FujiFilm討論區 (34) 2020 F1.0

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我都有留意過自己之前用變焦(當35 MM FORMAT 24-70)
其實5-6成係用緊最WIDE, 2-3 成係用最TELE, 剩返1-2成先係用35-50MM
你地都可以睇返自己D相既PATTERN 去揀定焦鏡
新手一問,用緊xt20+18-55
如果想影人像,買枝定焦
35mm1.4好唔好?
有限預算,所以淨留意呢枝
16-55 得655g 咁都覺得重
我用成日 覺得好好用 去旅行基本上好放心去影
人像黎講56.2一定係最好
有限預算的話35.4都好高汁, 而且用途可能仲廣泛
裝舊鉛係xt20度咪平衡囉
係呀
買部XH1 加直倒 頭重尾重先用到支1024
用緊xt20,就係呢個重量問題加上35個大光圈,搞到我1516
同xt20 同 xe3 得380g左右
點食到支16-55紅牌鏡
唔係xt xh 用返18-55咪夠晒囉
1855都覺重
H1 用1855 未頭輕尾重囉囉
係支鏡到掛舊鐵有冇得諗
係咪我有問題?

成日睇人講頭重尾輕

我有xh1/xt20

配1655呢啲鏡唔會覺得有問題

您地單手渣機?
除左光圈細過幾支定焦

1655 呢支怪物成像係非常好

插住機身,咁咪深少少景深咁影囉

廢事換

除非要用盡光圈囉.....

我對住佢都好矛盾
用唔到長鏡 因為全部都頭重尾輕
我真係試過50140 加xt100
如果單手渣機既情況唔多,影響係咪唔大
你隻手無事呀嗎 斷咗啦?
除非你得返一隻右手
鏡重咪拎鏡囉 機重咪拎機囉
人係生嘅
諗咗成年幾終於買咗部X100F

去旅行細細部好方便,影風景直出已經好鬼靚

新手岩岩接觸攝影, 係咪冇必要買XT3?
而家考慮緊XT3同XE3, 外型上鐘意XT3多D
有冇師兄比下意見?
有budget 就一步到位啦
玩兩玩發覺幾鍾意, 要upgrade 咪又係要俾錢

唔鍾意放都值多d 錢
價錢同性能都相差好多喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞