家用問題 諗住攤牌 請求大家意見

323 回覆
2524 Like 16 Dislike
由今日開始學煮野食啦
我阿爸個邊d親戚都一樣咁尻煩 阿爺個d死哂之後已經唔會再聯絡佢地
on9仔先會畀
我以前都有俾錢我阿公買下嘢食

唔係家用果隻

有心就得
縮返你老豆個份
再由你親手比呀爺
反正你比老豆個份轉下手都比返4份3呀爺

再大條道理講你有比交用
老豆唔洗比因為轉左由你比
逗埋利是先啦
不過唔好俾家用
你去人哋度食飯,俾錢天公地道喎...

咁啦,一次過去紙扎舖唱返幾千億過佢哋作為補償,講聲Sor9ry就以後唔好再上去食飯啦...
公道講句
你老竇俾得個$3000
係養佢自己老竇嘅錢
如果仲包埋你伙食
都對其他兄弟唔公平
分分鐘
你阿叔如果同阿爺一齊住
佢可能覺得你老竇一直freeride緊佢
因為扣完你啲伙食費
你老竇實際都可能淨係比得千幾蚊
咁佢梗係要求你喺度食畀返多少錢啦
至於我覺得
俾幾多就值得商榷
$3000或者太多
但伙食錢就始終都要俾
圍村人? 唔比啦
係都係你阿爸負責 最多比千零蚊佢買下野食咪算
同埋咪再去佢地度食 獨立啲自己煮同食
我攤左啦 交稅 個月 要交萬幾蚊 因為供養父母比哂我寫 都算 個個月我唔夠錢比家用 想停一個月 點知佢講左句 借邦民 變安信都要比錢佢 團年飯咁多年親戚係度叫我比家用 個日之後我兩星期就搬左左
之後就扮親情 叫我配條key比佢上黎掃地
我一下reject左 而家佢後悔到仆街
子華:一個老母有幾個仔女,通常都最偏愛最仆街嗰個
唔食咪唔食囉,走!
咁又唔得,你係孫唔俾無問題
爸爸做仔俾定唔俾佢自己決定,無理由佢嗰筆都cut埋
一撚早明白唔係一家人就唔洗理啦
嗰啲乜撚野凡事留一線
係講緊對方有人性
留條後路,因為以後可能有求於對方
你呀叔好明顯就係仆街蝗蟲啦
留條線托柒
我屋企以前啊嫲一個人煮十幾人飯都冇話要俾錢
佢見到一家人晚晚齊齊正正食飯不知幾開心
你屋企食個飯都要計餐死真係唔食好過食
唔好等到12月啦
直接今日開始就唔好過去食飯啦
叫返伯母煮算啦
食餐飯要個個月比3k 咁我不如出去食
唉,我呀爸個邊都有7兄妹
以前老豆有錢就一家團聚,爺爺奶奶長眠之後
到我大叔長眠,跟住二叔都走埋
我老豆衰左,下面啲細叔同姑姐就係我地屋企偷得就偷
拎得就拎,跌低左仲要俾佢地踩多腳
依加呀爸個邊散曬
我啲堂哥堂姐就成日恰我學歷低
到左今時今日,我幫老豆東山再起
佢地班撚屌見我地呢邊又有翻起色就成日走嚟搵我地食飯
我撚都廢尻事撚佢地
老豆都同我講佢地個代嘅人好自私
依加有起色,之後盡量避免同佢地有交情
你信邊個都好都唔好信你班叔叔
好撚廢 冇骨氣
重要食埋個十二月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞