家用問題 諗住攤牌 請求大家意見

323 回覆
2524 Like 16 Dislike
有類似親戚
小學已醒覺,小六打後無再去飯聚
成日話一家人齊齊整整,整佢老母臭系
十次飯聚十次屋企人俾錢請成圍人
細個剩係識問我呀爸拎錢,搞到父母成日為錢嗌交
最後鬧走埋呀媽,個年八歲成日匿埋房喊
大個成日叫我返去飯聚,我次次都話讀書唔得閒
親戚話我斷六親,我話我好想斷六親
呀嬸患癌要我見最後一面
真係唔好意思,我細個時乜都無做錯你咁對我成家人?
你好意思叫我見最後一面?? 班友話佢頭七返黎搵我
即管搵,我頭都扭斷你,我做鬼都唔放過你班仆街!!!
「供廿年有錢收?買基啦屌你
利伸:已同祖父母輩+阿叔家反面
反面令你同你全家都煩少樣嘢開心好多
即管睇佢哋慢慢收皮啦~

我個case同你有啲似,又係祖父母輩由細到大對我老豆好差,丟佢去瞓街。
但老豆咁多年來都愚孝,直到on9阿爺有生命危險果時都只係叫阿叔救,但阿叔拖長唔叫白車----似係想佢快啲死拎遺產。(阿叔已出術叫兩條老嘢簽咗遺產全歸佢所有,我家唔拎想爭等佢畀天收。btw佢哋全部都百病纏身中 ) 好彩近年老豆都知佢哋冇得救開始唔再上心佢哋啲嘢,少咗好多唔開心嘅想法。

老豆年紀都唔細,唔想佢再畀呢啲仆街搞到生活得唔開心。游說咗好多年叫佢唔好理果兩家人,終於成功

Sorry for長文劫post。
唉..望我唔會遇到你講個case啦

唔緊要大家分享下
講左咁耐,有冇最新動態
冇去啦
自己煮
叫你老豆果邊縮埋,一分錢都唔好蝕比狗,3000蚊帛金都嫌比得多。
你呀叔又有無俾家用你呀爺先係重點
可能佢又個個月俾3K你呀爺買馬飲茶
呢啲野真係要搵個知情既問下先得
當佢無到
俾我真係嘔番啖湯出黎走人
就係想激走你地,等你地第日無得分,記得扮窮,但做足門面工夫孝順亞爺
當面屌佢,啊爺做野唔洗佢教

咁計教叫佢每日list 番啲餸幾錢,拎張單出來audit 下,怕自己真係比小左
一個月三千蚊,即係一日一百蚊,大把野買到食到,洗撚佢地煮?
有機會請阿爺去旅行,大陸都好吖,飛起班垃圾
一問,呀叔比幾多呀爺?
二問,有幾多呀叔姑媽?
三問,孫中排第幾(年齡計)?
四問,呀爺幾歲?
好聽就親戚 唔好聽路人都不如
有咩講唔出
比我就一碗湯車埋去屌佢老母
仲食埋個十二月?傻咗?連你自己都覺得有問題仲拖?你老竇於情於理都唔應該俾家用
搭單想問樓主搵13k俾3k家用係咪太少
睇文根本阿爺同樓主全家都唔啱牙
除左你老豆可能想盡下孝道外
真係唔好做多
分身家亦睇怕毛都唔撚俾條你地
除非你老豆搵到其他兄弟姊妹幫口啦
唔知你住隔離係大廈隔離定村屋隔離
後者就直接反枱啦
等到十二月人地撚估到你咩意思咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞