(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(真係結局喇)

1001 回覆
204 Like 3 Dislike
等你
支持
第二期大概幾時出
未知

等今個月完咗

就開始修訂
如果下年六月左右有第二部就好了
布甸喺邊...
直接去咗台灣?
出多一篇講去向
好期待,即將進入瘋狂搵錢時代,有機成為第2個李家誠

等睇成皇志第二部拎40萬投資買樓,搞生意
其實成皇志只係依個時候比同齡嘅人叻,同埋知道98年到16年發生過嘅事,之後嘅成就好睇佢造化
個陣時 成皇志住個區 40萬已買到一個細單位
推住等文
CE 乜有分A* 定係A 架咩?

全港最好嗰幾十個
Urban legend

一向GCSE先有
推呀
唔讀預科即係創業?
有本有人脈
有無玩過大富翁?

如果你已經揸住幾條街再加一堆現金,就唔會可以有幾大問題
仲要預知到未來大環境走勢
人地蝕到跳樓佢可以反過黎賺到盡

話說2000年8月會考放榜應該科網股泡沫都爆左
年頭到年中應該係高峰值唔入市反而過大海係因為未夠資金?
大志今次又玩特出?
今晚有冇文?
各位
有得推好推
我離開了學校,收到了媽媽的來電:「喂!阿志,會考咩成績啊?」

「廿九分,5A1B。」

「嘩!5個A咁叻仔,原本我仲擔心你升唔到上去,依家咁嘅成績讀邊間都得啦!」

「媽,其實我唔諗住再讀上去。」

「吓!點解啊?你咁讀得書,做咩唔讀上去啊?阿志,你擔心錢嘅問題?依層你唔駛擔心喎!你讀到書,阿媽再辛苦都供你讀上去。」

「媽,唔係依個原因啊!我地見面先講啦!」

與媽媽結束通話後,我還收到各個舅父、阿姨的親切問候,他們得知我在會考取得佳績都很替我歡喜。

回到家裡,我躺在床上,這次會考我考得很好,之前的努力沒有白費,算是回到1998後,改正得最好的一件事。

這次會考成績比之前好得多,可是上個時空我是唸到中七,現在我只能夠唸到中五,大學生活?對於現在的我太奢侈了。

當初的的目標是升讀大學,然後找一份普通的教職工作,可是現在計劃改變了,因為兩星期的那件事,我的人生路不得不作出另一種選擇。

兩星期前,我為湯仲謀傷人一案出庭作證,儘管他作供時堅稱是我自己用刀自殘,可是他的說話並未能說服任何人,法官判處湯仲謀蓄意傷人罪罪名成立,判處四年。

湯仲謀聽得自己要失去自由四年,他瞪著我的眼神充滿著不忿與憎恨,他一字一句從牙縫迸出,道:「成皇志,依個仇我一定會記住,出返嚟,我要你連本帶利還畀我啊!唔單止係你,你身邊嘅人都要付出代價啊!」

庭警把湯仲謀押走,可是他的報仇宣言和怨憤歹毒的眼神已經深深烙印在我心中。

我知道湯仲謀不是因為一時氣憤而擱下狠話,以他的性格,他絕對會言出必行。

湯仲謀會在四年,甚至更早的時間重獲自由。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞