日本鐵道消息及旅遊情報交流區(31)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
booking都ok的
booking, hotels.com, agoda全部用過都冇問題
Jalan Relux反而冇用過
剩係用過expedia agoda同jalan無出過事
booking, hotel同agoda唔係唔得
但cancel會煩d, 要同銀行追番手續費

所以都係官網最好,我9成酒店都係官網訂
日本網站用過Rakuten, Jalan, Ikyu, Relux, JTB, 日本旅行 都冇試過出事
嚟緊呢次試用Japanican, Agoda,因為價錢平過日本網站幾多,唔知有冇伏呢
其實booking, agoda 有部份訂房係可以去到check-in先至畀錢
罰款期限前取消,唔會有退款同手續費嘅問題
連鎖就用開AGODA,其他就多數睇下官網會唔會平D,
無既就經AGENT網格價訂,但會SEND EMAIL確認間房。
不嬲唔會住民宿,我見D人中伏既都多數係民宿,廉價酒店。
歐美一定要睇清楚,好多酒店唔招呼ASIAN
個人去日本都一係用hotels.com,都未試過出事

佢飛機時間用HND-CTS同北海道新幹線去到新函館北斗比
已經屌咗一次
無論係使用期限同價錢上都冇可比性
用過agoda好多次都冇出過問題
如果個價唔差得遠會盡量用官網
日本用開jalan貪有得儲分,有時遇著promote plan有5-10%分
同埋9成9酒店都係去到俾cash,改行程上返jalan禁個制就cancel到
Japanican好似同JTB有啲關係
佢勝在有中文網站,但價錢同啲plan唔係最抵
所以嚟緊12月去啲酒店全部經jalan訂,個價都幾ok,同埋真係好多住宿plan揀
連鎖就用開AGODA,其他就多數睇下官網會唔會平D,
無既就經AGENT網格價訂,但會SEND EMAIL確認間房。
不嬲唔會住民宿,我見D人中伏既都多數係民宿,廉價酒店。
個人去日本都一係用hotels.com,都未試過出事
用過agoda好多次都冇出過問題
如果個價唔差得遠會盡量用官網
日本用開jalan貪有得儲分,有時遇著promote plan有5-10%分
同埋9成9酒店都係去到俾cash,改行程上返jalan禁個制就cancel到

呢點真係得佢先做到 ,經其他網book通常要揀貴plan先有得去到俾錢,甚至有啲酒店係點都要俾咗錢先,到改行程嗰時就好煩
Btw,想問下jalan啲分有咩用
我book嗰間酒店Japanican同JTB同價

住溫泉旅館就一定用日本網站/官網
可以知道個溫泉係乜嘢水質
又可以揀埋晚餐食乜嘢
變錢,例如你有3000分,當你book房時就可以用呢d分將你呢次booking的房價減3000円
另外樂天d分都係咁用
我反而鍾意一早比錢, 感覺secured 啲, 但我會plan好行程先訂, 冇點試過要取消
一般都係先上tripadvisor睇下當區有咩好酒店, 再喺hotelscombined睇各網站價錢同availability, 揀岩之後上官網睇會唔會比較平就可以扑鎚
重用呢間嘢啲人係咪傻㗎
Prineline集團(Agoda,Booking)用咗五六年感覺良好
Jalan用佢Book溫泉旅園都幾正
反而未用過Expedia集團唔想有咩事要打去美國
同埋有時酒店個Fare會低過上面嗰堆網
好多官網都已經有Lowest Price Guarantee, 冇乜必要再經agent去訂
但有一個問題係,比左錢去到先出問題你住唔到(包括冇訂單,爆滿但冇通知),你要追番個筆退款,就有排你追

官網有個好處就係有問題你唔使同agent deal, 可以即場解決,所以點都係官網優先(貴幾百都算)
agent 有限時減價, 撞岩你想訂嘅酒店就正
官網好多時英文價貴過日文價, 但我唔係日本人又唔係好想喺日文嗰邊book
個人經驗都有一半機會係agent比較平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞