深夜數學題9

274 回覆
13 Like 8 Dislike
sor 我跟唔到,
a150, b241 咁a250 咪贏囉?
最少加10蚊 241 就完 無得加
A30 點睇
應該係23-31 先啱
只要A 一開頭出呢啲數都可以打和
同埋我都認同132 呢個數重要
23-29好似唔得
30-31先得
唔係WO又
你可以睇埋#229 果位巴打嘅分析
a23至28會賺
a23 b123 a132 b輸
關鍵數字應該係132至139
關鍵數字應該係132至140
a22至30會賺
a23至30先岩
都係賺一蚊
前提要最大化利潤,或者最小化虧損。
所以一定會出最小嘅錢,同埋係132-141之岩,結果132會變成最關鍵。

為左防止B搶132,所以可選數字為23-32
(33以上,對方會搶132。22以下,對方會搶32。)
同一道理,會選23。

而雙方都係全知嘅情況下,23係最好選擇,原因唔係賺最多(對方會出123迫和),而係蝕最小。
你最後果度 a23 b123 唔會和 a會132 最後賺1
講錯a 會133-140 最後賺1
膠都廢事俾
所以132至140係賺
132至140 b 都沒辦法和
整合

前提要最大化利潤,或者最小化虧損。
132-141係關鍵位,結果132會變成最關鍵 (最小嘅錢)。
如果有一方出132,另一方就無得再出,因為可出嘅範圍(142-250)都會令出嘅一方蝕多左。
例如,B再出142-231,A可出241(B: -(142~231) A:-141)。
B出232-240,A出250或不出。
B出241或以上 ,A不出。

為左防止B搶132,所以可選數字為23-32
(33以上,對方會搶132。22以下,對方會搶32。)
同一道理,會選23。

所以A先出23,B可出嘅範圍(33-250)。
1--若B出124或以上,A不出 (A:-23 B: -(24~150))。
2--若B出33-122,A出132 (A:-32 B: -(33~121))。
若B出123,A可出133-140,因出141以上會被搶241以至和或蝕。
據最小化虧損道理,A會出133,B可選143-250。
3--若B出143-231,A出241 (A:-141 B: -(143-241))
4--若B出232-240(X),A出 X+10。(A: -(142-150) B: -(232-240))
5--若B出241以上,A不出。(A:-133 B: -(141-150))
6--若B從不出,A:+77 B:+-0

結論首出23,B會按2出法(A23>B33>A132),A-32,B-33,A賺一元。
a拿到132至140都會賺
a132的時候
b(142-231)>>>a241賺
b(232)>>>a242賺
b(233以上)>>>a不標賺

a140的時候
b(150-231)>>>a241賺
b(232-239)>>>a242,243,244,245...賺
b(241以上)>>>a不標賺

證明完a第2次拿到132至140都會賺後
依個時候b只想求和
可是在a23-a30都沒辦法
a23 b可以33-123
如果b33 a132賺1
如果b123 a140賺

a30 b可以40-130
如果b40 a132 b233 a賺1
如果b130 a140 賺
a拿到132至140都會賺
a132的時候
b(142-231)>>>a241賺
b(232)>>>a242賺
b(233以上)>>>a不標賺

a140的時候
b(150-231)>>>a241賺
b(232-240)>>>a242,243,244,245...賺
b(241以上)>>>a不標賺

證明完a第2次拿到132至140都會賺後
依個時候b只想求和
可是在a23-a30都沒辦法
a23 b可以33-123
如果b33 a132賺1
如果b123 a140賺

a30 b可以40-130
如果b40 a132 b233 a賺1
如果b130 a140 賺
認同
剩係考慮 最少化他人利益.. 就應該係咁

但加入第1原則 ( 最大化自己利益)

咁B第1次競價就冇可能大過$100

係咪?
圍標
AB夾埋
用1蚊投到張100
再每人分返49.5
2個原則其實有衝突 睇下你邊個原則先考慮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞