電木結他樂理你問我拍[真係拍緊啦!!!!](41)

1001 回覆
16 Like 7 Dislike
我想問 可唔可以講解一下Sweep Picking

絕對冇問題已經拍緊sweep既教學
Hello 想請教下一d關於bass嘅問題
其實彈bass嘅進步方向係咪主要都係彈熟scale同arpeggio? 有無咩野練習好提議
同埋自己好鍾意d日文歌嘅bassline 單獨抽條bassline出嚟聽落都好正 又不失對首歌嘅support 點先寫到咁正嘅bassline?

令自己變得groovy係好重要一步, 你講既係基本知識, 要用得番出黎先係重點

我覺得bass好需要同唔同鼓手jam多d黎得到經驗值

你以上講好正既bassline , 好多都係靠不停聽不停試得出黎

Agger要同唔同鼓手瘋狂jam
每個鼓手都有唔同習慣,你嘗試去聽,去塞啲音落去唔同重輕拍巳經有好多變化。
另外都可以睇埋係個個moment,你可以用咩音vs你應該用咩音

冇錯,火花好重要

學到野

自己同自己玩,始終chok黎chok去都係自己味
呢個post真係應該攪個網罪jam jam佢

Jam幾多個鐘先?

教練我想學呢個
https://www.youtube.com/watch?v=I7imqO-OBVk

個唱腔

我練緊fry scream, 希望熟少少可以錄scream流水道

我練極都練唔到false chord
捉唔到個受力位
同埋
我發現fry scream d youtube tutorial 都有幾種出既方法
搞到我都唔知邊種先係真fry scream
我自己係用閉氣
但有d又話vocal fry

Me識false 唔識fry

False個受力位係邊
我揾唔到受力點
Hold唔實d氣
一味噴噴噴

我自己唔叻 唔想點你 不過你個個問題應該係太過focus 係嘆氣個下 "唉"既感覺到。其實啲人教不論係唉又好,狗吠都好,都係以自己把真聲做個底為大前提。意思姐係,你唉又好 狗叫又好,一定要同你把真聲結合先會出到黎實淨同無咁多噴氣聲。
至於受力位,個個聲點都係喉嚨出,但係用力係係個肚[啲人中意叫丹田] 到出。 要注意既係,點用力個肚都好,一定要話到比個腦知喉嚨要盡量放鬆,如果唔係好易奶野 純九up

但一用喉嚨就更加做唔到+痛

但剩用氣又真係夠大聲

我愛你
教練我想學呢個
https://www.youtube.com/watch?v=I7imqO-OBVk

個唱腔

我練緊fry scream, 希望熟少少可以錄scream流水道

捉唔到個受力位
同埋
我發現fry scream d youtube tutorial 都有幾種出既方法
我自己係用閉氣

False個受力位係邊
我揾唔到受力點
Hold唔實d氣
一味噴噴噴

我自己唔叻 唔想點你 不過你個個問題應該係太過focus 係嘆氣個下 "唉"既感覺到。其實啲人教不論係唉又好,狗吠都好,都係以自己把真聲做個底為大前提。意思姐係,你唉又好 狗叫又好,一定要同你把真聲結合先會出到黎實淨同無咁多噴氣聲。
至於受力位,個個聲點都係喉嚨出,但係用力係係個肚[啲人中意叫丹田] 到出。 要注意既係,點用力個肚都好,一定要話到比個腦知喉嚨要盡量放鬆,如果唔係好易奶野 純九up

真聲底姐係都要比個音準佢?
我成日覺得fasle chord冇音準
得高中低分
其實彈bass嘅進步方向係咪主要都係彈熟scale同arpeggio? 有無咩野練習好提議
同埋自己好鍾意d日文歌嘅bassline 單獨抽條bassline出嚟聽落都好正 又不失對首歌嘅support 點先寫到咁正嘅bassline?

令自己變得groovy係好重要一步, 你講既係基本知識, 要用得番出黎先係重點

你以上講好正既bassline , 好多都係靠不停聽不停試得出黎

每個鼓手都有唔同習慣,你嘗試去聽,去塞啲音落去唔同重輕拍巳經有好多變化。
另外都可以睇埋係個個moment,你可以用咩音vs你應該用咩音

冇錯,火花好重要

學到野

我都有依個問題

我愛你

我愛樓主

我愛你

但Sweep 係在第3期既教學影片, 姐係起碼廿四個星期之後先出街
教練我想學呢個

個唱腔

捉唔到個受力位
同埋
我自己係用閉氣

False個受力位係邊
我揾唔到受力點
Hold唔實d氣
一味噴噴噴

真聲底姐係都要比個音準佢?
我成日覺得fasle chord冇音準
得高中低分

我好似明少少, 我睇過段片係scream用鋼琴練唱音

冇錯,火花好重要

學到野

我都有依個問題

但出街實在太麻煩

我愛你

我愛樓主

正確

呢個post有冇可能可以網罪, 出黎飲下啤, 傾下音樂

人生一大樂事

識鬼音樂咩我
傾下周圍去邊度玩好過

邊似你咁有錢去玩

我係月光族,好慘

用曬啲錢去旅行

我以前從來冇興趣女行,但最近心態改變左

依家咪同女去行囉,
我明嘅

我愛你

我愛樓主

我愛你

我愛樓主

每個人嘅false chord天生都係得一個音
要練先可以變高低音。

False好似係都係用「唉」或者猩猩個種叫法
不過要平均啲咁呼氣
會震嘅位係下巴(頸上)嘅兩則(呢點唔太肯定)
然後再揾自己嘅共鳴位,有人係鼻頭,有人係鼻口中間。

唔得嘅話試下耷低少少個頭

不過false chord啱聲底低音嘅人入門
因為false chord高音嘅難度》》》》》低音

我愛你

我愛樓主

哦~原來基既,咁我唔阻你地啦

呢個post有冇可能可以網罪, 出黎飲下啤, 傾下音樂

人生一大樂事

識鬼音樂咩我
傾下周圍去邊度玩好過

邊似你咁有錢去玩

我係月光族,好慘

用曬啲錢去旅行

我以前從來冇興趣女行,但最近心態改變左

依家咪同女去行囉,
我明嘅

有得旅行真好

我愛你

但Sweep 係在第3期既教學影片, 姐係起碼廿四個星期之後先出街

我都寫左d 7線sweep練習
要練先可以變高低音。

不過要平均啲咁呼氣

今晚試下先
去緊個地方彈結他唸住可以宣傳下新歌,個搖手十問九唔應,都唔知點

一陣去到原來冇安排就真係攪笑
去緊個地方彈結他唸住可以宣傳下新歌,個搖手十問九唔應,都唔知點

要練先可以變高低音。

不過要平均啲咁呼氣

口型有冇話邊個易掌握
平均就噴唔到都拆聲既感覺
要拆就一兩下冇晒氣
但都唔實

同埋共鳴點咁高唱到低?
我以為共鳴點係胸

又唔叫我撐場

我愛你

我愛樓主

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞