深夜數學題9

274 回覆
13 Like 8 Dislike
A出101 係假設b 出91
咩料。。。
冇詳細睇,用上限諗係好既,但係結論唔同意。
因為你經常諗「如果A出$10,假定跟住果步係最後一步,B 應該行咩」咁諗是錯的
陣間左好耐去左邊

我想睇人討論唔想參與討論
由尾諗番上黎唔好一步一步諗

出個answer黎睇下啦ok?
唔係最後一步,係跟住點行
佢頭先自己講唔要虧錢作前題 咁a101已經唔可能出現 照佢個諗法
我個諗法梗係唔係咁
呢家係講緊B唔會出標,你理解能力係咪有問題
咁點解B要行91? 眀知loss
a 50 b150or 唔出 完 你個41 諗法係點
我暫時諗唔到10有咩唔岩,似係10 wor
你可唔可以prove到B出到個A唔會還標嘅價先,你未prove到呢樣野可以唔洗假設B會還標住
b因為出左20 再出120就會虧
a因為出左10 就可以再出109?
同樣虧錢 你個絕對理性去左邊
b出第2次虧錢就唔得
a出第2次虧錢就得? 我先唔明你地應該相信a一開始叫91先唔虧 而唔係10
不如我再重申下個理據
A出10蚊係因為確定B唔會再出價
假如要推翻呢個理據,請証明
B可以係確保自己係99蚊內成功投標嘅情況回標
我個諗法係基於聰明角度去諗 當ab都係聰明的
好似得我有用呢個詞,咁我解釋下,競價誘因即係雙方每一次還價都可以比呢個moment蝕少d

即係例如

A: $50
B: $99
呢個時候A如果唔出價,佢就賺-50,如果佢出$N bid到,咁佢就賺100-N
即係話,如果佢 100-N>-50,佢就賺多d(蝕少d),所以有誘因去出價,而佢可以出到N=149
當A出$149

A:$149

呢個時候到B如果唔出價,佢就賺-99,如果佢出$N bid到,咁佢就賺100-N
即係話,如果佢 100-N>-99,佢就賺多d(蝕少d),所以就有誘因去出價,而佢可以出到N=198
當B出$198

A:$149
B:$198

呢個時候………A又可以出價賺多d(蝕少d)……如是者,如果冇上限$250,最終會變成非理性既無限競價,AB會一路出到無限錢。

你可能覺得佢on99,事實上呢個叫一蚊美元拍賣陷阱,有實驗搵大學生玩一蚊可以拍賣到六十幾
我講緊 你証明b唔會再出價 個例子係錯的 而不是去証明給你看確保xxx
唔明,點解B明知loss 會出價?
我有用到依個諗法 加上如果a50 下一次a150
一樣負咁多的情況下 會令對方b 更惡劣 就會去投那個150
佢講 a10 b91 a101 咁b就loss就唔比出價
咁我反駁佢 a101果時 a已經虧緊 咁你咪自打嘴巴 點解比a101出價
證明佢個例子係錯
因為唔係10
咁你嘅assumption 係玩嘅人都係consider sunk cost 唔係rational
太簡單 想問題複雜一些
a101 b 唔會出價因為會損失更大?因為明知如果追落去a都會response?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞