嘅阿水視覺都正式登場啦
我心情好複雜,要再整理一下先
我都以為佢會on99自爆
遲啲阿工點都要面臨愛情與家族/事業嘅抉擇
又或者佢要意識到愛情唔一定要有事業先有
阿水係可以陪佢打拼
屌係呀
第一次睇處境劇睇到食飯停晒手,最後嗰幕虐到我想喊出嚟
玻璃渣多到我成頭血喇
見到阿水眼紅紅鼻紅紅 我都想喊
D2 聖誕節好似有雪睇,佢地拍開戲不如順便上去拍埋
佢地約睇雪嘅時候阿水都問龔燁知唔知劇情做咩,龔燁表示知情…
咁明顯但最後唔成事
我都係 第一次睇sitcom睇到眼濕濕
其實我好中意今日嗰集
阿水唔知阿龔諗乜而囉囉攣
又開始期待阿龔嘅表白
仲當佢送嘅頸巾係寶咁
沉船啦沉船啦

其實如果一齊睇雪唔表白又有啲怪(阿龔都已經講到咁出)
太早表白又唔好睇(阿水都仲未知自己個心點諗)
所以我覺得今集進度啱啱好

同全接龍嘅人一齊等後續發展
我都未試過咁投入睇tvb嘅劇呢半個鐘就好似坐過山咁 到而家心情都未平復到 不過你地講得好啱 今集終於有傳說中嘅水水視覺 睇得出已經開始沉船 阿龔又好似變番進取左
最尾雖然冇一齊睇到初雪 不過見到有close up阿龔放低傑叔張相 係咪即係水水喺佢心目中開始大過間廠

期待下次同大家一齊甜到糖尿
佢記得,不過佢唔知落雪
佢跑去搵Jenny條路好似冇落雪
今集龔友叫龔燁知足,表面上係指
”有呀May(水水)就夠,唔好搞其他女人(所謂嘅另一個女朋友)”
但如果理解為:有呀May就夠,唔好再淨係顧住要賺翻間廠
咁就可能可以令龔燁更加快表白
只可惜依家仲未係the best timing
希望快啲到龔友出馬,再度助龔!
算係表哂態
好想知下集點接
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞