政府真係當80-00後呢幾代On9

296 回覆
2984 Like 25 Dislike
都話自從2013年已經停左雙非, 所以2013年打後好多都係本土下一代
以前港英都邊掠水邊安撫下香港人
宜家擺明當香港人on9
但係將所有對政府嘅憤怒投放喺單一事件上,只係以金錢作考量,實屬不智。冇人會覺得就咁解決咗住屋問題,我都唔會就咁就滿足,但係人工島一定有舒緩作用,咁點解唔支持
如果佢肯全部做 當然好
問題係佢而家推個填海岀嚟就當搞掂哂
講到其他方法都好難做
到最後無任何方案幫下80 90後
你都奈佢唔何
一係就而家講到明其他方案一齊做
如果填海係最終 唯一嘅方法
點都唔會接受
但每日同時都有另外150個本地新生嬰兒
而家政府就係當人工島唯一方案
Ban哂其他方案
呢幾日開哂口話收棕地 高爾夫球場好難
你覺得佢地仲會諗其他方案?
就算諗到 又有冇額外錢人手去做?
批完呢個人工島 班廢中廢老心諗成兆
幫班後生仔已經夠喇
再提其他項目難上加難
90後已經係最後一代香港人

00後
總之政府而家肯推填海都好, 袋左先

之後再集結力量一齊嘈去搵其他方案, 實現目標每年幾多幾多個單位

唔係到時連填海都推唔到就真係攬炒
佢地識咩丫
淨係人講佢又講
盲反撚想用人工島做賭注…但係時間都犧牲埋
都係果句,講到咁偉大咁有眼光

填完又實有賺

用今日土地市價預賣土地搵支持777班友集資算鳩數啦,你搞埋REIT上市都得,咪撚用香港人D錢去做就得

呢D Project做得好就百幾萬人受惠

做唔好就全香港幾代人受罪

無理由要下一代香港人幫你班友錯誤決定埋單
我理撚得你支那做定益到蝗,愈早建成愈有機會,90後既朋友仔,儲定錢買豪宅。
80後最撚慘,一畢業食正海嘯風暴sars
屌你一出離水位係最低,頭幾年工作係白做,因為太低水加幅%加完得果三幾百,把撚
袋咗個1兆計劃
再推其他項目係不切實際
第一政府無咁嘅資源再推
第二 1兆係一個好龐大數目
再叫市民比錢推多幾個項目
班廢中廢老一定唔肯
最好方法就係將1兆呢筆錢分咗唔同項目
三分一短期收地 高爾夫球場 棕地
三分一填海eg 馬料水 港島 比較細嘅填海項目
三分之一重建舊區 係真重建
唔撚係重建完起豪宅 eg 觀塘 西九
講左要dq一代人啦
80-85左右既人都叫有能力都有機會發到達
佢地個代03/08都有機會買到樓
打後個班根本過緊地獄mode
反而就係覺得要你地班人為兩啖餐飯
為買樓 而死做爛做
連聲都無力出
就係佢想要嘅效果
三和D人其實會唔會都係咁諗
都啱,用三分之一,預留資金俾其他
on9你上一代啲錢等日咪又係俾你
如果我地80-00後好似你地咁疊水上撚哂岸
其實我真係唔撚介意攞啲錢幫下下一代
大佬我自身難保仲叫我幫手
我地呢幾代啲命係一岀世就比較低賤定點
你地班廢中食正香港經濟起飛發撚哂達
而家仲要犧牲我地為下一代着想
政府你唔撚係無錢喎 點解就唔可以幫下我地?
寧願幫班未撚岀世嘅下一代?
我地呢幾代係前世做錯咩事?
on9你上一代啲錢第日咪又係俾你
從來唔覺得孤注一擲一個計劃
係會一個好嘅計劃
個計劃有乜問題都返唔到轉頭
封死哂自己後路
焗住就算蝕都要完成佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞