日本鐵道消息及旅遊情報交流區(31)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
批車品質係有問題,但唔係構成意外嘅主因 (不過台鐵會唔會將責任盡量卸畀日車就...)

日車嘅國際業務都唔多順,先前有一批美國廠生產嘅車又係品質有問題
台鐵下一輪新車日立都

瑞士廠中標
其實800系同885都係好睇唔好坐
兩款車嘅櫈坐感都認真麻麻
我鍾意500系個look多啲,坐嘅話就N700
之前播過香港電車向前展望,邊個瞓唔著去睇就啱
好似果時台灣高鐵買車咁啱ICE炒車,所以轉左700T
睇北海道啲特急展望 好快瞓著
試下開2倍速睇, 變北海道新幹線
周圍景都一樣
個人要打側返先有feel喎
btw訓覺開寢台特急全程錄音
其實住在日本鄉下的年輕人係咪都會出哂去大城巿工作?
https://lih.kg/DtvHPV
#26 ➒安杜美斯 • 3 小時前
住開九州果啲要去大阪東京返工係咪一定要搬出去住
日日來回起碼無咗3-4個鍾[bouncer]
0 6

... 唔知畀咩表情好 ⑨⑨⑨
加張搖床搖下搖下
將間房裝修做開放式A寝台

https://trafficnews.jp/post/82171
JR四国特急車2600系改良型2700系正式公開
相比2600系 除咗唔用氣袋改用番可控自然振子之外 車體下邊會再多一條代表香川縣橄欖嘅綠色色帶
空氣彈簧振子都係唔適合係多急彎既路線
日立堆英國車漏水
其實日本出口嘅質素都麻麻,好嘢留返畀自己同台灣用
井底蛙畀個👎佢算啦
首先佢自己都唔去認真搵資料切實係要幾多時間
要幾多車費再去評估已經fail曬
其實住在日本鄉下的年輕人係咪都會出哂去大城巿工作?
https://lih.kg/DtvHPV
#26 ➒安杜美斯 • 3 小時前
住開九州果啲要去大阪東京返工係咪一定要搬出去住
日日來回起碼無咗3-4個鍾[bouncer]
0 6

... 唔知畀咩表情好 ⑨⑨⑨
井底蛙畀個👎佢算啦
首先佢自己都唔去認真搵資料切實係要幾多時間
要幾多車費再去評估已經fail曬

原來唔係佢開post講到激咗啲
日立最初出口嗰批Class 395造功靚性能好﹐英國嗰邊嘅評價唔錯
唔知係唔係因為轉咗英國廠生產,搞到品質難控制
Class 395成批都係日本制造,08-09年開始用到黎依家都冇投訴過

新個批Class 800/801, 第一批都係日本整比英國試,
試個時都係有讚冇彈
但唔知漏水個部係made in Britain 定 made in Japan
如果英國制造就唔使指意有好QC
是否智障
福岡市係咩嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞