深夜數學題9

274 回覆
13 Like 8 Dislike
而家有個拍賣會,拍賣一張100蚊紙,冇底價,每口價一定要比上一口多最少$10。

參加拍賣既只有A同B,兩人都只有$250可以落標,A可以優先叫第一口價。

但係拍賣方式係中標後,兩人都要俾佢最後落果口價

例子1:
A: $50
B: $99
A唔叫價
->A蝕$50,B用$99得標賺$1

例子2:
A: $50
B: $99
A: $150
B: $250
->A蝕$150,B用$250得標蝕$150

咁A第一口價應該落幾錢先可以賺到最多?
呢條係博弈,唔係數學喎
B唔怕蝕嘅話A咪仆街?
你用payoff matrix 計咪變數學
唔買就無蝕無賺
B乜心態先,想賺錢定唔想A賺錢?
應該係假設每個人都想攞到最大利益先有得玩落去
得兩個player仲要跟次序競叫邊度好玩
91 90佢唔洗蝕又可以令你蝕
拍賣一次定拍賣到雙方冇哂錢?
91?
前提係B唔會想蝕錢
但樓豬無規定要係整數
要整數就91,有毫位就90.1,有仙位就90.01
目的係要賺最多
咁都要睇B
如果B想一齊蝕
b 既目的都係賺最多
我既計法係咁
例如A一開始出$1
B一定會出$92
因為A如果再叫$102係會最少蝕2蚊
所以A一定唔會咁做
只好甘願蝕最原始果$1
而且B一定唔會出$91以下
因為佢要確保A唔會再競投落去
所以呢$8就會係如果A一開始出$1既話,B將會賺到既最大利益
如此類推如A出$2
B會出$93,一樣係B會賺A蝕
直至A出$9
B出$100既話已經無野可賺,
所以如果B只為賺錢既話並唔會作任何競投
最後得出A可賺$91
所以答案係9蚊
如果用番你同一個諗法

假如B出$80。

A唔可以出$91逼B唔出錢,因為A出$91,B就一定會蝕$80,所以B之後可以出到$179俾自己蝕少d。

換句話說即係B出$80之後,A就要出到$170先可以逼到B唔出錢。

但係A出$170就蝕$70,唔出就蝕$9,所以B出完$80,A唔會出錢。

結果A蝕$9,B賺$20

(好似係)
A B都要出價?同埋自己賺最多之餘要對方蝕最多?
B點解係179?咁我A出189都蝕少過91
你咁樣係直接攪炒
照你咁睇
比你B出左80
我A出171已經收左B皮
所以B根本咩都唔會做到
A 無論出$1-9 ,B 都可以出90 蚊 ,咁A 都無錢賺

結論就係點都要先手果個出90 蚊,賺10蚊

後手見到無錢賺就唔會出價,因為一出價,先手為咗蝕少啲都會再出價,所以後手出價係total loss

而A 同B 都知先手一定賺10 蚊, 所以醒目嘅都會由先手出1 蚊,後手唔出,然後一齊分
我既計法係咁
例如A一開始出$1
B一定會出$92
因為A如果再叫$102係會最少蝕2蚊
所以A一定唔會咁做
只好甘願蝕最原始果$1
而且B一定唔會出$91以下
因為佢要確保A唔會再競投落去
所以呢$8就會係如果A一開始出$1既話,B將會賺到既最大利益
如此類推如A出$2
B會出$93,一樣係B會賺A蝕
直至A出$9
B出$100既話已經無野可賺,
所以如果B只為賺錢既話並唔會作任何競投
最後得出A可賺$91
所以答案係9蚊
A 無論出$1-9 ,B 都可以出90 蚊 ,咁A 都無錢賺

呢句錯咗,應該係A 無論點都唔會出1-89蚊,因為B 可以第2 次出92-99 賺最少1蚊

結論就係點都要先手果個出90 蚊,賺10蚊

後手見到無錢賺就唔會出價,因為一出價,先手為咗蝕少啲都會再出價,所以後手出價係total loss

而A 同B 都知先手一定賺10 蚊, 所以醒目嘅都會由先手出1 蚊,後手唔出,然後一齊分
我講緊你A出完9之後B出80

A:9
B:80

如果A之後出171,A係由蝕9變蝕71 (唔係蝕91變蝕71),所以A一定唔會咁做,只好甘願蝕最原始果9

B點解係179,因為如果A再出價,無論任何價,只要B唔出價B就蝕80,所以佢如果用179 bid番黎就可以蝕少$1,所以一旦A出價,B既合理出價範圍就去到179。

唔係我咁睇,呢個係你既睇法黎,我照你原意extend姐。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞