深夜數學題9

274 回覆
13 Like 8 Dislike
#73個諗法
係喎,應該係9蚊
樓主幾時開估
典解
其實我知樓主諗咩
由佢角度100/2=50
大家互bet輸贏參半win既機會會係1/2
所以過左50超過expected value就唔抵bet,
41+10=51-->唔抵bet所以就計到佢係41
但唔代表A出低過41既話就對B有利
因為B第一次跟果個價錢就算唔過50亦都未必係最終成交價錢,
所以點可以直接將100除2咁樣睇?
互跟落去chur高個價之後係一定會贏少左甚至倒蝕,
得出結果亦唔會對B有利,即使佢起點低過50
根本A擺9蚊出黎就已經可以令到B收皮
A 同拍賣會夾埋分左B d 錢佢
首先呢個系列從來都唔解釋答案所以保持傳統唔解釋

其次呢個問題爭議比較多解釋左你都未必會同意

不如講下點解我唔同意$9先。

首先$9既基本原理係:

對方落標後,會引起雙方競價,最終兩者都蝕錢,所以對方唔會落

雙方競價既依據係,因為對方落標後,自己同對方都持續有足夠誘因繼續落標(蝕少d=賺多d)

而最大既問題係呢個基本原理可以apply 晒去A同B兩個人

對B黎講,A出$9之後,只係由冇底價既拍賣會變成一個$9底價拍賣$100既競標遊戲。B有誘因出任何$N<100既價,(由賺0 變 賺100),然後將上面既基本原理原封不動還番俾A。

A的確係有誘因(由賺-9 變 賺0)再出價A2,但你諗番轉頭,B出B1既時候一樣有誘因,所以B出第一口價既決擇同A出第二口價既決擇其實係一樣。

即係話,

如果A認為自己會因為有誘因而出第二口價導致雙方競價,咁A出完$9後,B就一定會出第一口價,最終雙方競價;

如果A認為自己唔會因為有誘因而出第二口價,咁B就唔會出第一口價,但係如果A認為自己唔會出第二口價,咁雙方競價呢個基本原理就唔成立,咁B就唔需要因為基本原理而考慮出唔出價

TLDR,

結論係A出$9,B是但出個價<$100,然後A自己要諗番自己落標後,就會引起雙方競價,最終兩者都蝕錢,咁自己落唔落?
唔係,呢個答案係關上限$250事
出 1 蚊
同再 50.5 賣比b
咁你都識講B一出就雙方都蝕錢
姐係B自己都奶野
咁B仲會出價黎做乜鳩?
同埋你唔同意亦唔代表個答案唔岩
有人同意係$9就ok
而且你是旦撻個數出黎又唔肯解釋點解
就話係所謂答案咁有咩說服力
搵鬼同你玩?
我再簡短d講

首先出$9唔係$1既意義係在於確保B就算出$99,A都有誘因出價

A第二口價同B第一口價面臨既決擇係一樣既。

"一出就奶野"成立,係建基於A同B都會因為有誘因而出價。

所以如果"一出就奶野"成立的話,唔洗等B諗唔諗出第二口價,只要A出完$9 B就就會一地會出價然後A都一定會再出之後一齊奶野,所以係"一出就奶野"成立底下,出$9一定會一齊蝕。

$9賺最多係建基於"B唔會因為有誘因出價而即刻出價",但係咁樣同樣說明"A都唔會因為有誘因出價而即刻出價",咁樣$9既意義就廢左,一齊奶野個threat亦都唔成立。

最後我都冇話你唔岩丫我唔同意之麻,我本身都唔諗住講答案係幾條友留明等答案咪留個答案,亦都冇需要說服你接受個答案丫
未睇答案 係咪50
個人睇法 b最多只會負150
咁a最好叫150 因為可以逼佢講160 咁到我all in 我就負150佢負160
咁再諗b 點先會出160 姐係要本身b 唔買要負60
咁b 60 a當然一口叫50屌打佢
唔知係咪咁玩
樓主點睇
a 50
b 60
a150
b160
a 250
唔係wo 好似有bug 我再諗諗
51好似仲好
a 講50 果下
b 已經唔會再叫落去
唔係好明所謂競價誘因係咩
咩9蚊 10蚊 唔明你地點諗
上面講咁多都ON99 哂9氣, 條問題一早俾人秒左,

$91 係正解,

基於以下原則

1. 冇底價,

2. $100 係關鍵位, 睇下呢場交易有冇錢賺

3. $10 叫價係制肱

-----------------------------------------------------------------

A 一口叫$91 係一定賺$9

A如果懶醒叫$91以下任何價位, B都可以將目標價推成$91

------------------------------------------------------------------

Q&A

Q:點解A唔試下叫低D試水?
A: 假設大家都係理性, A所諗既,B亦都會諗到, $91 係必嬴位,

Q: 點解 $91 唔會試下再叫落去呢?

A: 的確, 上一手叫 $91 我加 $10 就可以將先前負左既損失降至-1$
but, 咁樣大家會開始新一輪叫價務求蝕少d:

--------------------------------------------------------------------------------------
基於 $91 呢個價, 我地可以得出 第一輪最多可以蝕 $81

eg: B叫 $81, 後A叫 $91, B 蝕$81

所以,下一輪既終點係 $81 + $100 = $181

當嬴家 叫價 $181 時, 佢所蝕就等於上一輪既最大蝕錢數
因為 +$100 + (-)$181 = (-)$81

所以如果過左$181呢個叫價, 你再叫落去既損失都會比一早放棄上一輪為多!!

但輸家始終會蝕更多,所以會不死不休直到$250

(如果佢上一輪唔係蝕$81, 係叫成本$181 之前已經蝕到仆街,仲慘過唔追價)

-----------------------------------------------------------------------------------

由於大家都係理性,一早考慮到呢個結果,
所以兩敗俱傷既結果大家都會避免而唔會有機會展開呢個D局面。
結: 拍賣一早就會結束, A一開始提出最優解, B 一早失優勢會避戰
(For too long don't read)

Timeline:

第一輪( $0 ----> $91)

第二輪( $91 ----> $181)

第三輪( $181 ----> $250)

有錯請指正
上面講咁多都ON99 哂9氣, 條問題一早俾人秒左,

$91 係正解,

基於以下原則

1. 冇底價,

2. $100 係關鍵位, 睇下呢場交易有冇錢賺

3. $10 叫價係制肱

-----------------------------------------------------------------

A 一口叫$91 係一定賺$9

A如果懶醒叫$91以下任何價位, B都可以將目標價推成$91

------------------------------------------------------------------

Q&A

Q:點解A唔試下叫低D試水?
A: 假設大家都係理性, A所諗既,B亦都會諗到, $91 係必嬴位,

Q: 點解 $91 唔會試下再叫落去呢?

A: 的確, 上一手叫 $91 我加 $10 就可以將先前負左既損失降至-1$
but, 咁樣大家會開始新一輪叫價務求蝕少d:

--------------------------------------------------------------------------------------
基於 $91 呢個價, 我地可以得出 第一輪最多可以蝕 $81

eg: B叫 $81, 後A叫 $91, B 蝕$81

所以,下一輪既終點係 $81 + $100 = $181

當嬴家 叫價 $181 時, 輸家所蝕就等於上一輪既最大蝕錢數
因為 +$100 + (-)$181 = (-)$81

所以如果過左$181呢個叫價, 你再叫落去既損失都會比一早放棄上一輪為多!!

但輸家始終會蝕更多,所以會不死不休直到$250

(如果佢上一輪唔係蝕$81, 係叫成本$181 之前已經蝕到仆街,仲慘過唔追價)

-----------------------------------------------------------------------------------

由於大家都係理性,一早考慮到呢個結果,
所以兩敗俱傷既結果大家都會避免而唔會有機會展開呢個D局面。
結: 拍賣一早就會結束, A一開始提出最優解, B 一早失優勢會避戰
(For too long don't read)

Timeline:

第一輪( $0 ----> $91)

第二輪( $91 ----> $181)

第三輪( $181 ----> $250)

有錯請指正
a 叫91 b 叫140 你都輸左啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞