政府真係當80-00後呢幾代On9

296 回覆
2984 Like 25 Dislike
下一代 = 每日150個下一代
你講下要點幫先啦
好似新加坡咁搞組屋已經得喇
永久居民先可以買賣
五年內不得轉讓
嚴格資產審查
不過政府唔會搞
因為佢驚傷害到地產霸權同既得利益者
姐係佢地自己
但問題係而家無地, 或者有地俾人左反右反, 所以填海係最直接方法
80, 十年後都四十幾, 生下一代 多謝晒
咁你又有咩plan?
有冇邊樹可以立即做到組屋?
係無地定政府規劃有問題?
唔好再講政府
我地而家係傾緊我地80-00後
有咩建議比返我地自己
大撚柒把
政府肯收高爾夫球場解決短期問題
再推個人工島解決長期問題
已經大把人支持
再者有冇地呢個問題
你可以其他post慢慢了解
高爾夫球場
棕地
郊野公園邊陲
農地

邊度最快最有效益?
唔可以咩都怪哂政府, 而家唔同以前, 以前港英強勢政府要推咩都無人敢反對/好少反對, 而家依度阻住個景又唔得, 嘈少少又唔得, 阻到交通又唔得, 破壞環境又唔得, 仲有幾十百個stakeholder, 根本舉步唯艱. 所以填海造地係最唔阻相對少阻礙, 當然一陣又話没殺小海豚又含得
高爾夫球場有墓地其實真係好難攪
比著你家族而家無憂無慮
你會唔會比人起墓?
如果你要揾個方案 係無人受到傷害
咁其實乜撚都唔洗做
人人自私
所以政府冇可能做到野
喂搞清楚先 好似唔係幫本地嘅下一代喎
但係自從2013年已經停左雙非, 所以2013年打後好多都係本土下一代
最簡單直接
所有康樂設施
足球籃球遊樂場全部起左樓先
遲d先諗地方再起過
因為我地呢代係港人
佢地所指既下一代係蝗
兩樣唔同既野黎
用例子答你
港英時代西九重建
本身係預比基層同新市鎮用途

1991年,規劃署《都會計劃》:
◦ 決定以西九龍填海用地,「來減低西九龍腹地現有高密度發展區的密度」
◦ 配合市區重建,把九龍市中心的居民,疏散到新填海區,以減低整個西九龍的密度,至新市鎮的水平

1992年,城市規劃委員會《西南九龍分區計劃大綱圖》/1994 年,規劃署《西九龍發展綱領》:
◦ 西九龍填海區是要「補足大部分鄰近舊區遊憩用地的不足」
◦ 西九龍填海區要預留位置興建房屋來安置受重建影響的居民

1995年9月,《香港的未來面貌──海港填海計劃在香港日後發展所擔當的角
色概覽》:
◦ 「這些填海區﹝包括港島及九龍多處地方﹞可容納的人口約為55萬,其中大部分為擠逼的都會區的受安置居民。」

最後政府將啲地皮賣哂比發展商
起哂利奧坊 君臨天下 凱旋門個啲
330公頃得9公頃係公屋
係無地定政府規劃問題?
唔好再講以前啦好嘛
例如整假雞蛋
係咪諗住人地會食彈彈波食一世
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞