政府真係當80-00後呢幾代On9

296 回覆
2984 Like 25 Dislike
我哋未上岸之前,晚晚返夜學,返Part time,零父蔭!我哋上咗岸係靠自己一對手打返黎,唔係等個天跣落黎!
佢地針未拮到肉當然無反應
唔洗鬧佢地嘅 有心機就間唔中提下
你個年代 真係靠努力就得
我地呢代就算大學畢業都幾肯定買唔到樓
身邊既大部分同事朋友完全wfc
成撚日都覺得我地係活係平行世界
你後生就出去衝啦!留係到邊夠佢哋爭?人地細個無飯食,依家係香港洗碗,有屋住、有飯食,開心過含L。唔敢講個個都驕生慣養,不過講捱苦,香港人真係唔夠嗰一百五十個黎。
睇完個post覺得人生好絕望
d廢中出少下聲當幫忙啦 依加仲廢中廢老獅子山精神
正一港奴
個150個講普通話 支那種你都接受不如你返大灣區住啦
香港人咁撚鐘意捱
一個月40~50K 都買唔撚到樓啦依加 用下個閪腦啦
一陣挨到5勞7傷 仲要去醫呀 唔好運生左cancer 咁又點呀
無錢排公立 死左都無人醫到你
嗰一百五十個好多攞綜援公屋
而家你咁樣都唔會買到樓
廢中就係識想當年
綜援唔是噤易攞的
廢得過樓到無一層?
仲有無孫中山呢啲目光遠大,有號召力,有領導能力嘅人出嚟帶領我地?
香港政府=香港d閪老闆
水又唔肯科 又要人do野
佢無當你地on9 ar, 明知你地無力發抗, 擺明當你水魚咁搶你地都吹佢唔漲
講乜撚野
有樓=唔廢??? 用下腦先覆啦 thanks
大撚把人話後生仔唔捱得,睇下你出幾多咪收得返幾多,間公司我有份?
上一代係諗緊買邊度 真心覺得住新界係低賤啲
我地呢代係諗緊邊度有得買
大西北唔過萬蚊尺已經覺得好抵玩
我接受到仲要我走?你接受唔到就係到鳩叫,咩道理?
一個月搵四、五萬買唔到樓,兩個人加埋搵六、七萬又買到?
返工要捱到五撈、七傷又係社會嘅錯?你細個有機會又唔比心機讀書?
廢中港奴就係識負評 但講既論點仲停留係十年前
難怪有人撐林奠
新一代開始識諗 識上網接觸好多真實資訊 佢地仲唔即刻搵機會溝淡你 一邊放蝗 一邊教育著手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞