FujiFilm討論區 (34) 2020 F1.0

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
發覺MF都幾好玩
而家用緊AF+MF mode
AF對完都擰下個MF環 過下手癮
X-t3
xh2個防震拍片有用
xh2出呢咩
如果唔拍片 值唔值得上xt3?
唔值嘅話 xt2定x pro 2好
利申:用緊xt20
我都係x-t20
上左x-t3 個追焦同對焦相比起x-t20 真係好大升級感,好快
操控都好左唔少,有得好快咁轉測光mode
但重左好多
btw 都keep 返部x-t20,好機一部
其實23/2唔影近真係好正,但點解香港就個個追大光圈踩到2一文不值咁
因為影唔到一米內既野
其實點解佢自己都講左
唔佢點解佢要問多次
有無巴打用過原生個Leica m adapter可以分享下
會唔會有紅晰問題 fuji啲peaking 又係咪好考眼力

利申 手上有支ZM35/2同ZM50.5
你係影相淨係影close up定係閱讀理解有問題?

俾得你換鏡就係可以唔同用途有唔同鏡,就算你要一支鏡走天涯天涯都唔會係用支定焦

我想講嘅係用黎掃街/snapshot,係自己嘅範疇入面23/2其實係支好鏡黎,唔係大部分人所講咁差下下都硬推1.4
xh1
咁唔通推支影唔到近野既鏡咩

仲有光圈大一級就大一級
本身已經係cropped sensor,夜晚已經高noise
大光圈d始終有佢用途

兩支都擁有過 個人覺得f2只係對焦靜d 同輕便d

畫質1.4好好多
我都好鍾意支23/1.4

第一支富士鏡

但之後又有16,35,56..... 就冇keep佢了

canon 支efm22/2反而不過不失,又細支

如果富士都咁細支我又唔怕買
好粗壯支野,加埋個方型hood更粗
23/2真係專門為掃街用既鏡,以而家2千中價位,其實係好屈既一支鏡,真係抵屌
點解唔拆kit轉18-55mm?
sorry 打錯左
係呢個組合kit
Fujifilm X-E3 Kit with 18-55mm
其實仲買18/2 做乜.......
個店員話拎去影風景旅一流

我兩支都有, 試過同一部機同樣畫面所有settings一樣開F2.8
18-55 基本上贏晒
18/2基本上得餅鏡(輕便)同埋高一級光圈(18mm黎講無乜用)勝於18-55

btw我支18/2諗住放 https://t.me/mesajarjarbinks
早知買xf27 2.8
出咗啦你唔見人地寫咗用機報告咩⋯⋯
多撚餘

乜鏡都掃得
D人成日將支鏡加個特定用途俾佢
咩掃街鏡 人像鏡
局限自己創作
23一定掃街?
56 90 呢d 專影人?
冇話局限係嗰個用途,不過有支又輕又快嘅鏡掃街的確好用好多,你唔介意大細中意孭支90咪用囉,個人喜好姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞