做汽車護理(鍍膜打蠟),你問我答

442 回覆
30 Like 19 Dislike
新車皮椅想做coating邊隻好?
Jazz鍍膜幾銀
我之前做咗鍍膜用car beauty pro PCX-S8..呢隻好唔好
打頭車牌格 唔打個尾車牌格
其實你講既果啲步驟都好重要而我地都一定會做,推泥膠可以去除大部分洗車去唔走既頑固污染物,鐵粉蠟青等,漆面唔乾淨有機會令打蠟既時候製造更多大陽紋!
check層油厚度可以知道有冇翻噴或者層clearcoat會唔會好薄,去決定polish既做法,因為呢啲情況都要小心
之後當然會做研磨(如有需要)拋光,處理漆面既瑕疵花痕同提升漆面光澤度,令漆面回復最好既狀態先會上鍍膜,咁鍍膜就可以幫助長時間都keep住呢個最靚仔既狀態
皮椅我地既話就會用翻gyeon專for leather既coating
https://t.me/K_kkl可以tg我了解多啲
始終自己冇用過唔敢亂講但都可以自己判斷下既,例如,摸上去滑唔滑,keep到幾耐潑水效果,易唔易洗走污漬
你幾時揾過我做?
做左鍍膜係咪每隔一段時間返去比佢做保養
保養可以延長鍍膜效果,如果泊室外或者多用架車既話就會比較需要
自已洗鍍膜車點樣可以洗到令一令又唔會傷到層鍍膜
其實幾樣野啦,第一,洗車液一定要中性,最好用翻專for coating車用既洗車液,咩漬都好,千其唔好用酸性既清潔劑例如藍威寶

第二,毛巾,洗車綿要保持乾淨,洗車過程中要keep住洗,因為就算架車沖完水,漆面上都仲會有污染物,一抹就會索去毛巾洗車綿到,再抹架車就會導致花㾗例如最普遍既太陽紋,仲有就係揸毛巾既方法啦,要小心毛巾邊。
點解自己上完蠟後,落蠟咁難先摔
捽得甩?
等5分鐘又試過
等2分鐘又試過
都係好難捽

有咩秘訣?
Thank you 巴打 另外想問下除鐵粉劑用係鍍膜上得唔得 我部車鍍左半年摸上去有粒粒洗車又洗唔甩想推泥膠但又怕傷到層膜
啱啱幫襯左真心唔錯
利申:中非打
棕櫚蠟係咪好過一般蠟?夏天hold到幾耐,1500做一次貴唔貴?
新車需唔需要即時去鍍膜
你用機打?
唔好客氣,通常有效既去鐵粉劑都係帶酸性,有機會傷到層鍍膜,會唔會傷就要睇翻層鍍膜抗化學物既保護能力,總括就都唔太建議用,有啲寫明中性既就可以試一試既
再次多謝巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞