深夜數學題9

274 回覆
13 Like 8 Dislike
a 叫50 b 由鳩你叫 結局都係同我相距10元
你唔買我就win50 你一同我買你就永遠輸60 我只輸50
其實上面果D 所謂正解..

假設正解值係 A 出價 $K

導致B 唔敢競價.. 如果雙方未拍賣前就有呢個 concept

咁早就會選擇合作.. 我既結論 係 只要合作..就會賺更多

例如你心中正解係 A 出價 $91 , 賺$9 , B唔敢競價 .. 咁點解A唔將呢個諗方同B講

然後 合作 用 $1 投$100 , 再分紅.. A分得 $X , where $X > $9

同一原理, A出價 $9 , $41 都好.. 只要想方知道會 出咁既價 就會合作

可以溝通(合作分紅)
冇得溝通(我係A 會直接出價 $9)
題外:

A同B 如果先有協議,
A 同B講叫勧佢唔好拍用,等1$ 買完,
再賣張紙出去大家五五分--->利益最大化

A如果想再賺多D 更係最後走B數啦, 不過可能會損失下次同B既合作機會。

------------------------------------------------

B唔想A走數,就同A講你先俾左一半錢我先啦,

如事姐A就俾左B$50,

點知B 反口, 又再拍, 由此A 冇左$50 , 淨資產得$200, 冇可能同 有$300 既B 鬥,
所以會俾B吊打, A 就會放棄然後輸第一口價。

--------------------------------------------------------------------------------

又由於A 預計到B會咁做,

所以A 就應該同B 簽約確保B 唔可以參與拍賣但要出席拍賣會(如果得一個參加者, 拍賣就唔成立, 明蝕錢主辦單位一定取消)

而B 又會簽約要求A先俾錢 + 俾多D錢(let's say $100),

因為驚A走數+ $100紙係成本價, A有可能賺 > $100

Win Win 雙嬴, 主辦單位蝕錢,
----------------------------------------------------------------------------------

其實仲未考慮 A, B , 主辦單位背後既勢力,

因為始終殺人越貨先係無本生利既首選,

A/B可能會俾錢人去埋伏對方,

或者根本主辦單位一早設左局, 一鋪捉住A+B 囉哂 $ 250 x 2

再綁架A+B 勒索佢地家族

最後主辦單位 淨賺 $250 + 999999 x 2

.............

sor 諗多左
講完你都唔明....

你係A, 你出$9

咁我係B, 我出 $ 82

宜家偵位係$91, 你想點出?
呢個命題就係冇得你揀合作,

係人都知合作係最賺,

佢呢題唔係俾你唔用腦揀合作,

而係要你係有限既資源下點樣係規則之內同對手博奕,獲取最大利益
9 同91都唔掂
最後果句唔知你講乜

我A 出$9 , 你B 出82?

咁我咪出 92囉..

所以B唔想蝕82 係咪會出102呀? 雙方咪 loop囉

B一出價.. 就預左A 要出高D既價 補差位.. 咁點解B仲要出價 玩死鬥?

情況好似你 A出91 , B 出101, 咁A唔想蝕91 咪再死鬥

所以A 係先手, 佢想點出都得.. 只要出個價係 令到B唔敢競就可以
唔知咁既多啦,. 我剩係對住1 樓 題目 作出兩個 解
我打錯字,不過你係醒既應該古到係咩未字

不過你連題目都冇睇清楚,其實好難討論落去, 不如你上返一樓逐隻字逐隻字睇清楚先啦sigh

基於以下原則

1. 冇底價,

2. $100 係關鍵位, 睇下呢場交易有冇錢賺

3. $10 叫價係制肱

叫價最少$10呀
其實你兩個都錯 不過我好難解釋你聽
你係A, 你出$9

咁我係B, 我出 $ 82

宜家位係$91, 你想點出?

你應該諗唔到架啦.....

你: $9
我:出多你$82 = $91

你宜家想點出?

你要蝕9蚊定同我死鬥落去?

如果你唔想同我死鬥, 你唔一開波叫 $91??
即係引我叫$91姐然後搏你唔同我鬥姐
A出$9先 ,B會出$19,A然後出$29,如此類推,直至A出$89,然後B出$100
你呢個回覆除左曲線讚自己叻之外,我睇唔到有咩其他用途,

其實你唔回覆都得既, 你直接對住塊鏡同自己講,讚下自己咪OK囉,

你又唔駛打字, 我又唔駛睇+打字回你, 大家幾有效率,

你唔想解釋咪唔好回囉, 打出黎係咪要我地求下你有咩高見
咁之後呢?

你想講 B出 $100 然後嬴左?

A蝕$89 ?

你究竟係A定係B?
我既計法係咁
例如A一開始出$1
B一定會出$92
因為A如果再叫$102係會最少蝕2蚊
所以A一定唔會咁做
只好甘願蝕最原始果$1
而且B一定唔會出$91以下
因為佢要確保A唔會再競投落去
所以呢$8就會係如果A一開始出$1既話,B將會賺到既最大利益
如此類推如A出$2
B會出$93,一樣係B會賺A蝕
直至A出$9
B出$100既話已經無野可賺,
所以如果B只為賺錢既話並唔會作任何競投
最後得出A可賺$91
所以答案係9蚊

---------------------------------------------------------------
咁點解B 唔出 $91 ???
A蝕$1 定 $2都一樣,

B自己出$91 可以慳返一蚊, why not?
----------------------------
B會出$93,一樣係B會賺A蝕
----> B 傻左呀? 有91$唔出,出93$ ,你明唔明大家出價係independent, 定係唔知咩叫拍賣
直至A出$9
B出$100既話已經無野可賺,
所以如果B只為賺錢既話並唔會作任何競投
最後得出A可賺$91
a一開始叫91蚊 我b必定叫150 你a輸91情況下一定會再叫 160至190 我b 再叫250 你個出發點已經輸左
b唔係博出唔出150 係必出 因為搞得死a a 唔想俾人搞死一定唔會叫91
最後一開始叫50的a
b 沒有方法弄死a 最多也是打和 所以 叫50先岩
答案唔係91咩
點解要弄死a?
佢有動機搞得死a a一開始就唔會咁叫
如果將對方嘅profit 看成自己嘅loss 咁唔係應該投$10?因為250/10=25係單數
我覺得50比較聰明做法 你有咩意見
A出$9

B$91

咁A咪 $101

A一出價.. 例如出 $9 , 咁A就得兩個ending

ending 1 $9 投到$100 賺$91

ending 2 諗方法蝕少D

A出價$9 , B出$91 , 咁A咪出 $101 (蝕少D)

其實你講得岩.. A係引你出$91.. 但其實A唔係引你出 $91

A呢D 叫有持無恐... 因為B 知道A一出價就得兩個ending.. 一係賺錢..一係A 舉牌2次競價蝕少D

咁當 ending 2 發生.. B唔想蝕..又要loop

所以 B點解要一開始就競價? ( B唔係以為出有得賺嘛? 咩情況下`B都冇得賺..除左合作)

你話唔考慮合作.. 咁B出價做乜
A - $9
B - $91
A 唔會$101
唔係幾明你後面講咩 不過第一句 唔係咁諗
是在a角度想b會弄他
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞