深夜數學題9

274 回覆
13 Like 8 Dislike
明你講咩 但你d設定推到最後果步 你都係會無左個設定係度 所以我自己自作主張 由一開始就最少化對手利益 作目標就算 咁先得
一次過 post

1: 如果雙方對上一次叫都係 [141, 231] 入面, 咁到你果陣, 最好策略係搶 241。因為輸左至少蝕 141, 搶到既話蝕 141。

2. 我上次叫任何價位, 對方加到 141 或以上: 即刻放棄, 因為根據 (1), 叫落去對我最好結局己經係蝕 141, 而家放棄蝕 < 141。結果: 我蝕上次叫既, 對方蝕至少蝕41。

3. 我上次叫 41 或以上, 對方加到 131 或以下: 我可以加到 141。因為我原本蝕緊 41+, 而我如果加到 141, 根據 (2), 對方會放棄。結果: 我蝕 41, 對方蝕佢上次叫既 (蝕51 ~ 131)。

4. 我上次叫 41 或以上, 對方加到 [132, 140]: 我應該放棄。因為如果我叫 141 以上 對方唔放棄, 根據 (1) 結果係雙方都至少蝕 141; 對方放棄對方蝕 140-。結論: 對方只能放棄。結果: 我蝕上次叫既, 對方蝕 [32, 40]。

5. 我上次叫 31 或以下 (包括一開始未叫過), 對方加到 41: 根據 (2), (3), (4), 如果我再叫我係點都至少蝕 32 以上, 即係話我應該即刻收手蝕 31 以下

7: 如果我未叫過, 對方叫 41 或以上, 咁我最好選擇係放棄。因為如果我叫 100 以下, 咁對方可以叫 141, 對方而家放棄會至少蝕 41, 而根據(2), 對方叫 141 我會放棄而對方止蝕於41。無論如何張紙最終一定係對方標到, 而我一定蝕。
如果我叫 100 以上, 咁我己經蝕緊 (差過一開始就放棄)

8: 如果我未叫過, 對方叫 [32, 40]: 咁我隨便叫對方 +10, 根據 (7), 對方會放棄而蝕錢我賺至少 50

結論: 即係話對 A 黎講, 開叫 31 或以下, 根據 (5) 會蝕錢; 根據 (8) 叫 [32, 40] 都一樣; 而叫 41 或以上 B 會即刻放棄而 A 會賺 100 - x (x = A 第一步叫), 即係話, x = 41 係最佳
講多少少個優先權
A落10蚊之前果一刻,2邊嘅最高理性標價(有利益嘅價位)都係99蚊,但轉到B揀嘅時候,A嘅最高理性標價已經升到109,但自己重係99
132係關鍵數字,如果有一方出132,另一方就無得再出,因為可出嘅範圍(142-250)都會令出嘅一方蝕多左。
例如,B再出142-231,A可出241(B142~231 A:-141)。
B出232-240,A出250或不出。
B出241或以上 ,A不出。

所以A先出23,B可出嘅範圍(33-250)。
若B出124或以上,A不出 (A:-23 B24~150))。
若B出33-122,A出132 (A:-32 B33~121))。
若B出123,和。
我想問如果咁諗有冇問題

因為去到$250 loss 就係$150,咁姐係唔會有超過$150嘅叫價,咁當A叫$150 B就唔會繼續raise?照咁睇max loss = $50? 咁所以A會叫$50???

好似有啲問題但唔知咩問題
但蝕少d同賺多d只有心理上既分別,事實上係冇分別。
呢家強調緊邏輯,唔洗拉落心理到

A已經蝕左$10,A根本不確定自己可以賺番$10
揀10蚊係因為肯定B最大只會出99蚊,A下一次最大嘅最小標價係109蚊,呢個選擇唔係叫止蝕,叫蝕少D

呢家係下一次落標,還標一刻可以改善現有自身利益,但對方還標便會惡化自身利益嘅,有2個邏輯
1)照落
兩邊都照落會點?B最後蝕錢,唔理性,推翻
2)唔落
我既方案

點解A可以假設B唔落而出10蚊?
因為A有優先權,個輪迴陷阱係由A發起,而任何一方繼續個陷阱都冇好結果,所以B會停左佢

可唔可以B揀落,A揀唔落?
首先呢樣假設左絕對理性既B要冒大險而唔保守已經低說服力
第二假設左2個絕對理性既人係同樣情況下會有唔同選擇
如果你接受呢2個咁我都無話可說
講多少少個優先權
A落10蚊之前果一刻,2邊嘅最高理性標價(有利益嘅價位)都係99蚊,但轉到B揀嘅時候,A嘅最高理性標價已經升到109,但自己重係99

feel 到你明我講咩純粹說服唔到。

1)照落 其實亦係一個理性選擇,因為A還價既道理背後亦係遵從呢個道理。
所以A出左$10,正路係一齊落,B還價A再還價bid上無限,因為正如B個價係唔會knock out到A一樣,A第一口價同樣knock out唔到B。

只有當你假設左B係醒目仔,佢一開始就明白最終會係接火棒所以會選擇脫出呢個輪迴,咁樣A第一口價先會knock out到B

即係按假設如果可以比B先手玩呢隻game,並且容許quit既話,佢make sure唔到第一下可以knock out A佢直頭會唔玩呢隻game。

但如果你assumeB有咁既智慧,咁你亦都應該assume A有同樣智慧,亦即係大家第二下都唔會bid。同時你assume左A知道B有咁既智慧,咁B亦應該要知道A有咁既智慧。

結果就係互相競價呢個option,其實從根本就唔存在,因為大家都會適時quit,唔會因為個價knock out唔到自己就bid。

換句話講當A出$10既時間,其實B照落係冇影響,因為佢知道A會quit。

但係A同樣都知道。所以由一開始就唔會落$10,因為佢知道B知道自己會quit,會照落。A要務求第一口價就直接knock B out,所以佢會選擇另一個價,例如好多人提到既$91。

我由頭到尾就係講緊你唔可以assume B識得quit既同時assume A唔識得quit,只能夠兩個一齊quit 或者 兩個一齊bid,而兩者都一樣係理性選擇,只係turns out結果唔理性。

而如果兩個都一齊quit既,咁$10就踢唔到B出局,B一定會落價,結果A落$10要蝕錢。

而如果兩舍都一齊bid既,咁$10就會導致一齊蝕,唔係賺最多。

咁樣講或者都係好混淆,會令你有"2個絕對理性既人係同樣情況下會有唔同選擇"錯覺。

可能更加清楚既講法係:A同B 係A第一下落bid發生之前,real唔realize到雙方互bid最終會導致互蝕。

如果realize到=兩個會一齊quit=$10就踢唔到B出局=A唔會落$10。
如果realize唔到=互bid。

唔知說唔說服到你
首先呢條題目可以有兩種前題:

前題一:A同B 想喺唔蝕嘅情況下賺得多過人

答案:A會出$91

原因:
A出完$91後,如果B 出$101,雖然可以令A 蝕得多過自己,但自己同樣會蝕錢,所以唔符合個前題

另外如果A出$90,B會出$100,大家無蝕,但同時A賺唔倒最多嘅錢

以上呢種前題比較簡單,應該容易理解

===========================================================

前題二:A同B 即使蝕錢都唔緊要,最重要蝕得少過人

答案:A會出$30

原因:
呢個前題之下有三個重要數字:30,140同241

A出完$30之後,

B有幾種選擇:

(1) B唔出 --> A 賺$70,B 賺$0

(2) B出$40 --> A 會出 $140 --> 呢個時候如果B 唔出 $241,A 就會出,咁B 就一定蝕;但如果B 出咗$241,A 就唔會出,因為已經蝕少B 一蚊 ;咁B如果出$240 呢?A就會出$250,B一樣收皮

(3) B出$41 - $130 --> A 會出 $140 --> 原因同上

(4) B出$131 或以上 --> A 唔會出,因為B 已蝕得多過自己

但呢個答案都有個盲點就係情況(2) 時,如果A出完$140後B 唔出,咁只能夠大家打和,A賺唔倒錢!情況(3) 唔會有呢個現象出現,因為如果A出完$140後B唔出,B都會蝕得多過A

Q: 點解唔係29 ?
A: 如果A 出29,B會出39,A只能出49 (出140會蝕),跟住B就可以出倒140

Q: 點解唔係31?
A: 如果A 出31,B會出131(如果出41,A就會出140),A只能出141(出241會蝕),跟住B就可以出倒241

結論:前題一之下A最多可以賺$9,前題二之下A 最多只能打個和
大家都係理性

一定預計到入場必要有賺,唔係就會變死鬥,

所以A出91 可以囉盡個優勢,同時話俾B知:你入場係必輸
睇埋#229 果位巴打分析,似乎前題二嘅話A出23-30 都可以打和
咁樣好似有d唔sensible喎
有咩理由要一開始就假設兩個人既bid都會去到咁高而且突然要自定一個範圍叫做[141,231]
同埋點解一定要當自己將會bid唔到而得出自己一定會至少輸哂果141以上bid金而走去發癲搶241
整數黎講A一開價出9蚊 B只要一出價就等同攬炒
所以B應該唔會出價 到時A就可以賺盡
我又玩下

A會出52蚊

假設大家都係聰明同想搵最多嘅錢而又唔可以合作

遊戲上限係$250,所以當個遊戲嘅叫價去到$151果時

就一定會有一方推上$250,因為$250必然可以勝出拍賣

而且蝕嘅錢一定比出$151少($250-$100=$150)

所以,拍賣嘅關鍵位係$151,大家都要避免推到$151

因為遊戲一到$151,再玩落去就會有一方叫到$250

A出$52

B嘅叫價只可能係$62-$99內(因為多過或等於100對B黎講都係冇意思嘅叫價)

但係A出價$52已經暗示咗俾B聽,如果B係自己出$52之後再出價,第二輪自己一定會再出價而且自己嘅第二次會係B出嘅價+$10至$151

因為A就算出$151,如果贏到拍賣,都會蝕得比$52蚊少($151-$100=$51)

而聰明嘅B知道A如果出到$151,再玩落去A就一定會去到出$250依個結局

因為就算A出$250都蝕得少過出$151

總括黎講,如果B係聰明嘅話,A先手叫價出$52已經唔會再玩落去
應該係話A出9蚊係擺明話明比B聽
只要你出價 我就一係打和或者蝕住咁贏你
如果B係醒目 就一蚊都唔會蝕 所以唔會出價
中咗伏,上限應該係241先啱

因為241之後唔可以再叫價(要比上一口多10蚊)

所以151果個位應該係$142

A叫價應該係$43蚊
係wo 上限241
咁係前題2下
41先岩
41係最多定係答案
答案
咩叫最多
A 出41 , B 就會出140, A 一定輸
點解A第一口叫41,B會出140?

無啦啦蝕錢?

所以我覺得B最多係依度出$99
A41,B140(132更好) , A150 ,B輸
因為在前題二下
A41 B99 A141 B就輸了
噢, 明了

理解到你個point了
諗諗下 A同B 即使蝕錢都唔緊要,最重要蝕得少過人 的情況下
A 好似無辨法 得到優勢
好多答案都OK
A 出150, B 會出241
係WO 我再諗下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞