(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(真係結局喇)

1001 回覆
204 Like 3 Dislike
茶餐廳裡,我和布正麗面對面而座。

我把一個公民袋交給布正麗,布正麗把公民袋打開,一臉奇怪地瞧著我,道:「成皇志,你畀咁多錢我做咩啊?」

我道:「我想妳同榮仔過去台灣生活,依到有二十萬,應該夠你地用一段時間,仲有我拜託咗宛琳珊公公,佢喺嗰邊會為你地打點一切。」

我欠了宛琳珊一個人情,之前我去找她,希望她請求她公公去照顧榮仔和布正麗,宛琳珊考慮了片晌,欣然答應,她糾正道:「唔止係你,係連布正麗都欠我一個人情。」

我點頭道:「妳點話點好啦!」

布正麗瞧著我,道:「咁你同阿興會唔會一齊過嚟?」

「其實我都有叫阿興跟妳過去台灣,但係佢唔肯。」

「你怕湯仲謀出返嚟會對付我同榮仔,所以要我地去台灣,而你就想一個人留喺到做英雄?」

「我唔想連累到你地,琛琛拜託咗妳照顧榮仔,而妳又一直想過去台灣搵妳媽媽咁樣咪啱囉!」

我們對視了良久,布正麗欲言又止,最後她嘆了一口氣,道:「我知我講咩都無用,你記住凡事唔好勉強自己,如果你應付唔到,就過嚟台灣搵我同榮仔啦!」

我點頭笑道:「或者係四年後,件事解決咗,你地喺台灣返嚟呢?」
放榜翌日,布正麗與榮仔已經離開了香港。

房侍農與我到了8座數字幫的大本營,朱斌仔左擁右抱、好不威風。

朱斌仔見我們進來,把焦點放在房侍農身上道:「嘩!房沙展,哎!唔係,係房幫辦先真,咩事今日咁錯蕩啊?」

房侍農道:「喂!朱斌仔,我今日嚟再同你講一次,阿志係我房侍農嘅好兄弟,如果你搞佢,我唔會放過你。」

朱斌仔攤了攤手,道:「我朱斌仔最有義氣,阿湯入冊,啲場啊!人啊!我就幫佢睇住先啦!等佢出返嚟,我實畀返佢架!至於佢同你地嘅仇,到時就要睇佢喇!做兄弟嘅一句說話,刀山火海我都同佢闖。」

朱斌仔的話雖說得好聽,可是很明顯朱斌仔樂得湯仲謀入獄,可以奪取他的人馬和地盤。

這四年裡,我不用擔心朱斌仔會對我作出騷擾。
明日就是最後
有啲好奇 會點樣埋尾
二部曲係講4年後?
從政?當差?呢2邊先可能4後安全
第一眼睇錯叫佢同志仔去台灣生活
布甸佢地係台灣生活左四年安頓曬之後應該唔會想返香港喇
正式包養
然後布甸讀大學
同台仔日日狂歡
4年後志志就可以埋單
無啦無啦
唔知又要餓幾耐了
來緊進修訂公程

準備出實體版

希望各位多多支持
由舊登追到呢度
終於都要完了
期待
支持支持!
始終有完嘅一日
送老婆同個仔去台灣避風頭
布旬咁就走左
布甸咁就走左
都未食到就放佢走
其實大鳩出沒嗰頭等於而家邊度?
有時真係想去實地考察下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞