日本鐵道消息及旅遊情報交流區(31)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
睇台仔blog ,應該只有米原-岐阜一段東海道本線唔包
即係東海管的一段(唔計名古屋-岐阜)
佢有寫明湖西線
即係山科以東都唔包
d pass張張都1999又斷手又腳
http://touristpass.jp/zh-tw/takayama_hokuriku/
圖:只有湖西線
字:金澤站~京都站~大阪市內區間(經由北陸、湖西、東海道線)
咁有人argue米原經由都吹佢唔漲 (當然最終解釋權都係人地,不過呢....
經由湖西線又點米原經由…?
佢只係寫「名古屋~下呂~高山~富山之間、關西機場~大阪市內~京都~加賀溫泉~金澤之間的JR在來線、金澤~富山間的「北陸新幹線」皆可不限次數自由搭乘!」無話唔可以經琵琶湖線、北陸本線去金沢
有人用過呢張pass 可以畫到米原>金沢的指定席位
http://look2up.pixnet.net/blog/post/345860893-%E6%97%A5%E6%9C%AC%E8%87%AA%E5%8A%A9%E6%97%85%E9%81%8A%E4%B8%8D%E5%8F%AF%E4%B8%8D%E7%9F%A5~~~jr%E3%80%8C%E9%AB%98%E5%B1%B1%E5%8C%97%E9%99%B8%E5%9C%B0%E5%8D%80%E5%91%A8
所以唔好太高估職員對PASS的理解
好心果段靜到冇人搭就包埋啦
因為琵琶湖線(米原經由)=北陸本線+東海道本線
至於點解劃到飛係人為問題啦唔代表一定啱
http://touristpass.jp/common/pdf/forUser/user_takayama.pdf
JR線の特別急行列車・普通急行列車または快速・普通列車の普通車自由席:名古屋駅~富山駅間(東海道・高山線経由)、金沢駅~京都~大阪市内間 (北陸・湖西・東海道線経由)、大阪市内~関西空港駅間(阪和線・関西空港線経由)
寫到明喎.......但當然駅員識唔識又另計
為左唔比你搭しらさぎ
逼你搭ひだ
琵琶湖線其實係東海道本線同北陸本線(琵琶湖一段)的合稱,所以「北陸・湖西・東海道線経由」可以講係包含了琵琶湖線
人地指明要經湖西線喎,點樣特登兜去米原再經返湖西線?
但條link個blogger話打電話問過JR西係可以搭琵琶湖線
高山北陸pass特登唔包果段東海道線 擺明想人課金搭佢東海道新幹線 由名古屋返大阪
所以有灰色地帶
不過自己覺得唔sure就唔好搏,到時一個畀另一個唔畀又有得嘈
咁人地叫高山北陸pass又唔預你會經東海道線既.......
同樣熊野和歌山果張都係啦,淨係比人坐又疏又慢的關西本線.....開埋東海道/草津好過
btw湖西線同埋琵琶湖線有選擇乘車關係
https://www.jreast.co.jp/kippu/1101.html#01
所以唔真係熟既staff當係一樣都好正常
富士山靜岡果張又係
好心就俾到去甲府同埋國府津,我一定會用
同埋d巴士線可唔可以講明並行巴士線用唔用得

呢兩張pass要關西-名古屋open jaw先完美
岩岩有朋友關西機場出入 問我名古屋回程要點搭 我一睇

真係課金搭近鐵返大阪算 咁就哂左一日

晒半日點解唔硬食。
用呢張pass咁玩法傻的嗎
佢話要省錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞