家用問題 諗住攤牌 請求大家意見

323 回覆
2524 Like 16 Dislike
你咪話無錢咪得囉
同你老豆老母傾咗先啦, 始終去人到食, 要俾錢係正常。試下減少老豆果邊家用黎俾阿爺。講真而家出去食晚飯唔平的, 除非學識自己煮
俾啲茶錢老人家飲茶就OK, 呢啲自己出心啦
但我真係理撚得條阿叔講嘢
笑笑口問佢點解係3000?條數點嚟?佢自己俾幾多?之後你咪讚賞下佢有幾孝順囉~
無論點呢到好多人撐你 加油唔好畀人睇死
哇....咁就真係茶錢都唔駛俾
不過你之前做左咩事俾人咁鎖?
明顯有人想打斧頭姐,煮飯個個想要多三千囉

都食左咁多年,都叫一場親戚,咪食完個個月比一次之後同佢講我啱啱出黎做野咁貴食唔起,好黎好去以後唔使見
佢老豆咪比左3000蚊飯錢等個仔係阿丫度食飯囉
唔食囉
仲等到12月到時你條廢物又心軟架喇

一陣等到12月
件事又丟淡哂你先黎做反應有撚用咩

俾D骨氣食自己喇
*爺
所以咪要同老豆傾囉, 老豆俾果3千唔代表係幫阿仔俾既, 可能係純粹養番佢自己老豆既家用, 如果老豆俾3千真係幫阿仔俾既, 之後既嘢咪由佢老豆出面同阿爺傾囉。
如果真係要比 不如比多啲屋企,係屋企食好d仲好啦
佢俾咁少資訊
好難估
但照常理睇
樓主話佢自己今年FG年中先開始做嘢
即係佢表妹如果細個佢嘅話九成都讀緊書
冇工作能力
咪唔使額外俾飯錢
樓主以前都係咁
而家都只不過係因為佢做嘢
先叫佢俾返伙食錢
始終你睇佢片面之詞
個故仔好可能完全唔同
可能係佢阿叔
俾樓主老豆freeride多左10幾年
而家見佢有工作能力
叫佢負責返自己伙食錢又得
就咁話佢表妹俾錢
又唔講佢出咗嚟做嘢未
又唔講佢幾多歲
樓豬屋企有花園
呀爺都俾3k
咁呀公又要俾咩

痴撚線
你餐飯值3k?
你對我值3k?
你老母值3舊水渣
俾多添la, 當跌左俾乞丐
岩啊 唔好再去食
自己都有小小嘅能力去處理自己食飯問題 點解重要靠佢地個一餐半餐
重要食得唔安樂
真心 親戚都分好多種
有啲真係過時過節見下算 或者直頭唔洗見
佢地憑咩要你比家用佢地
你話平時放假請下佢地飲餐茶就唔過份啫
一百蚊一日 日日出去吉野家邊爐好過
阿爺冇出聲咩?
佢地對你衰既話有錢都唔會比
真心當你家人對你好 冇錢都慳番少少孝順下
唔關錢唔錢事
人點對你你點對人
從來唔會理咩血緣關係
唔明樓主考慮啲咩
可以直接同佢地斷絕來往
以後唔洗見
唔好去食囉,老吾反對?咁阿爺家用由老豆果度扣
老豆老母問你攞就叫家用
其他親戚問你攞就叫打劫

由其是你個19阿叔發錢寒
更加唔可以順佢意,俾佢踩住心口上
我啊麻都係咁 而家好驚去佢屋企食飯
咁你又啱
但問題係果3000蚊
出嚟做野先要比
如果真係需要呢舊錢嘅咁一早係老豆果份到加啦
食咁多年蝕住煮阿?
表面證供睇上嚟係煮果個想打斧頭喎

BTW講真真係收錢咪唔食囉
成舊水一日(淨係夜晚?)
自己一個出去食乜都得啦
反正見樓主講到關係咁差都唔洗理佢地點睇嫁啦
咁俾家用阿爺阿公好多人都會,但俾說話後輩去迫人俾錢先係最大問題。

家用唔係責任,長輩好應該安排好自己既退休生活而唔係依賴後輩,成為佢哋嘅負擔。

另外你話佢50萬裝修兩層樓,其實算好慳皮 ,執執個廚房廁所都無哂。
呢條撚樣對屋企有冇貢獻?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞