[陳柏宇討論區] HGC寬頻呈獻: 陳柏宇 JASON CHAN - NOT ALONE LIVE

1001 回覆
19 Like 14 Dislike
我知 但都係好hea
我今晚坐背面 但我覺得冇乜野
反而坐遠啲睇哂成個畫面仲好
今次個台雖然冇乜野 但咁dum dum quak咁行都幾得意呀
可能跟左佢咁多年 都唔係話好恨見佢
要見平時細活動仲近距離見
舊嗰班走晒啦,應該係the next moment隻碟之前嘅事,所以由呢隻碟開始陳伯成績人氣直線下滑,到edward chan接手先有起色
今晚有人送飛去咗睇 本身唔係陳柏宇fans
但係真心幾正
自己覺得players=not alone>speechless
雖然players氣氛好啲整個舞台概念串連好啲
但自己私心佢今次唱嘅side tracks 好耐冇聽一千種戀愛live
寧願佢唱啲自己鍾意嘅歌好過上年喺紅館hea唱斷絕來往同車匙
呢兩首喺我心目中好高地位點知佢上年唱到咁

希望陳生下次開show可以兼顧到真粉絲同街客嘅需要
同埋盡快投入狀態唔好再俾人搵用頭場嚟試水溫

最後 我愛你啊陳廣偉
24號苦主區
琴晚真心唔錯
多謝你陳廣偉

琴晚上台條女好似唔錯 但條仔on99 浪費機會
一樣坐後面,成日比大光燈射住 射到眼殘
條仔都唔知怕乜

死都唔肯上台,又冇風度,你推我讓好幼稚

個女仔企喺台上面呆等幾分鐘
琴晚係我睇過佢嘅show氣氛最好嘅一次

我覺得佢係真心想做一個同上兩次唔同嘅show ,選曲盡量唔重覆,同埋揀啲自己鐘意又配合聖誕主題嘅黎唱,可惜唔受落,無奈地要加返堆歌喺後面。不過盡算係一個好嘗試,起碼一場比一場好,尾場搵到個平衡

其實作為fan嘅我係好鐘意聽佢唱別人的歌同平日好少唱嘅sidetrack
Fiona live 不嬲麻麻地
好想睇多晚啊

好正
但我見到出面有人專登開post鬧個show
咁頭場聽落又真係麻麻嘅

尾場真係勁好feel

同埋好多屌嘅都係忽然fans,唱side track 問點解唱其他人嘅歌 真fans 會明白會感動
其實我唔明
點解佢咁多新fans但係啲新既fans係想佢唱舊歌
我都唔明
聽黎聽去嗰堆歌唔悶嘅咩
你瞞我瞞、尊嚴、固執、拍一半拖呢幾首我真係無咩興趣再聽
尋日都聽到人嗌你瞞我瞞
唱霸氣情歌又勁high

唔知點解跟左陳生十二年
霸氣情歌 認真如初真係冇loop
尋晚最中意係翻唱果幾首同親愛的仇人(雖然都係sad歌)
不嬲中意聽佢翻唱人地啲歌多啲 少機會聽呀嘛
但見到有人話佢都係唱返自己歌吧啦
因為街外客唔係個個Show都睇、首首歌都識,變左要靠啲大熱歌去keep住個場氣氛熾熱
但係Fans就會覺得「又係哩首呀,悶唔悶呀」

演唱會無可能單靠Fans去賣飛,點都要啲平時唔買碟,少睇Show既人去入場充撐下場面
其實哩樣野對於資歷比較深既歌手係一個難題
演唱會做過唔知幾多次,到底要唱幾多首熱門歌、可以唱幾多首Side Tracks去令到個Show同上次有分別呢,唔易架

我諗下次Jason做Show可以將啲大熱歌(搭Side Tracks)整首Medley,咁佢自不然可以唱少左佢唔想唱既歌,同時又將啲Side Tracks發揚光大
有冇人覺得佢最後有講入行耐左唔想人地變得客套。。。個一段 佢好似知道左feedback 所以講得有d唔開心
Winnie幾正
求詳情
痴撚線

留名睇當事人回應
或者重新編曲

好似今次霸氣情歌改得幾好,好有驚喜
我覺呀,我覺得佢由唱後排慶功宴開始眼濕濕,唱舊歌時都feel到佢唔開心。佢咁講我覺得個歌單係佢自己諗,出到黎反應差難免會唔開心
我覺得佢有時真係要放低啲佢嘅堅持
冇錯可能佢宜家好幸福個人成長咗唔想再淨係唱慘情歌/舊歌
但可能對好多人嚟講佢啲舊歌係一個回憶
例如i miss you前奏一響起我係會諗起當年中學為咗拎到佢啲音樂會飛日日喺度飲百果園
所以佢就算唱咗好多次但我每次聽到都會好開心
我覺得第二三場個set list幾好啊叫做有個平衡 今次學到嘢下次就識點㨂歌
佢應該同班同事有好大意見分歧

所以唱後排慶功宴之前佢突然要停音樂,插咗一番說話

話明白大家都係為咗件事好,提出唔同方法,冇話邊個啱邊個錯

至於一開始個歌單係咪佢自己度就唔知啦,但我覺得未必係,似係個feedback唔好,有同事自責,佢先講呢翻說話開解(又可能係開解自己嘅)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞