深夜數學題9

274 回覆
13 Like 8 Dislike
識玩一定係 A 同 B 合作
事先講定出一蚊投 100 蚊,再瓜分咗佢
same
終於有番啲似樣小小既題目
巴打欣賞你
如果 A 出 51 蚊呢?
咁樣如果平分係每人賺44.5,係一個可行方法,但唔一定係賺最多喎

其實合作都係同一條問題:

就住AB合作呢個strategy,你係A,你應該按咩比例瓜分先令B肯合作?

又或者你係B,你覺得你要分到幾多你先肯同A合作->唔好忘記A出完B可以betray。
咁樣如果平分係每人賺44.5,係一個可行方法,但唔一定係賺最多喎

其實合作都係同一條問題:

就住AB合作呢個strategy,你係A,你應該按咩比例瓜分先令B肯合作?

又或者你係B,你覺得你要分到幾多你先肯同A合作->唔好忘記A出完B可以betray。

49.5 我on99
冇底價 << 呢個set得唔太好

$ 0.001 ? $0?

假設底價係$1

其實好簡單.. A出價 .. 只要B 接價 .. 咁雙方一定 會其中一個或(雙方)最後蝕大錢

所以B 接價後.. 雙方只能考慮點樣蝕最少..底線係蝕到$141

所以A出價.. B唔敢接價.. 一接雙方就死戰(呢個推論唔多解釋.. 自己諗下就明)

所以A出底價 ($1) 會賺最多 ..

心理戰就黎喇.. 因為A 出價後.. B一接價 雙方其一或雙方都蝕錢.. 所以B可以威脅A..

威脅如下: 如果唔分錢就 B 就會接價.. 魚死網破

結論係B聰明會威脅A分錢.. B聰聰地明.. 咁A就$賺99 .. 所以重點係B身上.. 而唔係A 身上

如果我係B.. 我會威脅A : 用$1 投到$100 賺99 .. 要分98比B ..

如果唔係B就直接叫價 $141 .. 魚死網破.. 咁A就會蝕$1 .. 然後問A,, 你想賺$1 定 蝕$1

sorry for 1999
更正.. B係威脅 A.. 直接叫價 $241 先岩
如果A知道B會威脅佢,然直接出$90呢

然後A係出價前同B講:你想我出$90賺10蚊而你無得賺,定係想賺多過0蚊?

然後A又有返主動權
條題目想點
如果改做A B 鬥最後邊個錢多
應該會好玩少少
其實無論 A 出咩價都好.. 只要B威脅 A 話會接價 $241 .. 咁 拍賣就完

雙方都會蝕錢.. 所以 B 係將主動權比A 選擇.. 而A得兩個選擇( 合作/蝕錢)

A作為商人..只會考慮自己 係賺定蝕 , 唔會考慮其他人.. 所以A為左唔蝕(為左賺少少?)只可以合作

所以拍賣會.. 只要雙方溝通到.. 咁A就 只能會作 同賺得1蚊

如果雙方唔比溝通. 咁A就好大機會賺到$99
90/91 只係其中一個保證賺錢既方法,唔等同賺到最多
咁A知道B唔會接價呢

如果雙方蝕錢,點解B會接價?
點解B威脅A話會接價 $241,佢就會接價$241?

題目潛設AB目的係賺錢,當A唔受威脅出$50,B出$241就蝕$141,唔出就冇賺冇蝕。
因為B一接價.. 雙方最後一定會鬥到蝕錢,.,

所以B 要威脅A 直接 接價 $241 ..

點解強調 有得溝通同冇得溝通..

因為冇得溝通 情況下.. A作為理性商人.. 會認為 B 係理性.. B 一定會 以 賺$0 以上心態

所以A 任意出價.. A會估到B 唔敢接價..

但 如果可以溝通.. 就變左上面我講既 威脅論
因為係合作完都可以反口既情況下(一定會反口),A點都會出$90

而係唔可以反口既情況下A會賺$98,B賺$1
所以 主動權比左 A..

A作為理性商人.. 唔會 用 50蚊去賭..

B因為知道一個理性商人唔會用50 50 賭博方式 去投.. 所以利用左呢個心理
只能講.. A唔知 B會唔會接價..

如果係50% 接 , 50%唔接價

咁A 出1蚊 就會得 99x50% - 1x50%

所以B 威脅 A , 作用係推高 個 1x50% 百份比..

當A覺得一定蝕.. 就只可以選擇合作.. 任人魚肉

所以主動權係 A身上.. 但重點係B 身上.. 睇B口材功力如何

所以我係B.. 我接價 雙方最後一定蝕.. 咁點解唔威脅對方 合作一下`..

大家有錢賺.. win win 局面
明啲唔明啲咁 但係好有趣 想學野
想問呢種係數學/Econ 上係咩範疇
>A 無論點都唔會出1-89蚊,因為B 可以第2 次出92-99 賺最少1蚊

你用結果黎推論A唔會出1~89

但係你個結果去到B出92-99就完,但個bid其實未完,B出完92-99,A仲會唔會出
呢個推論唔合理既地方係,係AB都係為左賺錢既前提之下,你當A係on9。
其實個故事仲未完

上回講到 A 唔知B接唔接價..

如果A出價$1

咁就 0.5 x 99 - 0.5x 1= $49

只要A 用 50 % 50% 口氣咬定B .. 認為B點都係50 50 % 接價

咁A要只將呢個理論同B講.. 咁A就可以大條道理同B合作..

前提係 $1投100, 賺$99 .. A最少要分 $50 , B 分 $49

如果唔係A 反威脅 B .. 同B講 A會放手一博.
A 就係知道自己會再出,然後再出既結果係雙方都loss
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞