香港真係好撚悶

437 回覆
1326 Like 424 Dislike
走啦德國撚,咁buy香港咁想改變香港唔留返係度?
又嫌悶
又唔走
淨係係到出post屌
認真 識好多人就算普通中產甚至更窮都每年至少兩次旅行啦 邊有可能見世面見得咁少 屌
嫌香港悶嘅你做咩唔走呀?
唔去發掘你覺得好有意義嘅地方?
點解呀?
無錢?無技術?
咁就出繼續怨天怨地囉
屌你哋睇下 就係咁 外國住嘅人話香港好就叫人走我屌 咁冇嘢好討論啦
其實每個地方嘅人都有自己嘅生活模式
有自己覺得有意義嘅事,咪去做囉
係到屌地
有好多人都走去自己想去嘅地方旅行又好生活又好,但現實生活唔容許,可能係工作/家庭問題
咁樣咪諗辦法點樣令自己生活充實啲
開post講完呢啲悔氣說話,比人話,又唔抵得
之後又要轉移話人哋做咩走,唔留低
你走啦,同班日日遊行示威既講啦唔該!冇民主做咩唔走?萬億填海?唔鍾意做咩唔走?年輕人上唔到樓做咩唔走去住得起既國家?窮人住劏房做咩唔走?無錢無技術?
叫佢好好諗吓有咩想做,去做
又覺得人哋針對佢,之後就咬人
自知自己無能力,但見到人哋係外國unun腳,就話你咁鍾意香港做咩唔留低
大佬呀,個個地方都有佢嘅好同壞啦
認同
利申︰人在海外,好掛住香港嘅娛樂係咁方便
樓主走啦 世界好大 有機會去多D唔同地方玩
樓主唔好skip 我想睇下你點拗
嗰班人做緊佢哋覺得啱嘅嘢,唔係覺得無意義/悶
你呢?開個post,比人話井底,就開始發癲,淨係日日諗住:香港好撚悶

其實有一部分人無錯呀,佢哋叫你去外國生活一段時間,等你去感受吓,好過係到做鍵盤戰士
蝗賓蝻
屌你老母,香港人日日番工死狗咁
假日都俾你班撚屌霸撚晒所有地方
幫佢答你呀
啲商場倒模
啲嘢又貴
又淨係得藥房
外國最好

都on9
好心崇洋都去外國住一排先係到鳩叫啦
淨係日日係到踩踩踩
比人笑井底蛙都好合理

如果樓主話佢係邊到生活咗幾年,之後講吓兩個地方嘅對比,一定大把人收聲唔會話佢
之前喺德國小鎮住,星期日好多野都冇開 摺喺屋企食自己
而家喺荷蘭城市住,冇K唱冇山行
香港想shopping又得掃街又得行山又得,唱個通宵K都得,好多野都可以即興
外國睇個醫生都要book啦,發緊燒去book個醫生要兩日後先有得book呀
去見識多啲先啦
唔係話只係叫你去旅行 係去第二度住一排
去旅行十幾日梗係覺得正
由細到大都住喺某個地方
咪又係覺得悶
收皮啦你,持住係外國住過一排懶係見識得多,到頭來發現香港某d地方,好似物價交通比較好,就屌人井底呢樣果樣,係咁完美就咪撚出國呀笨

http://lih.kg/FDQzS
其實樓主係講緊邊個外國
定係集中哂全部其他地方優點vs香港
咁樣一定無得鬥
不如你講個例子岀嚟
咁先有得討論喎
香港你只要肯洗錢就大把好野食
睇下最頂post,由頭到尾都冇講過外國,係班住係外國既成日拎外國既缺點黎突顯香港既好。下下持住比某d地方有d優勢,唔檢討本土有咩不足,點會有進步?
批評係人都識
你唔提岀啲意見 一味踩香港
算咩檢討
最多都係叫列出香港缺點
香港奴隸多丫嘛
日日返工十幾個鐘梗係可以開到咁晏架
而家你話香港好撚悶呀嘛
咁同我叫人移民/我自己要移民有咩關係?
反而我希望一啲有咁嘅諗法嘅人去試吓邊種生活適合自己
我係呢個post從來無講過香港完美
我都話每個地方都有好有唔好

你呢?淨係覺得讚香港嘅就係on9
你小學畢業呀?淨係agree or disagree
好啦,比人笑你井底
你有無拎出一啲有質素嘅反駁?

我都教埋你,你下次開post,你話你去過邊到住過一段時間,之後再數臭香港係狗先住,悶到仆街
我即刻收聲啦

個post屌緊你嘅人,都係覺得你未試過,就怨三怨四,之後你又唔抵得,就發爛渣
台北 首爾 東京大阪
呢啲亞洲大城市,由朝到黑都有人返工
加上工時又長,好多都係咁
唔夠人嘈就唔覆 樓主幾時覆返我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞