FujiFilm討論區 (34) 2020 F1.0

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我覺得就算夠遠質素都係唔得...
諗緊入枝50140 加增倍鏡
我自己都係用緊16.4
之前有幾張紅葉相,第一張就係16.4
其實見上面班友話冇防震就唔考慮
但其實富定好幾支定焦都冇係咪又唔考慮
富士當初冇係16-55上面落ois 係因為想要更好既畫質
依家d機根本好多iso 6400 都係可用,放上網縮左圖更加睇唔到d咩分别

Cropped

fyi
50140+xf2xtc
最主要都係光圈姐, 支prime有1.4就唔駛諗咁多
係2.8嗰下就要諗真啲自己想要咩
貪16-55夠sharp但又要升高iso降低返畫質就有啲on居
所以16-55 + xt系列要諗真啲都合理嘅
定焦幾重, 1655 幾重?
有無試過大鏡無防震睇viewfinder 幾唔定幾攰?

再講, ois 都可以高畫質, 其他廠落左ois vr 既咪唔配鏡皇既名? 重量先係富士落唔落ois 既因素

最後, 屌你我因為無防震唔考慮係我既事, 唔駛講到好似我錯咁, 呢個到係考慮買唔買呢支鏡既因素之一, 有錯咩? 唔同人地手震到7級地震咁都叫人買呀?

好聲好氣同分享我揀鏡既諗法又要俾人串柒柒
人地on99 問d factual 野, 叫人睇說明書又俾人話我串
我以前都係
一開始16-50, 之後入左s12同35/2,之後入左16.4就放番果兩支
邊個串你,邊個話你錯
你分享睇法得 我分享睇法就要俾你quote 黎屌 你傻撚左定咩呀
係咪唔可以同你有唔同法睇法呀?
你試過用f2.8 夜晚影相未? 定焦得f2.8?
其實用 / 唔用增倍鏡個質素分別係點
定焦有1.4 都唔係所有情況都會開晒1.4/1.2影掛?
至少我唔係,可能你係,我唔知啦,下下要全虛化

所以上面講既係高iso去彌補返佢只係得 "2.8" 光圈

唔知你點睇,支鏡重返少少其實影既時候我覺得會定過用好輕身既鏡
Original

Cropped

左冇xf2x tc
大家都140mm
2.8 & 5.6
圈住個位就易啲睇到iq係差啲
要去到聞相程度先睇得出個分別嘅, 除非你好鐘意crop
唔該巴打同隻大眼仔
唔好意思各位大哥 可能因為呢個難題太糾結了
爭持不下....
不過16-55貴三千幾四千蚊 xt用家黎講 係咪留返啲錢買第啲好? 你地點揀?
影完先發覺好撚多塵
唔駛唔該,我最鐘意睇人入坑
1855 同1655
繼35.4 35/2 最好拗既兩枝
遲啲係咪會加埋 16-80/4
1855跟本同1655 冇得比

要彈佢係冇防震( 買xh1)
同大支重
夜晚唔夠光 唔係開到1.4 開到邊?
連焦距係咩都唔知 同我講"全虛化"?笑咗

你聽過安全快門未呀?
1.4 快過2.8 兩級啦
1/15s 都推返上1/60s啦
仲話定焦無ois唔撚洗用
曝光都唔撚識計 就咪撚影相啦
視角完全唔同
得啦 你慢慢下下全開光圈影啦
曝光計得咁好出張影景黎睇下 上富士post咁耐都未見過你出相
1.2光圈影model 打則已經一隻眼out of focus range 下
定你未用過唔撚知
窮人係咁上下啦
230打月亮都唔夠遠, 老老柒柒
我覺得就算夠遠質素都係唔得...
諗緊入枝50140 加增倍鏡

Cropped
fyi
50140+xf2xtc

第一張係140mm 再加 2x tc影嘅size?
又係一個器材撚拎specs黎講
實際用落都未知係咩一回事
所以人地話富士post只討論器材specs 真係冇撚錯
你都係唔識焦距同景深嘅關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞