FujiFilm討論區 (34) 2020 F1.0

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
同問有無大佬用m mount鏡分享下
各位巴打,點解我xt20拍片個快門最低得1/60?
無得再慢d?
fps限死快門
如果太光 可以加ND
我其實係想影d殘影既片
所以姐係限左無得再低?
係 無得再低
你個人郁快啲
閃電夾咁快
佢唔係想拍24fps 咩
佢應該24都唔夠
XT100 專用 15fps
即係Fujifilm用LR會比其他牌子機麻煩d?

唔想煩 可以試下用capture 1 express 免費 睇下夠唔夠用
而家邊到買xt3最抵
24fps? 求巴打教學
同問,窮L想做埋分期
問盲閪大師...
咁平唔到..
去四寶買水貨用信用卡買貴幾多
所有數字鋪都係2%
一定係23, WR, 內對焦, 同埋焦距萬能D
18 影出黎同IPHONE 無咩分別
去歐洲旅行(德 奧)基本上全影景
係咪入枝10-24好過16-55?

點解富士鏡二手咁保值 同全新都係差嗰少少
全影景梗係10-24
新手入坑左部X-T100跟1545
想請教下黎緊想入枝定焦大光圈入邊枝好
睇中35.4 56.2 50/2
影人>景

35好似重覆左焦段但有大光圈
50/2好似少啲人講但f2系列好似都幾好評價
56.2講到影人必入但貴50/2一倍 有冇巴打兩枝鏡都有用可以講下值唔值
未拍片用4k 24p 囉
唔洗教學嗎
睇你係影咩STYLE
但我覺得影相係減法的藝術
唔係下下勁WIDE 咩都入晒鏡先叫做好
就算係一座教堂, 唔一定影晒成座教堂就叫靚
你講果3支鏡我都有係手

先講50/2 vs 56.2
56影人真係無敵, 散景無得輸, 同光圈快門ISO, 56影出來比起50會光少少白少少
50就sharp啲, 輕便啲, 對焦快, 但散景果啲一定無56咁好始終得F2
如果你主力影人又夠Budget又唔介意重少少, 一定揀56.2

35.4 vs 56.2
影人黎講兩支都勁, 56質素會再高一啲, 光圈大多半級, 不過35輕身, 可以用埋黎街拍, 上youtube可以搵到好多人比較呢兩支影出來的人像
如果連人帶景35.4會啱啲, 當然其實如果咁計可能更廣會更好, 呢兩支黎講主要係睇你想要邊個焦段

所以總括就係
35.4 = 輕便+人像靚+街拍好
50/2 = 輕便+WR+街拍好+Sharp+對焦快
56.2 = 人像最靚 + 散景最靚

至於同你15-45撞焦段, 我覺得唔係重點, 始終15-45光圈唔大, 你買得呢3支影人都係想要大光圈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞