家用問題 諗住攤牌 請求大家意見

323 回覆
2524 Like 16 Dislike
長文:

是咁的 我係fg 今年中開始返工 得個15k人工
已經plan 定點用 我比老豆老母四千左右 剩低個D攞嚟儲起買股票 投資咁

問題嚟啦 我啊爺個家 知道我開始返工
頭先喺阿爺屋企食飯嗰陣
我個阿叔叫我出年一月交三千家用比啊爺
我飲咗啖湯 我望一望佢 繼續飲冇理佢
佢仲好輕佻咁樣講喺度食飯唔使錢?

我心諗我老豆每個月都有比三千蚊俾阿爺
你憑乜撚嘢叫我交家用俾你地?
再者每晚得我一個去食飯
老豆老母都係大時大節先過去食飯

我啊爺有六個仔 都有交家用 我唔明點解孫都要交家用

Btw 我細個時 啊爺個家一直都 恰鳩我地呢家 細個逼我地住爛屋 仲要我老豆交五千幾家用 用黎湊我 一直當我老豆係搖錢樹 直到我慢慢大個開始知道佢地都係都係見錢眼開 連自己個孫都恰

我見到嘅係完全係墮落
每次聽到佢哋講咩一家人齊齊整整 真係好撚想笑出嚟
有錢就家人 冇錢就廢人

諗住食埋12月 出年以後都唔會去個家食飯
個家D事D物完全唔插手
唔想再比佢哋嗰家踩住 抬起頭做人
諗返起嗰陣時老豆交個$5000 真係好撚大手筆.
理9佢 你又唔係佢親生 唔洗交代
仲食埋十二月,我係你當堂拍枱話唔撚食啦
唔洗俾
俾你自己老豆老母就得
但你之後唔好再去佢度食飯
你比錢佢買棺材就差唔多
以後都唔想理佢哋
而且你都搵唔多 點俾兩邊
個阿叔咁多事
第時分身家第一個爭
佢想你比多啲
咁佢未可以比少啲囉
香港好多家庭寫照
我都係咁諗
點解要去人到食
俾你咁樣講一講 又真係喎
嗰個係好我細叔 每次食飯 都係咁challenge 我
因為我老豆夜晚十一點幾先返
老母又九點幾先返 冇人煮飯
再者佢哋住我隔離屋 所以咪咁
個呀叔想分身家
以後見到佢哋都唔會打招呼
咁我覺得你去人地屋企食飯就真係應該畀返錢人
唔想畀就唔好去人屋企食
自己買飯算啦
咁我又想問下點解到左12月又可以開始唔去你啊爺到開飯?
自己學煮飯 大不了食窮D
$100一餐飯咁巴閉
自己出街食唔好?仲要受人氣
我哋嗰家就係咁樣諗
我老豆已經每個月交左$3000
嗰$3000已經包左我去嗰度食

我表妹個老豆都係咁
咁好老實講句 點解要拖到12月先 你覺得自己俾錢去食飯又蝕底又要受氣 咁點解唔早少少行動?
你講得啱
每次食飯都要諗佢今日會講咩
仲要係成家人面前 好撚大壓力
孫唔應該直接比,就算有心比,都應該係由交母轉交,我係你既話,就話家用比晒父母。

可能阿叔會問你阿爸拎多D錢,到時再算
直接唔去果邊食飯有幾難?
煮飯又有幾難?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞