FujiFilm討論區 (34) 2020 F1.0

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
有冇人影開小朋友/動物?
我用開35/2一影出晒事
想入多支鏡諗緊23/2 定 16.4好
本身打算10-24 試完又覺得重
有錢就唔洗咁煩
畫質何來拍馬都追唔上呢?
https://mirrorlesscomparison.com/sony-vs-fujifilm/sony-a7riii-vs-fuji-gfx-50s/#Preface-35mm-vs-medium-format

Gfx "中片幅" 同ff 只係差2/3級
計大三元 f2.8 vs f3.2 ff 高1/3級
計prime f1.4 vs f2.2/f1.6(gf110) ff 高1.3級 或者1/3級(gf110)

當光圈全開時 gfx多則有1/3 差距
少則(例如gf45, gf63) ff 比 gfx 更好
仲未計ibis 幫助

gfx 無疑問 會比ff 有更高dynamic range
但係當實際用起上黎 加埋相應嘅鏡頭 a7r/ z7 絕對比現時gfx 系統好
如果唔係手持 要落腳架 唔計sony pixel shift
gfx 優勢會大少少

Gfx 系統比較特別嘅係gf鏡都係設計到100mp sharpness
其他廠只係去到50mp
意味住當gfx100s (pdaf, ibis, 100mp)推出時
gfx 系統可以完全屌打sony canon nikon 所有相機 包括價位
出曬事係af唔夠快定焦距問題?
焦距
同班細一路玩一路影 變曬大頭相
行遠啲又傾唔到計
23 f2 啦 唔好太近就得
又輕又平
「gfx 無疑問 會比ff 有更高dynamic range
但係當實際用起上黎 加埋相應嘅鏡頭 a7r/ z7 絕對比現時gfx 系統好
如果唔係手持 要落腳架 唔計sony pixel shift
gfx 優勢會大少少」

咁真係要買/長借gfx喇,用完就知4433比ff有乜優勢
就算比你用到乜gm鏡/金圈鏡顏色層次過渡都係gfx好,如果你會後制個分別你會好容易體會到,拉得extreme啲個分野更加大
https://youtu.be/bNLszGFDJ1Q?t=258
當然你玩直出唔理咁多,用翻135你會開心好多......

另外用乜鏡頭都唔會影響相機dr
鏡頭design得好只會比多啲高光/暗位細節等相機capture,但唔會推高相對本身dr
r3/z7呢啲機高像素又高密度一定要用靚鏡先頂得順,但gfx像素密度低咁多(135嘅30mp)只要支鏡夠cover就已經好正唔駛下下用貴價原廠鏡
手動ultra wide 呢
好似話18-55 靚啲?
Ultra wide 可能靠手動鏡
有機會賣2手?
買水貨最怕都係商家二手當新機買姐.
我覺得check快門數保障自己多D
老娃12 2有無得諗
記錯 三洋先啱
M43 用緊 三陽7.5 幾好
富士點check快門數?
另外買 ,唔會連方good
官網有
taobao有代用方hood
Gf 鏡 sharpness 超班我知道 問題係光圈唔算大
同光圈 iso 底下 得出膠攝條片個結論 我覺得好合理
但係我上一個回覆都指出 大部分FF鏡 基乎都可以用最少高1/3級 甚至整整1級 去影相 未計ibis
即係我所謂 "實際用起上黎" 既分別
https://youtu.be/-yScsLDtFcI?t=397
我唯一覺得50s/r 嘅 優勢係影風景 及高dr
你自己都講咗色彩層次同dr 135機唔夠嚟,gfx除咗運動/生態真係影乜都好過135。除非你唔後制/唔曬大,咁你玩翻135機同直出啦
18mm F2係咪一直都無行貨?我見星際好似得一間有得賣水貨
再加上你話FF鏡「最少高1/3級 甚至整整1級 去影相」即係下下大光圈影相?即係要食埋大光圈下極淺景深同鬆散邊位成像,咁玩的話gfx都食到canon sigma中長焦大光圈,一樣做到你想要嘅野喎,仲要某部份鏡有is即係gfx都可以有你講嘅優點
之前帶支定焦去發現好少用到
同埋又懶鳩唔想換黎換去+袋多支出去
Gmaster, z mount, r f2 zoom 都係光圈全開可用
先唔好講到極淺景深咁遠
gf 主要prime鏡都只係f2.2
135常用嘅f1.8 都高2/3級 f1.8 叫唔叫極淺景深呢?我有保留
Z, a7 講緊ibis gf鏡都只有兩支長焦有ois
Is 方面相信你都覺得同135無得比
Anyway 都係我個人意見 相機都係工具
用135 都可以後制 曝光包圍做hdr
部部機都得 所以我無拎出黎講
我個人睇sample 相 唔覺得個差距有你形容得咁巨大
理由係鏡頭上邊 我唔重複啦
睇上邊gfx50s vs a73 review 亦無改善我嘅睇法 可能每個人解讀唔一樣
始終我覺得gfx 系統個價值 係gfx100s 到
富士check倒咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞