FujiFilm討論區 (34) 2020 F1.0

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
二手靚仔一般7-800

睇自己需要啦

要買買二代

最近對焦距離15cm 好實用
再唔係15-45都正
不過少人放

邊緣差啲姐,自拍正
同意你講法!
但上面有人死咬個光圈下下開盡
16-50唔洗追喇-.-
18-55就可以追下
我記得我係係依度放左比個巴打,放左1500,過左保,但keep得好好,連個巴打都有讚
我稔緊有乜情況下夜晚要影近野又唔開得大光圈
咪煩啦

買xh1用乜鏡都有防震啦
想問35f2 有無近攝濛查查個問題?
柒撚咗就認啦 貼你老母相咩傻閪
Xf16 f1.4 點撚全虛化呀 你用過未呀
一眼鏡out focus? 你貼撚住model 個鼻影相呀?
教埋你啦 16mm短焦距 1.4大光圈 咁未無ois 夜晚影都無問題囉
你係唔係覆錯人
你條傻閪 學下dof 點計先啦 咪撚煩尻人啦
唔聽見
一樣有少少 只不過不及23f2咁勁
其實近拍球面像差係光學鏡頭既天生限制
只不過唔知點解富士依支好似特別差咁
睇完成句,讀又讀到,字又識,不過係唔明
可唔可以解釋多小小?
Ching計數真心勁
傾唔埋 你慢慢計
我就影相既
下下都搬咁撚多數字出黎
係最近對焦距離時通常都係一支鏡頭畫質最弱時
依個情況係因為有球面像差
好多生產商會利用非球面鏡等方式去盡力修正
甚至索性限制最近對焦距離去避免近拍畫質大幅下降
不過唔知點解富士23mm好似冇咩點修正過咁
其實唔只Fuji 23mm,好多鏡頭近拍質素都麻麻
我睇網上d人講甚至Leica鏡都會咁
幾時貼用大光圈影影你老母隻閪貼出黎
呀大師話FF機用大光圈鏡全開影,色彩層次同DR都比GFX好呀
佢又係同我講乜宜家啲鏡全開光圈可用,邊位唔散景深唔淺個啲理論
Btw最好笑係我咁耐都未聽過鏡頭可以推高相機寬容度,或者我弧陋寡聞啦費事同大師坳喇
想問下巴打們點睇50mm f2呢支?
依位大師 我幾時講過鏡頭影響到dr?
我都未聽過喎
我多次強調 gfx dr 比ff 好 你理解能力有問題呀?

我講緊 FF 鏡頭比 GF 普遍大1/3級或以上 再加上ibis
你駁唔到 基本野又唔識 又要老屈人
你自己講
「gfx 無疑問 會比ff 有更高dynamic range
但係當實際用起上黎 加埋相應嘅鏡頭 a7r/ z7 絕對比現時gfx 系統好
如果唔係手持 要落腳架 唔計sony pixel shift
gfx 優勢會大少少」

仲有係#524你覆我個reply「你自己都講咗色彩層次同dr 135機唔夠嚟,gfx除咗運動/生態真係影乜都好過135。除非你唔後制/唔曬大,咁你玩翻135機同直出啦 」,講「用135 都可以後制 曝光包圍做hdr
部部機都得 所以我無拎出黎講
我個人睇sample 相 唔覺得個差距有你形容得咁巨大
理由係鏡頭上邊 我唔重複啦
睇上邊gfx50s vs a73 review 亦無改善我嘅睇法 可能每個人解讀唔一樣
始終我覺得gfx 系統個價值 係gfx100s 到」

紅字兩度你咪講緊鏡頭推高DR囉 定係我又誤解你意思呀大師?
仲有我點駁唔到呀點屈你呀,我一路講緊GFX色彩層次同DR都比FF好,係你無啦啦講大光圈加FF機點點點咋喎
同埋呢大師你其實有無用過GFX?如果無嘅話建議你買部/借嚟長用下先出po,用完你就會知道兩者分別係邊度
屌 條友原來真係理論大師黎

入咗1024之後,之鏡都無乜用,都想放咗佢
兄台無謂罰抄了

睇開D

我地要包容
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞