FujiFilm討論區 (34) 2020 F1.0

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
各位大佬

新人入坑有咩二手型號好介紹
至少 xt20/2
裸體拍算啦

你電話同鞋都重過23
好心你死埋一邊啦,九唔撚搭八,睇死你咪又係孭住堆器材咸咸濕濕妹下妹下個d垃圾廢中,攝影就係俾你呢d人影撚衰晒
So sorry

係清水片場roll 緊機
新手用緊xt20 + 1855 kit lens
想入支定焦試下
大家有冇話推薦邊支
主要用嚟旅行同行山時影景+人
考慮緊16.4因爲焦距冇同支kit重疊
但又怕會唔會太wide唔實用
16 2.8
個人覺得新手計
定焦係wide實用過tele
想問一個問題好耐

見唔少人講富士機型號

都會講左

TX2,TX20,TX1之類

明明講梗XT2,XT20,XT1

D人係突登打,一兩個REPLY都KEEP無咁打

定係富士機型號有別稱?
16/1.4係幾正
16.4 比較好,你無既焦段架你無既大光圈
想問下大家用咩執fuji啲RAW

我用Lightroom, 咩都唔執直接由RAW出張JPG出來, 同fuji本身直出果張JPG差好遠
顏色/光暗tuning果D我理解fuji有自己一套所以會唔同, 但連sharpness都明顯有分別

網上見好多人話Adobe唔識玩Fuji啲RAW, 叫人用其他方法
我有試過CaptureOne但好似分別不大, 又試過先用iridient x-transformer轉左做DNG先入LR, 但都一樣係咁
直接用iridient developer
會唔會係相機開咗film simulation
但係Lightroom無套反個camera calibration 落去
因為Lightroom要手動揀反先得
silkypix 9 最接近
無開Film simulation呀
Camera calibration係咪講緊呢個: https://forums.adobe.com/thread/2475862
Yes

平時我係用開Classic Chrome
所以開raw入到Lightroom都會揀反CC先再執
機身出先ok
想放部x-t20行貨
買咗一個月到 想換機所以放
放幾錢?
換x-t3
你見識下好出名嘅傻尻大師
通常import 果陣會自動簡埋provia 先
顏色就係咁執
Sharpness 要用photoshop 執
有冇人富士機,福仔鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞