做汽車護理(鍍膜打蠟),你問我答

442 回覆
30 Like 19 Dislike
而家所謂鍍膜舖咁多,千幾銀又有成皮野既都有,十鳩幾層鍍膜又有 ,好多間都比人鬧過,良莠不齊,唔想比人呃就要識多啲,真係想做翻好呢行既風氣

直接啲大家都想知

1, 鍍膜點先叫做得好?

鍍膜施工好唔好主要睇兩樣 , 首先係漆面既處理,研磨拋光,第二當然係鍍膜本身既質素

研磨呢部份好重要,要做得好,令漆面光滑,鍍膜先可以附係漆面上,鍍膜既功效先發揮到亦可以維持得更耐。更重要,清除花痕及污積,咁鍍膜後就唔會顯露出漆面既瑕疵,如果唔係會好顯眼。至於拋光,可以帶回車漆既光澤同顏色,做出鏡面的效果。

以上步驟都要用打蠟機去打,用手搽又得唔得?我用例子去答你,打蠟機最少一分鐘幾千轉,加藤鷹隻手都唔得啦

第二講解一下鍍膜,鍍膜好多種,出面好多都賣硬既,9H 10H 12H 乜都有,其實H係講緊鉛筆硬度,指被幾H鉛筆畫過都冇事既意思,並唔係咩莫氏硬度,同鑽石一樣硬。
硬既鍍膜可以對抗行車時外來物的物理性傷害,但如果唔好既料,佢雖然硬,但如果份子排列較薄,反而會好易剝落,好既料就唔會。軟性鍍膜主要對抗天然的傷害,如紫外光及高温,呢啲功能當然硬性鍍膜普遍都會有。

撥水性方面,主要分撥水同親水,撥水性的水珠接觸角度較高,水落到漆面就會把上流走,打理起來如洗車時更方便。親水性就需要較多水珠集合起來才可以流走,但可以帶走更多污染物,但普遍唔耐久。

2,施工唔好會點
見過有啲車身仲有一個個打蠟既圈,啲膠件打蠟打白左,上鍍膜上到一撻撻,乜都有

唔好得我講,大家仲有咩想知或者問我會再答
不如巴打講下你做開咩級數既膜或者蠟同收幾錢, 反正唔係咁多人有相熟, 都係隨便俾人試不如幫親你, 前題係睇下價錢或者服務是旦一邊吸唔吸引到大家
首先多謝巴打你支持
如果真係想了解多啲可以tg @k_kkl
如果其他巴打淨係想問野都可以tg我

而家coating會用Gyeon , 車蠟用Menzerna ,係工具同用料方面我地好重視
錢七打蠟做唔做
我都想打蠟, 泊露天有冇好既建議
可以tg我了解下先啊巴打https://t.me/K_kkl
應該已經tg覆左你?
研磨點做。粗中幼蠟?
買咩牌子好
點睇包膜
想自己試下買da機做研磨
易買到既又會專業用既話3m
好難就咁講,youtube都有好多片教
先用租蠟去較深既痕同積,用中蠟可以去機痕同拋光亦可以去痕,幼蠟可以拋到最光
好睇手勢,當然係最全面既保護
Da機去㾗需要既時間相對耐啲,其實就算da機就唔到時間同力度都有機會打穿漆面或者有其他間題
巴打你好。
想問架車上一手應該平價翻噴,
啲車漆得返70-90微米到,
仲用唔用得粗蠟、研磨蠟?
如果全車依家頗花,仲拋唔拋到光?
正常噴完應該厚啲,如果用機打,70-90um 唔好用粗蠟,拋光可以,去㾗就唔好
巴打有冇做過ppf, 一般做ppf洗唔洗鍍左膜先做
比較需要既係研磨同拋光後,先做ppf
已on
Pm
師兄 鍍膜 有輕微花痕 不入漆 點整返靚?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞