做汽車護理(鍍膜打蠟),你問我答

442 回覆
30 Like 19 Dislike
手打
如果就wax黎講,其實唔一定,所謂既一般蠟keep到既時間多數比較長,但有啲人會覺得棕櫚蠟個效果靚啲。
至於keep到幾耐,其實好睇你點保養架車,因為唔似coating,蠟其實保護性唔大,一個打蠟既package主要係幫你解決漆面既瑕疵,所以keep到幾耐就睇你做化。
貴唔貴就要睇埋個package包咩,用咩蠟,同埋可以睇下間舖既fb判斷下質素,例如會唔會痴膠紙打蠟
始終架車一落地層漆面就開始會有損耗,所以最理想當然係係接近白紙既狀態下保護翻層漆面,防止氧化等問題同輕微花㾗既產生,亦都比較多車主會咁樣選擇。
但當然亦都有車主會選擇用一排架車先,始終用落架車有機會有比較深既花痕產生,遲啲做就可以一次過處理啲花痕,但就有風險呢段時間會傷到層油

所以睇你點選擇啦
樓主好細心,滿意👍🏻
多謝巴打,滿意就好
有機會係層油既問題,亦可能隻蠟既問題,你難摔係指啲蠟乾左好硬,定直情好似捽唔走咁?之前有冇用過其他蠟?
啱啱買咗部打蠟機諗住自己打蠟
依家手頭上有拋光蠟同棕櫚蠟想問下有咩分別同應該落邊隻先
其實兩種既性質都好似,但棕櫚蠟主要做面蠟,做完拋光再上。棕櫚蠟就唔洗用機打,你啲蠟係液體定固體?
7人車全車做 幾錢 邊區
可以tg我了解下先係北角
https://t.me/K_kkl
糊狀
咁如果你有好軟既pad,層棕櫚蠟用機打都得既
用開咩機?
直轉定da? Flex 定rupes?
用咩pad? Compound 用咩蠟polish 用咩蠟
水油車咬蠟點做?

利申: 有玩開car detailing
之前新車一出就整coating 不過整完就無再整過
Ching你宜家整一整咩價錢 報下價
主要用 Rupes 12同21 da
有用rupes microfiber , 羊毛,普通 藍黃白 , menzerna polish , 水油車既話蠟同pad好大影響,要試出黎
可以tg我了解下先https://t.me/K_kkl
答得唔錯,有料
滿意就好
巴打比面啦歡迎揾我大家交流下
話說我同其他連登仔有個car detailing tg group
有無性趣join ?
Message 左你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞