(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(真係結局喇)

1001 回覆
204 Like 3 Dislike
不是嘛
希望不要

我有好多故想寫的
初頭寫多較快

連續三個月日日有文

之後開始慢

狀態斷斷續續
歡迎各位畀料
無辦法

或者看住我的舊故先
除咗你

邊有人期待
大家都要身體健康
布甸去左台灣咪真係變左雞排妹
裘記
如果有咩問題想問的話,答得到一定會盡量答
可唔可以入樂壇,跟住無啦啦要同啱啱開始寫歌嘅陳X謙合作,最後頂佢唔順揾人買起佢,反正你話第二部好多人死,唔爭在死多個
填詞先啱
咩事咁憎佢

佢爭你好多錢
唔想鳩爺因爲一個咁撚岀色嘅填詞人另佢嘅生涯玩完
完左好空虛
而家完左講少少感受
其實一直都live住咁追
對比起岩岩開始到中後段代入感差左
我理解當開始講主線就會更多去圍繞主角身邊人同事
覺得係由學姐篇開始跳脫風格
唔多再有90-2000年代既味道係到
要有返多少當年代入感可能都要數到賭波?
咁我都明白,時代巨輪反而係點綴先係正常
如果成篇都緬懷過去不如睇史檔
學姐條線其實睇得出好比心機度故仔
但老實講都知唔多對得住作者,特別係回憶篇
我係掃黎睇,知道個大概就冇再深入了解

拜金怪都感覺到係想寫重佢戲份
但一同布甸甚至係靜宜比,真係感覺係冇靈魂
如果想下一部寫重戲份一個咁既角色
可能真係要多多留意身邊類似人物既舉動
因為多重性格刻劃明顯係比布甸(愛恨分明)同靜宜(王道女主角)難寫

好多人都唔捨得完故,但其實我反而覺得OK
如果一早已經寫晒成條timeline,咁加時反而不宜太長
完左第一部更有助你認清下一步應該點寫
正如你之前所講分三部寫,第一部已成定局
但第二部就應該是重中之重,承上啓下影響全盤大局
作為讀者當然想盡快有新文睇,但比起快文
我更想睇高質文,所以,諗多少少再開始落筆啦,大家等得

其實都係觀後感,人人睇完感受都唔一樣
所以如果覺得唔岩聽唔使太在意,觀感每個人唔同,好主觀的
仲諗到乜野得閒再講,祝春巴寫作順利
多謝爸打
你說話很中肯

其實柳豔嗰到已經盡快寫晒
交代佢個人格的由來
同埋佢的回憶會有關第二部的boss
所以先用一段篇幅交代

至於宛琳珊就較複雜

佢家境麻麻
佢覺得自己應該得到更多
佢嫉妒呂靜宜出身
同布甸比他受觀迎

其實初時
未返去1998嗰陣
提及佢介入賭王之子婚姻
已經知道他是有心計的人
佢定位較為功利自私

第一部未有完全發揮

要寫六個女角
啲戲份實有多寡之分
至於第一部後期較為著重角色間的衝突

時代背景同時間提及較少

千年蟲都只係提過下

因為不像hallo kitty 案咁啲角色一同參與

焦點放係自強會 布正麗 湯仲謀 楊鳳瑤同成皇志等人的衝突上
我覺得黑社會部分好似著墨太多,有d代入唔到
突然提起hello kitty
究竟成人豪同孫權仲有hello kitty 犯人會唔會有相遇既一日
幾日追哂,正故
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞