FujiFilm討論區 (34) 2020 F1.0

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我係因為興趣同工作需要而有心想學攝影
所以應該唔存在三分鐘熱度買完就放機~

主要Concern係驚我用得著既功能XE3已經滿足到我
上XT3會浪費左 同埋始終XT3對於我黎講 Budget真係岩岩好冇得再多
所以先會掙扎XE3定XT3
主要都係街拍, 旅行生活照, 影劇照, 拍下片咁
你即係講廢話

T3啦.....
新手想買部機影相,去旅行見到靚景又冇相機去影低留念,12月會去睇極光所以點都想買返部去影
諗住10000 budget 連鏡有冇得搞希望各位幫忙
XE3
通常之前未玩過相機,一玩就去影極光係搞唔掂,慳返d錢好d

仲有報極光團會有人幫你影相
有埋a7sii拍下片
XF-10大家覺得跌到落幾錢先植得入??
睇住佢極短時間由4000跌到3600,
到E家3390,極新有保二手3000都無人接
大概等咩位入好呢?
$500
其實邊度有多d 關於富士機摄影技巧,點set點用部機會影得好之類睇 我見呢度多數都係問or講邊支鏡邊部機好
機身設定我諗係個人使用習慣會影響多d
反正都係影RAW再入Lightroom 套返film simulation

對焦方面/fn制既setting 真係好睇個人習慣

反而呢到少人貼相就真
根本成個攝影台都無人貼相
https://cameradecision.com/compare/Fujifilm-X-T3-vs-Fujifilm-X-E3

你可以睇下XT3贏D乜, 就知道畀多果舊錢抵唔抵, 其實都係睇你需要

如果budget有限, 可能XE3然後留budget買鏡仲好
你有無話諗住買邊支鏡先

另外會唔會考慮埋XT20?
絕對同意

不過如果有心唔係淨係影一次極光就收埋部機, 都可以考慮入部XE3/XT20/XT100玩下嘅
新手第一支鏡的話我一定建議1855, 又平又高汁又可以試到自己鍾意咩焦段為定焦鋪路
50-230
網上好多review都反映35.4邊位成像係大光圈情況下輸曬比35 f2.0, 但好似35.4都依然受歡迎D?有無Ching用過兩支鏡可以分享下用後感?(利申已睇左第一版)
35/2 係利d 飽和高d 反差大d 出黎實淨d感覺
35.4 偏柔d ,係無咁利 但出黎個氛圍感好 特別影人 影所謂日系feel既好岩 感覺有d似d舊鏡個d feel 但又保持到一定既利
連登巴打對35.4好似都一致好評咁
咁不如 xt2 + 鏡
我想問下無SD讀卡情況下
點樣用相機usb連電腦 再將部機個body更新檔複製落張卡到?
請問8000-13000 既預算可以買到咩機同鏡呢

影食物同人像
扮文青

唔該大佬
用緊18-55鏡 如果影日頭景多 應該用咩filter?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞