日本鐵道消息及旅遊情報交流區(31)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
小朋友座位都爭?
點解要寫呢個站千代田線
同埋我發現搭完JR轉地鐵都係216YEN
全程地鐵要330
北千住~綾瀬係metro同時係JR
所以下面全部都係用JR距離計算
上高用metro+JR個車費計梗係貴
咁去呢到可以唔駛開張metro pass住
仲有想問西武有冇pass抵玩?
有幾到紅葉/銀杏都係西武線: 石神井公園, 狭山湖(係西武dome隔離), 同長瀞, 見有張SEIBU 2Day Pass(2日券) + Nagatoro(長瀞)
噉你可以搭下京成金町線嘅,淺草線直通到過去轉車補錢

因為北千住-綾瀨實際係行千代田線
但佢同JR常磐線並行,所以呢段就運賃計算有雙重身分
決定左買新車?
都預左會買喇,用開好難特登轉第二個唔同車系
https://udn.com/news/story/7238/3204280\
川崎話2019後停700T新車條line
不過相張好似係台北站個月台門車種選項,已經露左底
700系個設計都廿幾年前

btw 700T唔係2015年已經交埋最後一批貨咩
「川崎重工」已通知高鐵公司,2019年後將不再生產700T列車,但是仍會依合約提供現有車組之維修保養零件。
上得車嘅都有位,行過去睇下咪當坐咗
係時候估吓台灣會買N700A定N700S
N700T
跟N700S規格定N700A規格
跟700T慣例通常都唔會咁快賣新款出去
台仔等緊N700S
手持關西廣域周遊卷 由關西機場去神戶三宮
最快方法係咪搭Haruka去新大阪, 再新大阪搭新幹線去新神戶 之後轉地鐵去三宮站? 定新大阪搭JR去三宮會快D?
唔關鐵路事,但想問下神戶港塔 幾點會息燈 冬天
諗住外圍影,9點幾左右去,怕息左燈..
早兩個月去9點未熄
冬天 19點就閉館 我想知之後出面仲開幾耐燈
其實兩個方法鬥快嘅話經新幹線會快5分鐘(計埋新神戶行路轉車時間)
但你要俾程地鐵嘅錢,加上要喺新大阪同新神戶過閘轉車,拎住行李嘅話就自己衡量吓
建議你睇吓Haruka到嘅時間,睇吓新幹線定新快速早開啲就揀嗰架
坐船廿分鐘到神戶空港然後轉車出三宮
200万都市、札幌市内に残る数少ない戦前の駅舎、JR苗穂駅(札幌市中央区北3東13)。蒸気機関車(SL)が似合うこの駅舎が、来年5月には解体されることが決まった。昭和の香りが漂う駅界隈は、平成から新元号の時代に移るころ、姿を消す。

83年歷史
舊站尋日最後一日營運
今日開始用新站
https://twitter.com/marushu1/status/1063344114719019008
今日の209系1000番台トタ81?(元マト81)中央線試運転。午後の1往復だけ。
下り試9555Mは鳥沢鉄橋。上り試9566Mは光線難しそうだったから日陰になる大月~猿橋。
地下鉄顔にオレンジ帯で山深い中央を走る姿はなかなか面白い。

當N700S試埋12卡,擺到明幫埋台灣試車啦
隨時台灣N700S玩大少少2021年投入服務都得
你估東海班友會推遲損失為左國際塊餅?
係時候估吓台灣會買N700A定N700S
N700T
跟N700S規格定N700A規格
跟700T慣例通常都唔會咁快賣新款出去
當N700S試埋12卡,擺到明幫埋台灣試車啦
隨時台灣N700S玩大少少2021年投入服務都得
你估東海班友會推遲損失國際塊餅?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞