[陳柏宇討論區] HGC寬頻呈獻: 陳柏宇 JASON CHAN - NOT ALONE LIVE

1001 回覆
19 Like 14 Dislike
同意
如果佢同同事喺選曲上有分歧,就一定係同事想佢唱big hits佢唔想唱,點可能掉返轉

前幾次演唱會,佢訪問時講過rundown主要係同事度,因為佢地先清楚market要咩。所以今次真係好大可能比佢話事,反應唔好拖累同事佢覺得唔開心
開show開得太密、雖然話係talk show做主打,但係歌曲方面偏向Side Tracks,街客悶到顛
反而若果今次講明係Side Tracks Concert+類似Fans Gathering形式,個反應應該無咁負面

下年停一停,唔好諗住開Show,諗清楚個方向先再搞啦
陳柏宇(Jason)一連三晚在九展Star Hall舉行的《陳柏宇Jason Chan - Not Alone Live》演唱會於昨晚(26日)圓滿落幕,首次適逢聖誕檔期開騷與粉絲倒數過節,Jason坦言是一個既難忘又特別的經驗。

Jason特意留到尾場大放送,為尾場的歌迷額外多準備幾首歌,包括《萬中無一》、《親愛的仇人》及《尊嚴》等,所以演唱會流程亦相比起前兩晚長,Jason笑言:「以後冇人買第一場飛喇!」被問到會否對前兩場歌迷不公平,他則認為演唱會應該要有靈活變通,見到有人作出反映就要作出調動:「個show唔會話定咗係咁就係咁,係要去因實際run(進行)落去嘅時候睇大家嘅反應同我哋自己心目中嘅期望係兩樣嘢嚟㗎嘛,所以係會變嘅!第一、二三場好多時候都會有改動嘅!」

雖然如此,但仍有網民在網上反映,來到Jason演唱會當然想聽到Jason自己的歌,但在平安夜舉行的第一場演唱會卻有一半都是聖誕歌曲和特別遊戲環節,令該名網民難免有些失望。Jason解釋希望可以與觀眾有多點互動:「當然成件事成唔成功,係唔係我哋想像中咁大家一齊(有熱烈反應),又係冇想像中咁一齊嘅,呢樣嘢係真係可以執下,但係個出發點係希望可以同大家有多啲互動。」

Jason出道12年,除了有不少唱到街知巷聞歌曲如《I Miss You》、《你瞞我瞞》及《別來無恙》等,不少sidetrack(非主打曲)其實也好好聽。如Jason所言一直很少機會表演這些sidetrack給大家,所以趁住今次演唱會表演了好幾首,包括首次公開演唱的2008年作品《Mr. Adult》、《一千種戀愛》、《沒有吻的資格》和《魚眼》。他知道歌迷一直都很希望聽到他唱sidetrack,所以有機會的話都希望可以搞個「sidetrack音樂會」:「有機會嘅話個scale(規模)要細返啲,因為未必咁多嚟睇我嘅show嘅人係好認識我啲舊歌sidetrack嘅!所以個場細返啲嘅話,咁就可能會好啲。」

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%A8%9B%E6%A8%82/275693/%E9%99%B3%E6%9F%8F%E5%AE%87%E6%BC%94%E5%94%B1%E6%9C%83-%E5%B0%BE%E5%A0%B4%E6%AD%8C%E5%96%AE%E7%89%B9%E5%88%A5%E9%95%B7-%E4%BB%A5%E5%BE%8C%E5%86%87%E4%BA%BA%E8%B2%B7%E7%AC%AC%E4%B8%80%E5%A0%B4%E9%A3%9B%E5%96%87
其實今次個show唯一好挑剔既就係觀眾互動個part,太長又冇乜氣氛,不過琴日個場氣氛巳經好過第一場好多
佢自己都知尾場好過頭場好多 對頭場d fans真係有d唔公平既
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%A8%9B%E6%A8%82/275693/%E9%99%B3%E6%9F%8F%E5%AE%87%E6%BC%94%E5%94%B1%E6%9C%83-%E5%B0%BE%E5%A0%B4%E6%AD%8C%E5%96%AE%E7%89%B9%E5%88%A5%E9%95%B7-%E4%BB%A5%E5%BE%8C%E5%86%87%E4%BA%BA%E8%B2%B7%E7%AC%AC%E4%B8%80%E5%A0%B4%E9%A3%9B%E5%96%87
如果開side track音樂會既話其實係麥花臣搞都夠,同埋陳伯都係鍾意搞細場,可以同觀眾近d,如果真係搞side track音樂會就正 好想聽醫生的悲哀
其實柏宇唔想唱舊歌 慘情歌
可以plug多啲好嘅新歌 當大家都聽慣新碟嘅歌
就唔會要求唱返你瞞我瞞 尊嚴

上年嘅閱後即焚 交叉神經
今年嘅愛他怕他 路人乙都可以喺下次演唱會唱
演唱會就係咁架啦,邊有得投訴,又諗起之前張敬軒演唱會嘈生晒嗰班所謂苦主

其實除左連登邊度有人鬧?定連登有其他post講?
但偏篇閱後即焚 交叉神經上次live唱得無咁好聽
呢兩首又係好聽到癲
頭場fans真心慘都唔話得?
去過頭尾兩場睇下你點
唔係咁意思,唔係話唔呻得
只係覺得冇公唔公平可言
因為每個歌手都會希望個演唱會一日比一日好
冇理由明知有野要改善都唔去改
張敬軒嗰次我都係咁講
現身
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
唔係我 但我識
而winnie姊妹由day 1就已經有睇呢個post
可能因為紅館同今次都係睇早場 搞到我咁諗姐
我會好彩在今次有睇埋尾場
但會覺得早場d人好似白老鼠咋
同埋希望陳伯等團隊真係吸收到近兩場教訓
唔好玩四面台
side tracks幾正真心
winnie姊妹
你真係超大方,主動邀請佢做個朋友又主動握心,相信好快搵到啱你嘅男仔
俾著我喺台上遇到咁嘅男仔一定兜巴星佢
握手
今次第一次睇現場live
都係主要想第佢唱多d 舊歌
不過我係睇第二場 我覺得氣氛都唔錯
雖然我明白 做左爸爸個人係開心左同唔想再唱咁多慘情歌
但你d 舊歌對我地黎講都係回憶黎

本身明明只係開25 26號 又無啦啦彈左個24號出黎
真fans 一早買哂25 26 號飛啦 24 號個d 應該係冇咩留意陳柏宇個d 人黎

其實我覺得可以係個show 名講明今次個show 既題材係點樣 等觀眾明白個show 係咩內容先再買飛
仲有想創 都好想佢唱
另外都想佢唱D好少唱既side track
例如 espresso先生 我們的門牌 潮人蜜語
On9我真fans搶唔到25/26
咪買24,得罪你?
希望下次佢搞side track 音樂會
最好細場 麥花臣搞
好想聽佢唱一D佢未曾公開唱既side track live
例如Espresso 先生 我們的門牌 你來自哪顆星
潮人蜜語 讚讚自己 黑馬王子 l wanna fly 行屍走肉等
利申 有睇25 26場 忠粉
支持佢搞番細show講明主要唱side track
想聽想創, 命案, 交叉神經, 一字一淚, 望遠方, 醫生的悲哀...
其實好多香港人都好難服侍 根本滿足唔晒所有人
唱主打多又有人想聽side track, 唱side track多又嫌悶, 唔同觀眾玩又話少互動, 同觀眾玩下又話無聊

Anyway, 最緊要佢開開心心咁唱佢想唱嘅歌 啲舊歌以前都唱過咁多次啦, 比啲空間佢唱鐘意同少唱嘅歌啦冇理由唱黎唱去都係嗰幾首歌

好似今次唱番親愛的仇人, 但冇唱你暪我暪咪幾好

個show的確係有需要改進嘅地方, 相信佢會好樂意接受有用嘅意見, 但希望佢唔會在意嗰啲係又鬧唔係又鬧嘅無聊comment
張大碟銷量好似好一般
冇乜人知咁
宣傳仲少過林奕匡咁
Btw路人乙真係好正
Loop咗好多次
靠fans架咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞