深夜數學題9

274 回覆
13 Like 8 Dislike
a叫完110內 b已經虧緊41 必定出120至140減少虧損
我可能get 到你嘅諗法

假設
A叫160 B叫250
咁A 會lose 160 B會lose150 (A:-160,B:-150)
B wins

姐係如果要簡化嘅話,可以將佢變成(A:-10,B:0)

咁the utility of A = Profit of A (strictly speaking expected profit of A) - loss of B
同埋要 max Utility of A
you can see this
好似唔係咁理解 我個諗法係 基於最後依個結果 前面會作出調整 調整到最後個結果 a就50 b 一係唔出 一出就要出150 大家打和
再清晰D,如果冇賺冇虧就唔落,
A:10
B:20-99
A:109
B:119(已經要虧錢,所以佢第一次就唔應該落)
諗少左 b出119 a虧109仲會出 錢去救自己 你再諗下
到最後 是a不願看到
咁咪違背左絕對理性囉
Option A:唔標,唔虧
Option B:標,虧硬(佢出120-140都係虧錢)
除非你証明到佢可以回一個1-99蚊既標,而A係唔會回標,如果唔係佢回都虧錢ok?
B出119係咪虧緊19蚊呀?
佢當初點解要落標呀?唔落咪唔執虧囉,絕對理性呀
A1=10

呢個時候B有兩個選擇:
1. 出N<100 ==> 賺100-N >0
2. 唔出 ==> 賺0

根據「A絕對會還標出110確保自己有機會賺錢同時虧少過10蚊」原理,B會選擇1:

B2=N

呢個時候A有兩個選擇:
1. 出N+10<=X<110 ==> 賺 100-X
2. 唔出 ==> 賺-10

根據「A絕對會還標出110確保自己有機會賺錢同時虧少過10蚊」原理,由於100-X>N+10>-10,所以A會選擇1:

A2=X

如此類推。

所以A出完10就會一齊蝕。

關鍵在於:點解你會係假設佢地係絕對理性既情況下,認為A會因為還標可以虧少過10蚊而明知最終會一齊蝕都會還標,同時間,覺得B唔會因為還標可以賺最多90蚊而明知最終會一齊蝕都會還標? 重點係,兩者都係一樣理性,兩者既分別只有A先出價B後出價。

事實上,當唔知點解,總之A出左10,B出左N之後
A1=10
B2=N
如果A認為最終會一齊蝕呢個threat係成立既話,A就會停止出價止蝕,因為呢個時候A兩個選擇就變成
1. 出價 ==> 賺 -150
2. 唔出 ==> 賺-10

但係如果A真心認為最終會一齊蝕呢個threat係成立既話,咁A1=10就已經唔成立,唔需要考慮其他野。

我覺得呢個誤區某程度原因係在於,認為B由冇賺冇蝕變賺1蚊,唔係一個有效(理性)既誘因俾佢還價,但係A由蝕10蚊變蝕9蚊,就係一個好有效(理性)既誘因去還價,但事實上兩者係冇分別。

其實我發現自己係呢個post入面既全部comment內容基本上全部都係一樣
咁點解唔係$9?
絕對理性=B確保到會賺錢先落標
問題係B出標果一刻,佢就確保唔到可以用100內標到張100紙,最後就算標都一定係兩敗俱傷
站係絕對理性角度去諗,情願自己唔賺錢好過2敗俱傷
由尾諗番上黎唔好一步一步諗
你睇a 難道a109唔洗虧咩
唔通a又唔應該109?講唔通
b虧19 a已經虧109
只能夠說大家對絕對理性想法都不一樣
B出99,
A咪起碼要還109,
點都唔會虧少過9蚊,所以A唔會還標
結果自己虧9蚊,B賺1蚊
咁你個答案應該係91先岩
個時候B有兩個選擇:
1. 出N<100 ==> 賺100-N >0
2. 唔出 ==> 賺0

根據「A絕對會還標出110確保自己有機會賺錢同時虧少過10蚊」原理,B會選擇1:

呢到已經錯左
佢揀1嘅前提係要確保到自己一定賺到錢(出1-99)
(而只要A還到109,個發展就係2邊一齊虧)
除非你証實到你最終可以用1-99標到,如果唔係就冇可能唔虧,但係只要A出109,你就冇可能達到呢樣野
所以一定係揀2
點解你會係假設佢地係絕對理性既情況下,認為A會因為還標可以虧少過10蚊而明知最終會一齊蝕都會還標,同時間,覺得B唔會因為還標可以賺最多90蚊而明知最終會一齊蝕都會還標? 重點係,兩者都係一樣理性,兩者既分別只有A先出價B後出價。
點解?呢家A出10蚊,B就一定唔出
咁點解要出91?
照你個諗法a10 b出91 咁a收左皮啦
就係因為A有優先權
只要A出10蚊,佢就確保到理性嘅B因爲保証唔到賺錢,甚至唔會虧錢,而唔會回標
咁A咪會出101囉,B咪虧硬囉
因為B係理性所以B唔會出91
a 出101咁虧左lo 咁a咁理性一開始點會出錢姐
A出$10到B諗出唔出價

同玩底價$10 BID $100蚊,B出先

冇分別。

A第二口價同B第一口價 面臨既選擇同誘因係完全一樣

B出完價,A還價的話A就已經違背左自己對B唔出價既推論。
你點睇我個諗法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞