FujiFilm討論區 (34) 2020 F1.0

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
講多少少

最初買50/2就係嫌56太貴, 其實入左50/2我係非常滿意嘅, 影人都好唔錯, 又夠輕, 果陣去旅行用10-24加50/2, 係正嘅
只係之後見個朋友支56影出來真係好靚所以先忍唔住入埋, 一比較之下就高下立見
但如果你問我性價比, 兩支其實都對得住個價錢

支50/2我都準備會放, 原因係佢的好處對我無咩用
街拍輕便我有35.4, 影人我有56.2
我又唔係影小朋友或者其他需要對焦快嘅野
我XT20機身都無WR, 鏡有WR都無用
巴打好詳盡
咁睇黎都係入手枝56.2先再考慮35.4
反正連人帶景好似唔洗下下開盡光圈 入枝新焦距好玩啲
不過要儲下錢先

借黎update 下個Q&A
好奇一問
50mm 同 56 mm @f/2 個bokeh 有無唔同?
有無sample share下?
有唔同, sample我要搵搵, 可以睇下人地compare果啲先
https://admiringlight.com/blog/fuji-50mm-f2-vs-56mm-f1-2/
買x-t3直倒係唔係送兩粒原裝電池?
有用40.4
但crop 機用m 鏡始終無乜選擇,搞到心郁郁想轉full frame
四寶好似冇sd卡送
果d 32gb 癈卡就唔好提啦
買張64gb 60mb write 都係一百蚊多d
有冇邊間買水都送個垃圾相機袋頂住先
求其去d二手網一百蚊買個相機袋頂住先
carousell好多
呢期買行貨好似送多兩粒原廠電
好似抵啲
Sony 果堆相機袋 可以唔洗一百蚊
係邊買
Dcfever 大把啦 好多買機送 d 人唔要 全新
dng converter 加 電話 snapseed
無計 個sensor同其他嘅爭好遠
好似話最好係機身raw=>Jpeg
放23f/2
用過一兩次後長放防潮箱,外表冇花痕,有盒,保養到12月,連UV filter ,有意tg。
https://t.me/tngh1
用adaptor駁canon ef鏡,拍片自動對焦表現如何?
56 1.2好似話有兩支?一支普通一支APD.
見個價都爭幾遠,有無Ching有評價/用後感
算把啦..
啱啱買左X-E3,而家手上有1855
下一枝應該買咩
筆直?
我自己就覺得16.4 56.2
27/2.8 35/2呢兩枝snapshot幾好
影人就56.2
200/2
上星期去旅行用x100f,digital zoom 50mm 70mm 好好用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞