政府真係當80-00後呢幾代On9

296 回覆
2984 Like 25 Dislike
我點諗都諗唔明點解唔拎起人工島十份之一嘅錢去解決翻現時房屋不足同後生一代上車問題。政策要有短期同長期同時進行,先會係一份好嘅施政報告。儀家民生又搞唔好 仲要搞到怨聲載道
唔係唔比你填
但係你政府既然有咁大筆錢
點解唔可以用係唔同嘅項目
將筆錢分成幾份
填海就當長遠目標 起個細一半嘅人工島
一份用嚟收棕地 高爾夫球場做短期急切嘅目標
一份用嚟重建舊區當中期目標
點解一定要孤注一擲起一個人工島就就算?
青年事務 主席
劉鳴偉

官商勾結 利益輸送
年年抽居屋都分綠白表
人工正常都拎唔到綠表
得返一半機會
之後仲要預留比長者家庭又扣

公屋同綠咩居就唔駛諗 預比150果堆玩的

填完海 80後都5張啦
粉嶺高球場又唔收
駛完萬億政府無錢就咪又搵打工仔開刀
我到而家都唔明點解一定要一錘定音
其實18個土地方案好多都有可取之處
咁大舊錢揀幾個做完全無問題
因為冇話題性,認下叻,但係林鄭如果下年都交唔出短期目標,開佢波,更加名正言順,不過到時又有新花招轉移視線。林鄭依招以進為退⋯
呢個人仲衰過689
毫無民意
認同,呢樣嘢真係同鬼佬差十皮,人地玩剝削都有分寸,華人就從來著數有幾多拎幾多迫人反你,例:印尼排華
仲要覺得呢份係同玫瑰園計劃類似嘅方案
林鄭係奸,689係蠢
個人認為689更垃圾。林鄭起馬識兜。

林鄭做政務司期間已經為自己鋪緊路,689只係棋子,怨氣既載體。
80 90後唔知 00後就真係on9
唔係咁點換血呀?政府plan 好哂啦
逼到你班年輕、適婚、適合生仔、最當打既人住都冇得住,婚都唔敢結,仔都唔敢生,每日剩係可以做d 乜呀?返工交稅囉,諗移民囉。交左d 稅去邊呀?起人工島起公屋同出糧俾d 新移民囉,人地有屋住又鍾意狂生,再申請埋一家大細落黎家庭團聚啦。冇錯份基本法係50年不變呀,不過你d 種變哂啦
支那人要死清光 世界先會更美好
我相信佢冇當00後係
80-00 係最撚醒最多人材
香港政府唔識用真係好廢
80-0090 係最撚醒最多人材
香港政府唔識用真係好廢
驚養唔熟
中共咪驚
好多都走哂去美國發緊達
擺明當我哋ON9咁又點
最撚慘係移民政策比班大移人搞到愈收愈緊
到90-00後有能力嘅時候 其他國家分分鐘已經停收移民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞