深夜數學題9

274 回覆
13 Like 8 Dislike
你未明背後原理.. 就係因為AB 想賺錢 先會有以上推論..

因為A 唔想有機會蝕.. 佢會選合作.. 而B唔接價就賺0 , 接價就蝕
當然以上推論,,

建基於 你要明白 點解B一接價.. 雙方最後一定蝕錢收場
所以成個推論係:

A:1~89=>B:92~99=>A知道再出會競價所以唔出

但係你同樣道理你都可以推早一個step:

A:1~89=>B知道再出會競價所以唔出

咁樣推論個道理係一樣架喎
冇人唔明,係問緊你點解B知道自己一接價就會蝕錢,B都要接價
未囉有d我expect會出現既答案連影都冇
因為 接價呢個動作 令雙方蝕.. B可以借機 威脅 合作.

所以B接價 眼前係蝕 , 但因為合作關係會賺

點解最後合作收場.. 咁你要慢慢睇番我上面講果D
等答案算
B接價係threat,threat成立係建基於A出價後B真係會接價。

事實係當A出一定價後,例如直接出$100,基於B目的賺錢,係A出完$100之後B係唔會接價,所以呢個threat根本唔成立
game theory 好似係
你忽略左 A既選擇.. 點解A 要出價唔選擇合作?

當B威脅之後..

A出價最大賺值係 $1 投到100

A既立場黎講./. A受威脅之後.. 會認為B 50接價, 50%唔接..

咁A 賺得 0.5 x 99 - 0.5 x 1 = $49

點解A唔合作? A合作.. 分紅.. A提出分$50 以上..

B因為係提出合作者.. B唔會作.. 賺0 / 蝕.. 合作賺$49

所以點解多次強調 有冇溝通..

呢個係溝通後既最皆結果
因為呢個threat根本唔成立所以A咪會選擇出價,機率根本唔係5050,唔關說服力事。

即係大家都係理智情況下,你同人講你出包,唔會影響另一個出咩
咁講.. 我認為A有合作 賺 $50 以上

冇合作 ( 因為冇得交流溝通) , 反而有機會 賺 $99

同囚徒 差唔多?

anyway, 等答案
所以 你意思係 A 會認為B 點都唔出價?

因為A 想賺最多 > $1 .. 咁B接價 $92..咁A只可以放棄.. 或者雙方一齊蝕大錢

點解B接價 唔出 7x , 8x.. 因為 有借口比A 搶到 $91-$99 ..之後無限loop 死鬥

咁A叫價就只可以一開始係 $91 /90
如果B出80
A就出90啦
因為A呢刻都會務求賺最多,仲可以賺$10
咁B就要出100,亦都務求net profit最多
咁既話B已經唔可以係呢個競投有利益
所以80蚊呢個動作根本都唔會出現
推,好冇高手答
有冇
啱啱諗咗下

如果A 出$11,

B 應該唔會再出價,

因為B 知道 如果佢要令A 唔出價,就要將A 嘅第2 次出價嘅loss 大過第1次出價

但無論B 出90-99, A 都會接價100-110減低損失

所以B 唔會出價

而A 知道呢點,所以出11蚊?
btw, 條題目好似唔夠前設
其實B一岀價,A點都會同佢loop住岀?
所以A岀乜價都好,B都唔會落bit?
唔一定,睇A 出咩價

如果A 出1

B 可以出92, 跟住A 再出最少要加10蚊,即係102 蚊,咁個loss 就係2蚊,大過唔出loss 1 蚊
改改答案做10蚊

因為A 出10蚊, B 想賺就最多出99蚊

但B 知道出99 蚊, A 就會出109 蚊

所以A 出到10 蚊B 就唔出?

好似少咗啲嘢
我上面答左$9你可以睇下係咪sensible
諗法一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞