家用問題 諗住攤牌 請求大家意見

323 回覆
2524 Like 16 Dislike
以我屋企為例,我老豆7兄弟姊妹,家用咁咪7份錢囉,你老豆老母仲係到,你大可以問佢憑乜撚野
我每逢過節,咁咪私低下比少少嫲嫲同婆婆佢地
咪自己煮飯囉
隨時平過3千 又唔洗受氣
我阿叔佢話出年一月要我交家用
我就食到12月31 果晚之後又唔出現
我擺明就係想落鳩佢面
開頭我都係咁諗
但係佢理直氣壯咁樣真係好撚嬲
比佢都on9
見到老豆老母咁辛苦養我
佢哋老啦 想俾多啲佢地
我依家老豆 成日咳 睇到好心酸...
諗起都有啲眼濕

我洗好小錢 冇女
平時星期六日同朋友去酒吧細飲 傾吓計
唔撚畀啦
個孫根本就無義務要交家用畀阿爺
養兒防老
你估你搵好多咩,比條毛啊
3千蚊除返 一日咪一百蚊
我情願出去食
撚毛都唔好比你啊爺 當佢係狗就得

我知道我啊婆 謀左我老母一d前攞去比左我舅父

我直頭屌柒我啊婆 以後都唔返去見佢 洗乜比面
如果當面大佢返轉頭 會屌返我轉頭 打人 之前比佢打過

我唔夠佢打 佢係死肥仔
點解仲要去食?直頭唔撚再見又唔洗比人講

自己出去食又食得心安理得

唔洗比佢借啲意揸住痴飲痴食黎講
唔好直接話唔比,你始終係後輩,同佢嘈實屌9你唔識尊卑,岩岩出來做野唔識理財,出糧就交晒d錢比父母打理
食餐飯都咁辛苦 自己一個食好過啦 食m記仲開心
比我實唔去啊爺到食
由細到大都對你地家人好就話姐
唔好嘅過時過節比幾千佢都算係咁啦
就咁聽你講,你同呀爺關係唔好。

就咁睇,如果你呀爺完全冇經濟壓力,睇唔到原因要比家用呀。但同屋企人由其老豆講聲先,睇下佢點睇。
我老母都係咁講 想謀我老豆D錢
你咁咪搞柒自己 人地會話你痴飲痴食一講錢就縮
就算你以後唔見 你老豆老母去到都會比人笑
話佢地生個仔出黎咁cheap痴到要收線就著草
我係你就袋定幾舊水 搵晚佢再講就掉比佢話多左比你睇醫生之後咪撚再去
之後自己煮/出去食算
食餐飯都要問人拎錢,你呀叔/呀爺果邊好撚窮 ?乜撚野齊齊整一家人呀,多個人多雙筷姐,係有心預埋你食既話邊會care果少少錢 咁撚折墜
係咪得你呀叔係咁講?你呀爺聽到佢咁講有咩反應?
咪係
唔去痴餐有幾難講到會死咁
自己滾個麵食好過受氣食飯咁委屈
係你呀叔叫你俾?
咁你呀爺有無講d咩先

另一方面諗如果只係呀叔出聲 咁只係呀叔問題
有d長輩都會鐘意見自己d孫仔 陪下佢

不過如果你呀爺都係呀叔咁諗
就唔好再去啦
係 以前細個 成日打我 以家我大咗 對我好好
其實我知佢以前細個點樣對我
好撚記得細個俾佢攞鐵鏈鎖住係屋企個花園棵樹度 喊撚到我 隔離屋阿婆屌鳩佢咁樣對自己個孫先放開我
點解要俾
有錢 之前地下同2樓裝修用咗50幾萬
靜左係度 停晒手食飯 冇望一望我
有望左我一下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞