做汽車護理(鍍膜打蠟),你問我答

442 回覆
30 Like 19 Dislike
再次多謝你啊巴打
LM, 我都係STEPWGN
樓主覆TgThanks
請問做個鍍膜市價一般係幾多,我網上見個price range真係好闊,又好似有各式各樣咁
其實真係好難話一般幾多但我覺得可以主要睇兩樣野睇下值唔值
第一當然係睇用咩鍍膜,起碼你會預到你比既錢有幾多真係去左鍍膜到,有幾個牌子可以認住,gyeon,carpro,gtechniq,kamikaze呢幾個係最大路/出名/好既鍍膜brand,如果用咩brand都唔講就認真要諗諗啦
第二,就係判斷下間野專唔專業啦,因為鍍膜前既漆面處理係好重要,上鍍膜前要有效解決到漆面既瑕疵花痕,令架車更令身,因為鍍膜係幫助keep翻打完蠟果個狀態。可以睇下間舖既fb page,會唔會有啲去花㾗瑕疵既效果圖/片,睇下用咩工具,都可以幫助判斷到

巴打 泊車刮花左2條痕 打粗蠟得唔得
摸落去似有條坑,定似凸起有啲野食左係層油到?可以tg我再講
師兄 想問下坊間果啲三重水晶蠟同普通打帳係咪會好大分別
其實就咁睇個名係比較唔到,因為而家出面又三層四層好多唔同既名,所以最緊要搞清楚係代表啲咩,最好直接問下間舖會點處理,睇下係會直接打一層”三重蠟”簡單講即係三合一,定會比較仔細做翻正常既處理,分開用幾隻唔同既蠟打

一般黎講,一架車做打蠟起碼要分三隻蠟打,中蠟拋光面蠟,有需要就要打埋粗蠟,每隻蠟都有唔同既用處,想要好效果一定係咁處理
會唔會有鋪頭仆街到 洗乾淨架車 完全無做野交返比個客 話已經做左鍍鏌
上蠟多咗同乾咗 車身一達達蠟漬 可以點清走?
做鍍膜可以保護白色車曬到黃嗎?
親身遇過既,試過個客係第二間做完鍍膜,一個星期之後就去我地到再做因爲係果間做完一個星期就已經冇曬潑水效果
啞白色車長期泊户外,可以點打理保養?
泥膠 萬能架啦
皮半
日本HGS
德國SONAX cc36
呢2隻鍍膜既質素,巴打點睇?
咁難抹走本身隻蠟可能都麻麻,可以試下用幼蠟清
首先就要講下點解會變黃啦,一就係曬,二就係污積,如果隻鍍膜可以防uv,隔絕污染物就可以保護到,但絕對唔係話做完鍍膜之後唔洗車唔理佢都可以防到
Ching 淨全車打磨拋光幾錢
Bmw 3系
我想問下用maguiar's hybrid ceramic wax會唔會傷到層鍍膜?
唔建議亦冇必要咁做,首先好大機會影響層鍍膜,再者鍍膜本身係wax既進化,如果想好啲保養層鍍膜應該用啲鍍膜維護劑先啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞