(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(真係結局喇)

1001 回覆
204 Like 3 Dislike
葵涌石籬
係咪保升中心嗰頭?
會考放榜已經過了五天,除了一些離島中學,尚有少數學額,大多的中學都已經完成了收生程序。

這天,我收到一位久違的人的來電,那人居然是呂靜宜的爸爸。

呂世伯與我相約在熊貓酒店的咖啡廳見面。

我與呂世伯順暢談舊情一番,我問道:「係呢!呂世伯,呂靜宜喺英國生活成點啊?」

「靜宜喺嗰邊都幾好啊,只係倫敦嗰邊成日落雨佢唔係好慣,佢間中都有問起你。」

「係咩?聽到佢喺嗰邊生活得唔錯,咁就好喇!」

「成皇志,我都聽Humphrey講起你嘅野,你會考咁好成績,點解唔讀上去啊?」

呂世伯見我沉默不語,他續道:「我睇報紙知道咗你同嗰個叫湯仲謀嘅人有啲恩怨,你有啲咩打算喔?」

我與湯仲謀的恩怨真是一言難盡,很難去和呂世伯交代清楚。

我苦笑道:「的而且確,我唔讀上去係因為依一件事,至於有啲咩打算,暫時我都未清楚。」

呂世伯瞧著我,道:「雖然我唔係咩江湖中人,唔可以幫你去解決依一件事,但係我有一個建議,你不如過去英國啦!你去到英國,嗰個湯仲謀再神通廣大,都對付唔到你。生活費同學費方面,你唔駛擔心,我幫你出啦,你覺得唔好意思,就當我借住畀你先,等你將來搵到錢先還畀我。」

呂世伯的話讓我愣住了,他這樣說不知是他本人的意思?還是呂靜宜的意思?如果呂靜宜已經對我忘情的話,世界上有這麼多地方,呂世伯怎會要我到英國去?

呂世伯呷了一口咖啡,等待我的答覆。

我腦海中浮起了呂靜宜的倩影,及與她一起的經歷,只要我點頭的話,我將可以到英國與她重新開始,呂世伯這番話等於首肯我與呂靜宜再續情緣。

我思慮良久,最後我還是謝絕了呂世伯的好意,我搖頭道:「呂世伯,我好多謝你地一家人一直以嚟都對我咁好,但係我唔可以離開香港架!我離開嘅話,湯仲謀出返嚟搵唔到我,佢就會對付我屋企人,唔通要佢地全部人都移民去其他地方咩?」

呂世伯搖著頭,嘆了一口氣,道:「我都估到你唔會應承,咁你有咩打算?」

我已經死了一次,現在能夠在這一個時空重新活過來已經賺了,我不怕把命再輸一次。

我捏著拳頭,以堅定眼神瞧向呂世伯,道:「有人想我死,我就不斷去發奮變強,唔畀人睇死;有人想對付我,我就向對方作出反擊,畀佢地知道我唔會坐以待斃,最後就算係國家機器想對付我,佢地都要諗清楚,負唔負擔得起依個後果!」

呂世伯瞧著我,點頭道:「我見過好多人初時都好雄心壯志咁話佢地要闖出一片天,最終佢地都係失敗,但係我覺得你會係例外嗰一個。成皇志,我期待你今後嘅表現。」
我在呂世伯面前豪情壯語一番,可是我並沒有什麼實際的打算。

雖然我掌握了未來的一些軌跡,可是我缺乏本金和技術,做生意是不行的。現在我還未夠十八歲,不知有什麼工作適合自己。

究竟有什麼工作不限年齡、又有前途、又適合自己的發展呢?

倏地,我靈機一動,想到了一個符合以上條件的職業。

我到了植爺的公司去找他,和他的助手報上自己的姓名。

半小時後,我見到植爺,植爺瞧見我,恍然道:「助手話有個叫成皇志嘅男仔搵我,我仲諗緊係邊個?原來係你,你係唱明年今日嗰個成皇志。」

「係啊!植爺,其實我今次嚟搵你,係我想入樂壇發展,當初你講過,如果有日我想入樂壇發展就嚟搵你。」

植爺與我商談良久,最後他道:「成皇志,我會將你引薦畀其他唱片公司,睇下邊間有興趣?」

「多謝你啊!植爺。」

「嗯,最後我有句說話想同你講,香港只係得娛樂圈,並無樂壇。」

植爺這番話說得有點蒼涼,想必是他在樂壇打滾多了後,有感而發的肺腑之言。

「植爺,多謝你嘅忠告啊!」

別過植爺,走到了街上,看著日落西山的夕陽。

想不到我的人生會出現如此的變化,由升讀大學變成踏進樂壇,回到過去卻踏上未知的銀色旅途,究竟前路是吉是兇?已經不是我能去預料,可以做的只能小心翼翼去見步行步。

(第一部完於2018-11-25 23:30,第二部不日上映)
竟然係樂壇
估你唔到喎
條線
聖誕歌唱比賽已經鋪咗

而且其他地方都落咗伏線

樂壇只係其中一個篇章
真係估唔到會係咁嘅發展,同埋靜宜應該會係下一部出現? 硬係覺得靜宜仲未放得低
估你唔到wo
等追第二部同等買新書

第一個追既網上故,第一次買網上故既實體書,多謝春巴
唱曬記得嘅歌咪冇得撈囉

可以上來吹下水的

或者我心血來潮鳩篇好似雞年的鳩up劇透
加上樂壇,肯定大幅改變世界,將自己優勢收到最細
嘩 真係估你唔到

想問主角會係做歌手定係 幕後?
之前我話最後一章有位久違的人出場

有位爸打估呂靜宜或者老豆

其實好接近

出場那個係靜宜老豆
依個問題
唔準諗 即刻答
其實想咗好多點子

最難係串連

其實第二部曲
應該好多女角都出返場

地方唔再局限香港

咁多人去台灣

台灣都係一個重要地方

而宛琳珊都入樂壇

之前講過佢第二部曲好重戲
未想到

總之唔會一帆風順
去監獄探下老豆監吖嘛
其實有

不過無寫到出來
就算做到出名成功藝人都係會俾古惑仔劈死, 到底想點
依個post 可以同大家吹下水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞