政府真係當80-00後呢幾代On9

296 回覆
2984 Like 25 Dislike
班官心諗:我啲仔女都係8,90後啦,又唔見佢地要打份牛工又買唔到樓? 根本就係你地班賤民唔努力
而家再講以前都無意思

不過眼前真係有個大量提供住屋既機會, 好比當年8萬5

如果我地而家否決左填海就等於上一代人咁自私否決左8萬5一樣

咁我地真係同班廢老無分別
我係度預言呀。隔多二十幾年。啲80年代出世既都60歲。政府就cut撚哂啲老人福利。到時政府鬼怕你啲老野。仲有把後生蝗幫佢地出聲。全面清洗所有香港人。矮人講得o岩。50年內就收香港皮
關00咩事
係8/90
確實黎講係84-97
末代純正香港人
亦係反抗意識最強既香港人
你話香港無地 我就用例子答你
究竟香港係無地定政府規劃有問題
而家又spin去其他問題
好喇 認真答你 你覺得我地呢代同上一代有得比?
上一代食正經濟發展大把錢唔肯再比錢岀嚟
呢啲就係自私
我地呢一代自己都顧唔掂無能力顧埋下一代
咁可以叫自私咩?

攞返西九例子講 個計劃一早講得幾美好
到最後港共政府都係賣比地產商
人工島成日話起完73比 20年後政府賣哂啲地
我地又可以做乜?
與其去投資一個又貴又多不穩定因素嘅地方
不如將啲錢用係短期見效嘅地方到
政府唔做,你點逼佢做。政府做嘅,你唔支持,搞到90後00後可以掹車邊受惠都要拖耐D,自討苦吃。
牆角又點?
發圍呀?
近工啦你
八十後最大都四十歲仲未上到樓
就快四十五歲有特快
照你呢個邏輯 所以政府做咩都應該支持
因為反抗都無用 乖乖地享受下比人強姦
香港地少係事實, 就算政府係你所講既無能都好, 隨住時代難左推項目亦都係事實. 我唔係spin去其他到, 係繼續爭論政府規劃有無問題有咩意思? 而家係討論番個政策有無用. 上一代自私就緊, 我都好憎班廢老, 但而家你覺得仲有咩好方法攞地? 填海係最直接方法.

仲有填海造地唔代表放低其他方法呀, 咩郊野公園, 新界好多土地都要繼續開發, 雙管齊下, 目標就係要為下一代提供多啲地起屋, 解決住屋問題, 而唔係繼續糾纏收依幅收個幅地, 話政府無能, 再係咁真係過多十年都無進展
其實只要唔返長工唔洗交稅唔洗科水咪冇蝕底囉
仲可以申請公屋添
而家咪放低咗囉
政府規劃有問題導致你覺得有地少呢個錯覺
呢個邏輯有好難明?
係無地定政府有地唔用
甚至好基本係規劃問題
令到某啲地用係唔適當地方
Eg 西九19故宮 郵輪碼頭 閒置官地 軍事用地
仲近8千頃農地未開發
起人工島係強姦你咩,係建立一個新嘅社區呀,你唔好用嗰D乜鳩高鐵大白象相提並論。以事論事,實有人公屋排唔到私樓買唔到,咁排到買到嘅人要陪你攬炒?
你就垃圾
廢人講廢話
俾成班50 60 70 既見利忘義垃圾掌權
已經唔可以用常理去理解佢地,佢地一早企係高地,覺得自己好通透呢個社會,佢地所經歷過嘅就係最辛酸嘅日子,覺得你地班後生係唔會理解,後生係唔捱得....
但係佢地根本唔明時代係會變,成日話以前會捱餓,有書讀就好幸福等等等...
無錯依家生活質素係有提升,但衍生嘅係其他問題,精神、社會、人口、居住壓力....
比起以前物理上嘅痛苦有過之而無不及⋯⋯

我相信在座大部分年輕人對將來都係迷惘,無任何憧憬,對呢個社會既掌權人感到不解。
作為年輕人,我地先係將來嘅建設者
我唔反對西九19故宮 郵輪碼頭 閒置官地 軍事用地 仲近8千頃農地未開發 等等, 但依類要顧及好多人, 好難推, 你嘈多佢十年佢都係續啲續啲推出黎死得啦, 除非推番左個政府, 所以眼前最實際都係填海, 其他繼續嘈政府, 唔係到時兩邊都做唔到又浪費多十年時間
唔明點解你要非黑即白
我着眼點係既然政府
有能力有錢去做一個1兆嘅計劃
點解唔可以撥一部分幫下時下嘅後生仔
從來無講過話要同樓市攬炒
但係做啲嘢令到樓市去返一個低啲水平
係咪真係咁難?
問題係政府根本無諗過解決
我地80 90而家當下嘅問題
整個人工島就當解決咗住居問題
佢唔係當人on9
係已經唔理你點諗
專責小組報告都未交就已經篤定方案
話知你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞