日本鐵道消息及旅遊情報交流區(31)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike

係咪西成區個邊?
住得離jr站5分鐘會唔會好啲
有個問題想問
如果我在來線A點上車去在來線C點
中途係B點搭新幹線去C點
假設我本身已經用左IC卡係A點入閘
點樣可以係淨係扣A到B點既路費情況下出到C既在來線閘?
設定係A,B,C三點都係用得IC卡既站黎

https://twitter.com/Bcaro_tene_pa/status/1065513153641889792
8523M おはようライナー
189系N102編成 @篠ノ井線
smart ex+都市區間
其實你係B站轉車就已經要經過改札
咁咪已經扣左A去B既車費
不正乘車?

你叫朋友係C站買2張入場券,一張你用,一張佢用,咁咪出閘囉。
非梅田 難波北之前其他都不了 雜到
B去C都要基本運賃
你坐新幹線只不過係喺車上面補返特急券
佢貪叫雞方便啩
夜行新幹線

琴日去左撘D51 498 30th 復活記念
唔介意迂迴啲嘅話:
A在來改札入閘(IC) > B在來改札出閘(IC) > B新幹線改札入閘(飛)> C新幹線轉乘改札出閘(飛) > C在來改札出閘(飛)

如果直接喺B用飛(B至C嘅基本車費+特急費)過轉乘改札入新幹線區域,系統就冇咗B嘅紀錄,雖然應該可以喺C在來改札用IC出閘,但會扣你A至C嘅基本車費(系統假設你坐普通)

如果直接喺B用IC過轉乘改札入新幹線區域,有機會系統直接唔俾入,因為理論上唔可以就咁用IC卡搭新幹線,亦有機會比你過(假設車上補票),但有機會當你喺C經轉乘改札過在來時唔俾過 or 俾你過但C在來出閘時扣A至C嘅基本車費(你一路冇出過收費區)

如果係JR東嘅話係可以喺B嘅轉乘改札先入飛(B至C嘅車費)再拍卡,系統會自動喺IC卡扣A至B嘅車費
https://www.jreast.co.jp/suica/use/gate/through03.html
只住過新今宮,天下茶屋甚至萩之茶屋我都未去過
但係唔係西成區咩
既然識得西成區個大名都仲要住過去
係早兩日睇左大阪andy哥條片個貧民區先識
同男朋友過去無理由貪叫雞方便掛

其實本來一早book左難波附近airbnb
但最近啲評語係咁話間野似鬼屋
咁逼住退訂 搵過第二間
但一月頭難波附近airbnb選擇得返好少
原來JR東有咁既玩法
一路都以為用飛仔就唔可以再用IC卡
呢個方法都得
但如果我唔用pass我買トク券咪比左兩次車費(IC卡車費[A到C]+新幹線基本車費[B到C])?
第一次用smart ex個app訂飛,希望到時順利
轉乘閘口=出閘再入閘
唔該哂各路師兄解決問題
高麗川駅で209系の行先方向幕が盗まれたため警察による現場検証との情報

以下の路線でダイヤ乱れの可能性

八高線(八王子〜高麗川)
川越線(川越〜高麗川)

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞