做汽車護理(鍍膜打蠟),你問我答

442 回覆
30 Like 19 Dislike
想問下鍍咗膜係咪只可以用清水洗車?
架車wrap左色膜重可以點樣打理?
真心想問,其實新車落地駛唔駛做鍍膜?
Ching,自己的話其實冇咩做到,真係想自己搞可以搽啲車蠟當幫佢化妝
我做左呀
周一到五老龍來回
個半月已損晒

真係要保護就貼膜啦
當然唔係,有鍍膜用既洗車液,用呢啲就可以,否則會傷層鍍膜
做完coating方便打理,平時用水已經可以大概清潔到,但可以的話最少一個月用泡洗一至兩次
用泡既意思係?
咩都係,一開頭做當然係最好,可以有一層保護防護著車漆,否則漆面衰弱左如變黃等就要再補

要搞清楚鍍膜既功能,主要係令車身容易打理,保護漆面防止環境的影響如紫外光高温令車漆氧化,保持研磨拋光後的最佳漆面效果,以及防輕微刮花

最徹底既保護當然係貼膜,例如防石仔,但價錢係考慮因素
即係洗車液
出面好多都賣硬既,9H 10H 12H 乜都有,其實H係講緊鉛筆硬度,指被幾H鉛筆畫過都冇事既意思,並唔係咩莫氏硬度,同鑽石一樣硬。

鉛筆硬度真係第一次聽
有興趣知多啲既話你可以google pencil hardness test
講得有道理
希望幫到大家
泊室外白色車
勁多黑色抹都抹唔甩
係咪鍍一鍍去就搞掂
首先要搞清楚,係鍍膜既前期工作如研磨去除污積及花㾗,不如你影比我睇下係咩情況先
想問點先為止上coating 上得好?
Gtech 個牌子你又點睇
上得唔好會影響鍍膜既有效期同功效,呢啲都係需要用時間去証明。研磨係好重要,漆面平唔平滑會影響鍍膜既附着力。至於一啲失誤係可以睇到,例如會唔會上到一撻撻等
Gtech都有唔少好既評價
日日用車 泊露天
幾耐打一次好?
貼膜咩價錢?我諗緊貼磨沙PPF
做左鍍膜都效果唔滿意
轉第二間做的話係咪更加衰 ?

第二間師父話有鍍膜係底做唔到貴款
只可以做d軟又薄的鍍膜蓋上去

佢咁講法係咪舊鍍膜清唔到 or 唔清佢去好?
呢個情況,打蠟的話通常三個月左右一次,但如果鍍膜就可以較長時間維持到打蠟後的效果
你做左幾耐到?
其實正常可以幫你做過,去左舊果層,只不過功夫多所以出面好少咁做。正常做法一定係要去曬舊coating,再做過個底,再上料,重新做一次。但你係咩方面唔滿意?個㡳做得差?定個鍍既效果唔好
我地而家冇做ppf
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞